وبگردی

ویگردی
گروه ترجمه

سلام، دالی

امسال صدمین سالگرد جنبش سورئالیسم بود. این جنبش خاستگاه هنرمندان و نقاشان معروفی چون سالوادور دالی، رنه ماگریت، ژوان میر و دیگران است که پوستر آثارشان دیوارهای خوابگاه دانشجویان علاقمند به این جنبش را تزئین می‌کرد. این جنبش پاسخ و واکنشی به فجایع جنگ جهانی اول و همچنین آنفولانزای اسپانیایی که میلیون‌ها نفر را به کشتن داد (جالب این‌که از آغاز بحران کووید تاکنون زندگی همه ما نیز تا حدی سورئالیستی شده است، به‌ویژه اگر بیننده پروپا قرص اخبار روزمره باشید). عبارت سورئالیسم در سال ۱۹۱۷ توسط. نویسنده و منتقد هنری فرانسوی گیوم آپولینر برای اولین بار مطرح شد. ولی این جنبش به‌طور رسمی در اکتبر ۱۹۲۴ با انتشار مانیفست این جنبش توسط شاعر و منتقد فرانسوی آندره برتون اعلام موجودیت کرد. به گفته برتون هدف این جنبش حل و فصل شرایط متناقض رویا و واقعیت و رسیدن به یک واقعیت غایی- یک ابر واقعیت یا سورئالیتی بود.

وقتی که بنیاد یک جامعه به لرزه می‌افتد، هنرمندان معمولا زودتر از دیگران واکنش نشان می‌دهند، آشوب و ناآرامی در آثارشان بازتاب پیدا می‌کند. در دهه ۲۰ میلادی این هنرمندان شامل اسطوره‌هایی چون سالوادور دالی، رنه ماگریت، ژوان میر می‌شد، هنرمندانی که ذهن‌های درخشانشان واقعیت‌های جایگزین و جدیدی خلق کردند. واقعیت‌هایی که تا آن زمان وجود نداشت.

برای ارج نهادن به آثار این هنرمندان ۹۹ طراح گرافیک در چارچوب یک رقابت بین‌المللی آثاری با مضمون مدرن ولی به سبک هنرمندان سورئالیست دهه ۲۰ عرضه کرده‌اند.

از میان آثار ارسال‌شده ۱۸ اثر به‌عنوان کارهای برگزیده انتخاب شد. آثار برنده‌شده شامل لوگوی برندهای معروف شبکه‌های اجتماعی، شرکت‌های فناوری و رسانه‌ای می‌شود.

یک نمایشگاه تایپوگرافی و خطاطی برای متحد کردن فرهنگ‌ها

امروز جوامع انسانی در فضایی مملو از پیچیدگی‌ها و تنش‌های روحی روانی زندگی می‌کنند، در عین حال ما همه می‌توانیم برای کاهش این اضطراب های روزمره از جنبه‌های مثبت ارتباط بین‌فرهنگی بهره ببریم. یک نمایشگاه تایپوگرافی و خطاطی به نام FiftyFifty که توسط ندا عبدالله استادیار دانشکده هنرهای عالی و طراحی دانشگاه شارجه در امارات برگزار شده، به ما یادآوری می‌کند که این ارتباط و پیوند بین فرهنگ‌ها می‌تواند به ما آرامش ببخشد. عبدالله در چار چوب این پروژه مجموعه ایی از کارهای تایپوگرافی و خطاطی دانشجویی متعلق به فرهنگ‌ و زبان‌های مختلف را گردآوری کرده است.

Fifty Fifty یک فراخوان جهانی اعلام کرد و از دانشجویان رشته هنر و طراحی گرافیک در سراسر جهان خواست تا یک واژه که تم و دورنمایه “مترادف‌های مثبت” را تداعی می کند، طراحی کنند. ۱۵۰۰ دانشجو از ۳۴ دانشگاه در ۳۲ کشور جهان و به ۲۰ زبان آثار خود را به دبیرخانه نمایشگاه ارسال کردند. یک هیات داوران ۹نفره، ۱۵۰ کار را به‌عنوان آثار برگزیده انتخاب کرد. این آثار به صورت دستی و یا به صورت دیجیتال خطاطی یا طراحی شده‌اند. هر یک از این کارها به صورت یک پوستر ۵۰×۵۰ سانتی‌متری سیاه و سفید عرضه شده است.

