۱۱ اردیبهشت روز ملی صنعت چاپ که در سالهای گذشته با جشنواره صنعت چاپ و معمولاً همایش بزرگی در تالار وحدت همراه بود، امسال با محدودیتهای کرونایی در محل چاپخانه واژه پرداز اندیشه برگزار شد. از حاشیههایی که به خاطر انتخاب این محل ایجاد شد که بگذریم، حضور وزیر ارشا در این مراسم و نیز مصاحبهها و همایشهای مجازی دیگری که در روزهای قبل و بعد از ۱۱ شهریور انجام شد، مناسبتی برای طرح مسائل صنعت چاپ فراهم آورد. در اینجا ضمن ارائه سخنان وزیر ارشاد، گوشهای از اظهارات بعضی از مسئولان صنفی نیز آورده میشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:
امید است وزارت صمت برای حل مشکلات صنعت چاپ در کنار ما باشد
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم روز ملی صنعت چاپ، ضمن تبریک این روز، سخنانی بیان کرد که درخبرگزاریها و رسانههای مختلف بازتابی گسترده یافت. بخشهایی از این سخنرانی را در ادامه می خوانید:
تلاش ما در دولت این است که بیش از حرف زدن عمل کنیم، ما در همه بخشها این مشکل را داریم که یک نارضایتیهایی از اداره امور کشور وجود دارد و این در همه بخشها ملموس است و به صنعت چاپ خلاصه نمیشود.
وی ادامه داد: در اداره کشور هیچ بنبستی وجود ندارد، تلاش ما در دولت مردمی برگزاری جلسات کارشناسی در همه حوزهها است و فعالان ما در صنعت چاپ بدانند با تمام اختیاراتی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارد تلاش میکنیم مشکلات این حوزه را حل کنیم و در اولین جلسه اختصاصی با تلاشگران این عرصه به دنبال حل موانع خواهیم بود، بخش عمدهای از مشکلات این حوزه را میتوانیم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حل و بقیه مشکلات را میتوان با مشارکت مجلس مرتفع کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: همانطور که نگاه ما در دولت بر این است که با روحیه جهادی میتوان مشکلات را حل کرد همین روحیه نیز در کمیسیون فرهنگی مجلس وجود دارد، تلاش ما بر این است که یک جلسه با وزیر صمت بگذاریم تا مشکلات صنعت چاپ را بررسی و حل کنیم. تلاشگران صنعت چاپ بدانند آن چیزی که در حوزه اختیارات دولت وجود دارد در جهت حل مشکلات این عرصه به کار گرفته خواهد شد.
اسماعیلی با بیان اینکه همانند روز ملی صنعت نفت باید روز ملی واقعی صنعت چاپ هم داشته باشیم، یادآور شد: ۹۰درصد مواد اولیه ما در صنعت چاپ وارداتی است و این خوب نیست، کشور ما که این همه پیشرفت در سایر حوزهها دارد میتواند در این حوزه هم به خودکفایی برسد، با هماهنگی صورت گرفته با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری میتوان با شرکتهای دانش بنیان وارد تعامل شد و مایحتاج صنعت چاپ را در داخل تامین کرد.
عضو کابینه دولت سیزدهم افزود: این نوید را به صنعتگران چاپ میدهم که یکی از برنامههای مهم دولت رونمایی از سند تحول حکمرانی اجرایی در کشور است، در ذیل این سند نیز سند اقتصاد فرهنگ را داریم که به همین منظور شب گذشته در گفتگو با رئیس جمهور پیشنهاد افزودن سند حوزه چاپ و نشر به سند حکمرانی اجرایی مطرح شد.
اسماعیلی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: صنعت چاپ کشور با بهرهمندی از نخبگان این حوزه با یک پیوند عمیق با فناوریهای نوین میتواند به یکی از صنایع پیشران بومی کشور تبدیل شود، خوشبختانه استعداد و امکانات و شخصیتهای فعال در این حوزه را داریم و ما نیز به عنوان دولت تلاش میکنیم وظیفه تسهیلگری خود را به خوبی انجام دهیم و سعی ما بر این است که با دوری از تصدیگری فعالیتها توسط اتحادیهها و تشکلهای صنفی انجام شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: اگر ما به عنوان دولت وظیفه تسهیلگری خود را به درستی انجام دهیم بخش عمدهای از مشکلات صنعت چاپ حل میشود. یکی از ویژگیهای دولت مردمی این است که بخشهای مختلف دولت با هم انسجام دارند و در حال حاضر وزارت صمت هم با ما همراهی لازم را دارد
هدف دولت سیزدهم، ملی کردن صنعت چاپ به معنای واقعی است
اسماعیلی همچنین در حاشیه این مراسم در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که برنامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حل مشکلات صنعت چاپ چه خواهد بود، گفت: یکی از برنامههای اصلی دولت برای چهارسال پیشرو این است که بخش عمدهای از صنعت چاپ را به معنای واقعی ملی کنیم، امروز بخش عمدهای از اقلام اصلی در این حوزه وارداتی است و بر روی حوزه اقتصاد داخلی تاثیر خواهد داشت و از این رو تلاش ما براین است که در دولت سیزدهم بخش عمدهای از این وابستگی و مشکلات را با همکاری وزارت صمت و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری کاهش دهیم.
