ماشین های هیبریدی فلکسو ـ اینکجت نقطه عطفی در چاپ بسته بندی
اینکجت دست در دست فلکسو
منبع: Smithers Pira / ترجمه از: بیتا توفیقیان
یک گزارش تازه با عنوان «چشم انداز چاپ دیجیتال در حوزه ی بسته بندی تا سال ۲۰۲۴» نشان داده است که حجم رشد چاپ دیجیتال در زمینه ی بسته بندی، از رقم ۱۸.۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹، به رقم ۳۱.۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ خواهد رسید. و این آمار به این معنی ست که میزان رشد فناوری چاپ دیجیتال در بستهبندی در این دوره ی پنج ساله، سالانه ۱۰.۹ درصد خواهد بود. اما با وجود این رشد پرسرعت، چاپ دیجیتال هنوز فقط ۱.۶۸ درصد از کل سهم صنعت بسته بندی و لیبل را در سال ۲۰۱۹ شامل می شود و این صنعت بزرگ و سودآور، هنوز تحت کنترل چاپ فلکسو است. چاپ فلکسو در سال ۲۰۱۹، معادل ۱۶۲ میلیارد دلار ارزش داشت اما رشد سالیانه ی این صنعت فقط ۲ .۲ درصد بوده است. چاپ دیجیتال در بخشی از صنعت بسته بندی با ویژگی های خاص مثل حجم سفارشیسازی بالا، زمان چاپ کوتاه تر و تغییر سریع سفارشات متمرکز مانده و مجموعا ۶.۸ درصد از ارزش کل این صنعت را به دست می آورد. به همین خاطر هم هست که چاپ دیجیتال نظر تولیدکنندگان ماشین آلات لیبل و مدیران چاپخانه ها را هر روز بیشتر از قبل به خود جلب می کند. چاپ لیبل بزرگترین حوزه فعالیت چاپ دیجیتال محسوب می شود، اما با ورود ماشین های تازه برای چاپ مقوا و کارتن، تا سال ۲۰۲۴ چاپ دیجیتال حضور پررنگ تری در حوزه ی بسته بندی خواهد داشت.
در سال ۲۰۱۹، آمریکای شمالی با داشتن یک سوم از سهم بازار جهانی، بزرگترین بازار چاپ دیجیتال در حوزه ی بسته بندی و لیبل را داشت و با فاصله ی کمی جلوتر از آسیا و اروپا قرار گرفت. البته تا سال ۲۰۲۴ رشد چاپ دیجیتال در آسیا نیز قابل ملاحظه خواهد بود؛ ابداعات جدید در زمینه ی فناوری و جریان کاری، چاپ دیجیتال را در صنعت بسته بندی سازگارتر و یکپارچه تر می کند. یکی از زمینه هایی که با بهبود عملکرد قابل توجه رو به رو خواهد شد، فناوری چاپ اینکجت است که از نظر کیفیت و سرعت چاپ، به پای رقبای قدر خود، یعنی فلکسو و گراوور می رسد.
تا قبل از سال ۲۰۱۹، نمی توانستیم جایگاه بزرگی برای چاپ دیجیتال در صنعت بسته بندی قايل شویم. اما پیشرفت های سال ۲۰۱۹ نشان داد که چاپ دیجیتال مخصوصا در بعضی از زمینه ها می تواند به جای چاپ فلکسو به کار گرفته شود؛ در خطوط تولید بسته بندی های سفارشی و حجم کم، ماشین های اینکجت آینده، جای چاپ فلکسو را خواهند گرفت. البته فناوری فلکسو هم با اتوماسیون گردش کار و افزایش قابلیت های ردیابی سفارش در خطوط تولید از قافله ی پیشرفت عقب نمی ماند و مزیت های رقابتی خود را افزایش می دهد.
اما یکی از مورد انتظارترین ابعاد توسعه در آینده ی نزدیک، ماشین های هیبریدی فلکسو – اینکجت است که از مزایای هر دو فناوری دیجیتال و فلکسو بهره می برد. البته از سالها قبل از ماشین های اینکجت برای چاپ اطلاعات متغیر مثل شماره یا کد در خطوط چاپ فلکسو کم عرض استفاده میشده و نمی توان نقش آن را در صنعت چاپ لیبل نادیده گرفت. اما در ماشین های تازه عملکرد دو فناوری دیجیتال و فلکسو باهم یکپارچه تر و بهینه تر شده که طی آن تمام فرآیندهای چاپ تا عملیات تکمیلی در یک بار گذر از ماشین انجام می شود.
این ماشین های هیبریدی دارای یونیت های اینکجت چهار رنگ با عرض ۶۲۲ میلی متر، یونیت خشک کن هوای گرم و در آخر دارای یک یونیت فلکسو برای چاپ رنگ سفید و پوششها ست که از آنها در خطوط بسته بندی های مقوا و کارتن هم استفاده می شود. این ماشین ها از مرکب های پایه آب مناسب برای بسته بندی مواد غذایی استفاده می کنند و سرعت چاپ آنها ۳۰۰ متر در دقیقه است.
البته لازم به یادآوری ست که این پیشرفت ها، آینده ی بعضی از فرآیندها و به دنبال آن شغل های سنتی را به خطر می اندازد؛ با نصب یونیت های چاپ دیجیتال می توان سفارش های حجم پایین را بدون توقف های طولانی مدت برای تغییر سفارش انجام داد و فرآیندها و ماشین های آنالوگ را از این کار معاف کرد. همچنین حذف کلیشه از فرآیند چاپ باعث کاهش قابل توجه هزینه ها و تاثیرات مضر بر محیط زیست می شود. سادگی فرآیند کار ماشین های اینکجت هم، نیاز به اپراتورهای ماشین را از چند نفر مورد نیاز ماشین های فلکسو، به یک نفر برای ماشین های دیجیتال کاهش می دهد.