آثار برگزیده در کشورهای مختلف جهان از جمله یونان و استرالیا به نمایش در خواهند آمد. انجمن بین‌المللی و معتبر تایپوگرافی (Atypl) که در سال ۱۹۵۷ تاسیس شده است، از این ابتکارعمل استقبال کرده و پشتیبانی خود را از آن اعلام کرده است. این نمایشگاه جهانی در سال ۲۰۲۵ تحت یک تم و عنوان جدید بار دیگر برگزار خواهد شد.

تشنه‌اید؟ تبلیغات تماشا کنید!

ظاهرا ما رفته‌رفته به سوی یک جامعه جهانی کابوس‌وار و ویرانشهر (Dystopia) حرکت می‌کنیم. البته شاید هم کمی اغراق داریم می‌کنیم. خودتان قضاوت کنید. تصور کنید از تشنگی دارید از حال می‌روید، آب‌سردکن می‌بینید و به سوی آن یورش می‌برید ولی پیامی از آب‌سردکن دریافت می‌کنید که اگر آب می‌خواهید باید یک اَپ بارگیری (Download) کرده و تبلیغات تماشا کنید.

مسئولین فرودگاه فیلادلفیا آب‌سردکن‌هایی در فرودگاه نصب کرده‌اند که برای استفاده از آن‌ها ابتدا باید یک اَپ (App) بارگیری کرده و تبلیغ شرکت Sodastream را تماشا کنید. تازه پس از تماشای تبلیغات آب‌سرد تنها ۲۳۶ میلی‌لیتر به شما آب می‌دهد. با یک حساب سرانگشتی برای پر کردن بطری یک لیتری دست‌کم باید سه نوبت تبلیغات روی موبایل خود ببینید.

البته سخنگوی فرودگاه بین‌المللی فیلادلفیا می‌گوید این آب‌سردکن‌ها یک گزینه برای اینکه آب شرب معمولی را بدون نیاز به دیدن آگهی نوش جان کنید نیز دارد . آب‌سردکن‌های معمولی دیگری نیز در فرودگاه وجود دارند.

دعا کنیم برای توالت به این ابتکارعمل‌ها روی نیاورند.

چاپ سه‌بعدی با استفاده از گل رس

چاپ سه‌بعدی طی سال‌های اخیر پیشرفت‌های فراوانی کرده است. هنرمندان نیز با استفاده از امکانات این نوع کارهای زیبایی کرده و بافت‌های غیرمعمول و عجیب و غریبی ارائه می‌کنند. یکی از این هنرمندان پیوتر و استیووسکی اهل کشور لهستان است. او از یک چاپگر ویژه سه‌بعدی که نازل آن را خودش طراحی و ساخته است همراه با گل رس برای ساخت طرح‌های پیچیده با بافت‌های غیرمعمول استفاده می‌کند.

یک مجسمه‌ساز آمریکایی اهل بروکلین نیز با استفاده از چاپ سه‌بعدی مهره شاه شطرنج عجیب و غریبی ساخته است. هنگامی‌که شاه مات می‌شود، یک شمشیر از درون مهره شاه بیرون آمده روی شمشیر نوشته‌ای با این مضمون به چشم می‌خورد: “بسیار خوب، تو بردی”.

این هنرمند که پیگما لیونر نام دارد با استفاده از یک مهره سرباز نیز ساخته است که هنگامی‌که به آخرین خانه حریف می‌رسد به ملکه تغییر شکل می‌دهد.

ارسال نظرات

پیامتان راوارد نمایدد
لطفا نامتان را اینجا وارد نمایید