وی ادامه داد: در این حوزه همچنین به دنبال این هستیم که بخشی از مشکلات این حوزه را که به واسطه به روز نشدن قوانین و دستورالعملها است مرتفع کنیم، دولت سیزدهم یک دولت مردمی است و رویکرد آن واگذاری مدیریت و تصدی به خود اتحادیهها و تشکلها است، درواقع سعی ما بر این است که با نشست با متخصصین این حوزه مشکلات این عرصه را نیز بررسی و حل کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد هماهنگی با وزارت صمت و رسیدگی سریع به مشکلات اینحوزه خاطرنشان کرد: به زودی جلسهای با وزیر صمت خواهیم داشت و بنای ما براین است که با انسجامی که در بخشهای مختلف دولت وجود دارد مشکلات را کاهش دهیم، جلسه مشترک بین دو مجموعه در حال برنامهریزی است و امید است وزارت صمت هم در کنار ما باشد و با حضور این وزارتخانه و سایر بخشهایی که در دولت باید نقشآفرینی کنند و همچنین همکاری تلاشگران عرصه چاپ مشکلات این حوزه سریعا حل شود.
مدیرکل دفتر چاپ و نشر:
مطالبات جامعه بزرگ چاپ در گرو روزآمدی قوانین
مهرزاد دانش، مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تبریک روز ملی صنعت چاپ، با تشریح اهمیت این صنعت و حضور چاپ در همه عرصههای زندگی یادآور شد:
در حال حاضر، مطالبات جامعه بزرگ چاپ، در عرصههای مالیاتی و تعرفهای، تسهیلسازی فرایندهای معطوف به قوانینی که نیاز به روزآمدسازیشان است، تأمین مواد اولیه و ضروری این صنعت، ساماندهی شبکه ناوگانی ماشینآلات و تجهیزات، و از همه مهمتر تعیین تکلیف در تولیگری این حوزه بین چندین وزارتخانه قابل طرح است. بیشک، صاحبان اصلی عرصه چاپ، فعالان و دستاندرکاران صنفی و صنعتی این عرصه هستند که با تبدیل همدلیهای موجود به همگراییهای قویتر صنفی و تشکلی، میتوانند در هدایت چاپ کشور در مسیر درست پیشرفت، نقش تعیینکننده داشته باشند..
احمد ابوالحسنی: دولت و مجلس به داد صنعت چاپ برسند
احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران در مراسم روز ملی چاپ گفت: باید ساختار و قوانین مرتبط با چاپ متناسب با شرایط روز چاپخانهها تغییر کند. بخشهایی از این سخنرانی را در ادامه می خوانید:
وی با انتقاد از اینکه قوانین به روز نشده و بخش صنعتی چاپخانهها در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیده نمیشود، گفت: در قوانین وزارت ارشاد سرفصل مشخصی برای حمایت از فعالیتهای صنعتی چاپخانهها نیست و میگویند چاپخانهها برای حمایتهای صنعتی باید به وزارت صمت مراجعه کنند، در مقابل وزارت صمت هم اعلام میکند شما زیر مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستید و آنها باید مشکلات چاپخانهها را پیگیری کنند.
ابوالحسنی با ابیان این که ما تنها صنعتی هستیم که نه میتوان بخش فرهنگ و نه بخش صنعت را از آن جدا کرد، گفت: باید ساختار و قوانین متناسب با شرایط روز چاپخانهها تغییر کند.
وی افزود: به عنوان مثال الان به دلیل مشکلات اقتصادی و تامین فضا، چاپخانههای بزرگ به حاشیه تهران، همچون قلعه حسن خان رفتهاند که زیر مجموعه اتحادیه چاپخانهداران تهران نیست و به همین دلیل بهناچار زیرمجموعه اتحادیه تابلوسازان و عکاسان آن شهر قرار گرفته اند که از مشکلات صنعت چاپ اطلاع ندارند.
