وب‌گردی

0
492

از کاغذ ذغالی تا اُرگ پارچه ای و رازهای شکسپیر

گروه ترجمه

جهان چه رنگی است؟

به تازگی وب‌سایت Lifeʼs Little Mysteries (اسرار کوچک زندگی) از مخاطبان خود پرسیده است رنگ عادی جهان چیست؟ جواب این پرسش می‌تواند شما را غافلگیر کند. چون این رنگ سیاه نیست. ایوان بالدری پروفسور دانشگاه جان مورس در رشته اختر فیزیک می‌گوید: «سیاه رنگ نیست» رنگ سیاه در نتیجه غیبت نور به‌وجود می‌آید. در عوض رنگ، حاصل نور مرئی است که در کیهان توسط ستارگان و کهکشان‌ها منشر می شود.
در سال ۲۰۰۲ بالدری و کارل بلازیروک نوری را که از ده‌ها هزار کهکشان منتشر می‌شد، اندازه‌گیری کردند و یک طیف نورانی برای کیهان ساختند. از این طریق آن‌ها توانستند نور میانگین جهان را محاسبه کنند. نتیجه پژوهش‌های آن‌ها در ژورنال اخترفیزیک (The Astrophysical Journal) منتشر شده است. پس بالاخره نور میانگین جهان چیست؟ راستش را بخواهید از جواب این پرسش اصلاً خوشتان نخواهد آمد. زیرا جواب رنگ بژ است، بله بژ. جان کلام اینکه برآیند کلیه رنگ‌ها در جهان بژ است. با این حال این دو دانشمند تصمیم گرفتند. آن را لاته کیهانی (کافه لاته را که می‌شناسید) بنامند تا شاید اینگونه به مذاق همه خوش بیاید. یک رنگ پانتون نیز براساس مشخصات این رنگ ساخته شده است.

ساخت کاغذ از ذغال‌سنگ

ذغال سنگ ماده نفرت‌انگیزی است زیرا آسیب فراوانی به محیط‌زیست می‌رساند ولی دست کم یک شرکت به نام GCS تلاش می‌کند تا برخی از آسیب‌های این ماده را خنثی کند. به این ترتیب که برای این کار ذغال سنگ را تبدیل به الیاف می‌کند و از این طریق نیاز برای استفاده از مواد خام با ارزش‌تر را کاهش می‌دهد.
مثل دیگر فناوری‌های انقلابی در گذشته و حال، شیفتگی ذاتی برای حل یک معضل جهانی باعث ابداع این اختراع دگرگون کننده شده است. به همین خاطر GCS فناوری تبدیل خاکستر ذغالسنگ به الیاف معدنی را ارایه کرده است. چالش جهانی برای ارایه راه‌حل‌های موثر، ایمن و مقرون به صرفه برای مدیریت خاکستر ذغال سنگ از طریق فناوری GCS تا حدی حل و فصل شده است. با استفاده از این فناوری میلیون‌ها تن خاکستر سمی ذغال سنگ را می‌توان به شش الیاف پایه برای تولید محصولاتی چون کاغذ، پارچه، عایق، کش، لاستیک و فیبر کربن تبدیل کرد. تولید این محصولات جدید به سهم خود باعث ایجاد ۵۰۰ موقعیت شغلی در هر کارخانه و پاک‌تر شدن محیط‌زیست می‌شود.

وب‌سایت‌های جهنمی

آیا از وب سایت‌ها خوشتان می‌آید؟ وب‌سایتی که طراحی آن افتضاح است چطور؟ و سردردی که با دیدن آن دچارش می‌شوید چطور؟ اگر چنین است خبر خوبی برایتان داریم! یک سایت اینترنتی به نام Websites from Hell بدترین سایت‌های جهان را معرفی کرده است. در حال حاضر بیش از ۱۱۷۴ وب‌سایت جهنمی در این سایت که طراحی وحشتناک و افتضاحی دارند به نمایش درآمده‌اند تا شما بتوانید هر چه ناسزا دارید نثارشان کنید. با اینکه تاریخ ساخت برخی از این وب‌سایت به سال‌ها پیش هنگامی که طراحی وب‌سایت‌های یاجوج ماجوج رایج بود برمی‌گردد، نمونه‌های جدید نیز هر روز به لیست اضافه می‌شود. برای جستجو این سایت‌های جهنمی شما می‌توانید از طریق کلید واژه‌های Domain، رنگ و یا واژه Most Hellish (جهنمی‌ترین) استفاده کنید. شما می‌توانید به یک مفتش (inquisitor) تبدیل شوید و بدترین سایت‌ها را رسوا کنید.

مهمترین اختراعات نیم‌قرن اخیر کدامند؟

به نظر شما مهمترین دستاوردهای فناوری بشری در نیم قرن گذشته چیست؟ قبل از این که بگوید موتور بخار، یا سفر به فضا و یا حتی نان بریده، فراموش نکنید پنجاه سال پیش یعنی .۱۹۷۱ این پرسش برای چندین دانشمند و پژوهشگر مطرح شد و آن‌ها پدیده‌های علمی چون سکانس ژنی، نقشه ژنوم، واکنش زنجیره‌ای پلیمرایز و حتی کشف و اثبات گرمایش زمین را به عنوان مهمترین اختراعات بشر طی نیم‌قرن گذشته معرفی کردند.

