قیمت غیرعادی کاغذ تحریر عامل اصلی گرانی دفتر است

حمید پورکلباسی
مدیر صحافی معین:
برای این که مستقیم در جریان مسایل تولید دفتر‌ قرار گیریم، با حمید پورکلباسی مدیر صحافی معین در این‌باره هم صحبت می‌شویم. او به ماهنامه صنعت چاپ می‌گوید:
«کاغذ، رکن اصلی تولید دفتر است. زینک و چاپ و صحافی هم از دیگر اقلام هزینه دفترسازی هستند ولی هزینه اصلی همان کاغذ است. یک دفتر ۱۰۰ برگ جلد شومیز، ۶ ورق کاغذ ۷۰×۱۰۰ می‌خواهد که همین دفتر با چاپ و صحافی حدود ۷۵۰۰ تومان تمام می‌شود. هزینه حمل و نقل و واسطه و انبارداری و سود فروشنده را حساب کنید، دفتر کمتر از ۱۰ هزارتومان به‌دست دانش‌آموز نمی‌رسد.
دفترهایی که پارسال حدود ۳ هزارتومانی قیمت گذاری می‌شد، امسال کمتر از ۹ هزارتومان نیست. سال گذشته، دفتر لوکس بالاتر از ۹ هزارتومان نداشتیم، در حالی که امسال دفتر جلد شومیز کمتر از ۹ هزارتومان نداریم. در این افزایش قیمت، درصد اندکی به چاپ و صحافی مربوط می‌شود و عمده هزینه‌ها مربوط به کاغذ و سپس زینک است.»
وی می‌گوید: «تا آنجا که من اطلاع دارم تمام دفترسازها برای تأمین کاغذ تحریر ۷۰ و ۸۰ گرمی به بازار آزاد مراجعه می‌کنند و چه بسا مازاد کاغذ سهمیه‌ای ناشران را از واسطه‌ها خریداری می‌کنند. در اوج خرید کاغذ دفترسازان، قیمت هر بند کاغذ ۸۰ گرمی حدود ۵۱۰ هزارتومان بوده که این اواخر کمترین قیمت آن به ۴۱۰ هزارتومان رسید. دفتر ساز هم هزینه‌های خودش را دارد. قیمت را چند تعیین کند؟»
پورکلباسی با حسرت می‌گوید: «با هر نوع ارز و هر جور که حساب کنید کاغذ نباید چنین قیمتی داشته باشد. حتی با ارز آزاد، قیمت یک بند کاغذ تحریر باید نصف این باشد. این در حالی است که کاغذ تحریر انحصاراً زیرنظر سامانه کاغذ در وزارت ارشاد توزیع می‌شود.»
وی در ادامه به گرایش‌های خاص و خلاقیت‌ها در بازار تولید دفتر نیز اشاره می‌کند.
الآن دفترسازها به سوی تولید دفترهای فانتزی و جلد سخت با طرح‌های متنوع و شاد روی آورده‌اند که نسبتاً در بازار هم موفق هستند. قیمت کوچک‌ترین دفترهای فانتزی ایرانی، کمتر از ۱۰ هزارتومان نیست. همه دفترهای فانتزی با ارز آزاد تهیه می‌شوند.»
پورکلباسی سهم دفاتر فانتزی را از بازار در حد یک ششم از کل فروش دفتر در کشور تخمین می‌زند. رقمی که خود دفترسازان آن را بیش از این بیان می‌کنند.

ارسال نظرات

پیامتان راوارد نمایدد
لطفا نامتان را اینجا وارد نمایید