ابوالحسنی در ادامه افزود: این اتفاق در شرایطی رخ میدهد که وزارت ارشاد معتقد است چاپخانههای حاشیه تهران باید زیر نظر اتحادیه چاپخانهداران تهران باشند، ولی با وجود نامهنگاری اتاق اصناف باز هم وزارت صمت این نکته را قبول نکرده است.
وی در پایان با اعلام اینکه فعالان صنعت چاپ مشکلات فراوانی دارند که با برخی قوانین به راحتی حل خواهند شد، از نمایندگان مجلس و دولت خواست به داد صنعت چاپ برسند..
غلامرضا شجاع: روز ملی صنعت چاپ، فرصتی برای طرح مشکلات
غلامرضا شجاع، مدیرعامل تعاونی لیتوگرافان با تبریک روز صنعت چاپ گفت:
روز صنعت چاپ از سال ۱۳۸۲ در شورای فرهنگ عمومی کشور تصویب شد. چاپ بهعنوان یک صنعت بااهمیت و فراگیر شناخته میشد؛ اما متاسفانه در جایگاه خود قرار نداشت. تا قبل از تعیین این روز، جایگاه خاص و ویژهای برای این صنعت نبود؛ اما پس از سال ۱۳۸۲ صنعت چاپ در روز یازدهم شهریور در سراسر کشور گرامی داشته میشود.
شجاع با بیان اینکه در سالهای اول، سران قوه در برنامه گرامیداشت این روز حضور داشتند، عنوان کرد: برای مراسم این روز اتاقهای فکر پیشبینی میشد و صنف، نقش پررنگی در آن داشت؛ همچنین برنامههای متنوع مختلفی برای آن در نظر گرفته میشد اما در سالهای بعد حجم این برنامهها کاهش پیدا کرد.
وی تاکید کرد: امروزه وقت کوتاهی برای طرح مشکلات صنفی در نظر گرفته میشود اما باز هم معتقدم این روز میتواند یادآور خیلی از مسائل و دغدغههای این صنف باشد تا افراد و فعالان صنف بتوانند مشکلات خود را بیان کنند.
جای صنعت چاپ در برنامه هفتم توسعه کجاست؟
علی مغانی رییس اتحادیه چاپخانهداران استان خراسان رضوی برنامههای توسعهای پنج ساله را شاهکلید برنامهها و خط مشی حرکتی دولتها توصیف کرد و با اشاره به اینکه در آستانه تدوین و تنظیم برنامه هفتم توسعه کشور هستیم، دیده شدن این صنعت در اسناد بالادستی به ویژه برنامه هفتم توسعه را خواستار شد.
وی مشکلاتی نظیر قطعی برق، گمرک، ارز و غیره را یادآور شد و با اشاره به شرایط خاص بنگاهها، شرکتها و اصناف در زمانه کنونی و مواجه شدن با ویروس کرونا، خواستار ارائه تخفیفاتی از سوی دولت در مباحث اخذ مالیات و بیمه تامین اجتماعی شد.
فناوری و دانش روز چاپ را به خدمت بگیریم
مجید محبی رییس اتحادیه چاپخانهداران استان آذربایجان غربی خاطرنشانکرد: صنعت چاپ با توجه به حرکت بر لبه فناوری، آینده درخشانی بهویژه در حوزههای چاپ سهبعدی، فوتونی و جوهر رسانا خواهد داشت.
وی بر لزوم ایجاد سازمان چاپ و انتشارات مستقل توسط ان. جی. اوها به منظور ارتقای فناوری در این صنعت، لزوم واردات فناوری و تجهیزات در صورت باز شدن درهای کشور به روی خارجیها و احتمال اجرایی شدن برجام تاکید کرد.
پتانسیل دانشگاهها را برای رفع مشکلات صنعت چاپ به کار بگیریم
عیسی خضریان، رییس اتحادیه چاپخانه داران استان همدان، توجه به مزیتهای نسبی موجود در کشور از جمله نیروی کار و انرژی ارزان در راستای توسعه این صنعت در کشور را خواستار شد.
وی تصریحکرد: گسترش همکاری صنعت و دانشگاه، توجه به ایدهها و طرحهای نوین و استفاده از پتانسیل دانشگاهها و مراکز علمی برای رفع مشکلات صنعت چاپ، از دیگر مواردی است که باید به آن توجه ویژه مبذول داشت.