سهم ماشین لباس‌شویی در آلودگی دریاها

آیا می‌دانید هر بار که لباس‌های خود را در ماشین لباس‌شویی می‌اندازید و آن را روشن می‌کنید چه میزان از ذرات الیاف لباس‌های شما وارد سیستم فاضلاب می‌شود؟ این ذرات الیاف که به آن ریزالیاف‌ها (Microfibers) می‌گویند به تدریج وارد دریاها و آقیانوس‌ها شده و آن‌ها را آلوده می‌کنند. به تازگی انجمن شیمیدانان و رنگرزان پارچه آمریکا (AATCC) یک استاندارد جهانی برای اندازه‌گیری ریزالیاف‌ها هنگام شست و شوی خانگی ارایه کرده‌ است.. در این استاندارد روش‌های اندازه‌گیری و تست میزان این الیاف‌، تعریف و مشخص شده است. با اینکه در ابتدا تصور می‌شد معضل آلودگی آب‌های دریاها و اقیانوس‌ بخاطر زباله‌های پلاستیکی است ، حالا مشخص شده است الیاف خارج شده از ماشین‌های لباسشویی نیز سهم عمده ای در آلودگی دریاها دارند.

هم بافتنی، هم اُرگ

پژوهشگران موسسه فناوری ماساچوست (MIT) نوعی پارچه بافتنی اختراع کردند که با آن موسیقی هم می‌توان نواخت.
این بافتنی که هم نرم است و هم کش می‌آید، حاصل کار و تلاش ایرماندی ویکسوفو، مهندس، طراح و دانشجوی دکتری در دانشگاه MIT است که آن را از کلاف کاموا ساخته است؛ بسیار سبک است و می‌توان آن را به راحتی جابه‌جا کرد. این اُرگ پارچه ای هم زیبا است و هم لمس آن با انگشتان دست خوشایند است. این اُرگ پارچه‌ای توسط ماشین بافته شده است به همین خاطر می‌توان به هر شکل و با هر رنگی و یا هر تعداد کلید اُرگی آن را بافت. با استفاده از برنامه کامپیوتری تعداد کلیدها و اکتاوهای آن و همچنین خواص الکتریکی، لمس‌پذیری و نرمی آن را نیز می‌توان به دلخواه تعیین کرد.
هدف از انجام این پروژه، تولید یک اُرگ پوشیدنی و تا کردنی برای نوازنده معروف جاز آمریکایی لیل‌هابز بود. با این حال توانایی این ارگ بافتنی بسیار فراتر از حد تصوراست.

این حرف تعریف آشفته‌ساز!

دوستداران شکسپیر همواره حس غریبی نسبت به نمایشنامه مکبث داشته و دارند. بازیگران تئاتر و سینما در مورد اجرای این نمایش ناگهان خرافاتی می‌شوند و ترجیح می‌دهند به جای مکبث آن را نمایشنامه اسکاتلندی بنامند. البته این واهمه بخاطر، محتویات این نمایشنامه که شامل جادوگران، جادوی سیاه، جنگل‌های متحرک و ارواح می شود، نیست ـ البته شاه‌کشی خونبار و شخصیت اصلی زن نمایشنامه که می‌گوید: “چه کسی فکر می‌کرد پیرمرد این همه خون در بدن دارد؟” رانیز نباید فراموش کرد. ولی برخی معتقدند ترسناکی این نمایشنامه بخاطر شخصیت‌‌های آن، عناصر روایی و یا دیالوگ‌های خاص نیست، بکله این زبان نمایشنامه است که آن را هولناک و چندش آورمی کند.
هنرپیشگان و منتقدان متوجه شده‌اند هنگامی که نمایشنامه مکبث را با صدای بلند می‌خوانند به نظر می‌‌رسد صدا، زبان و مغز شما به بیراهه می رود. در ضمیر ناخودآگاه آن‌‌ها این نمایشنامه نوعی ویژگی عجیب و غریبی دارد که مردم را می‌ترساند. انگار شکسپیر به عمد ذرات وحشت و چندش را در تاروپود این نمایشنامه بافته است.
جورج والتون ویلیامز استاد معروف ادبیات معتقد است حتی در صحنه‌های به ظاهر بی‌آزار و خنثی این نمایشنامه نیز حس تهدید و وحشت تداوم دارد.
با این حال هنوز هیچکس نتوانسته بود بفهمد چرا این نمایشنامه آنقدر همگان را آشفته می‌کند. بالاخره در سال ۲۰۱۴ براساس تجزیه و تحلیل دقیق و علمی زبان مکبث دو استاد دانشگاه، جاناتان هوب مایکل و یتمور، توانستند به دلیل این امر پی ببرند. در این نمایشنامه از حرف تعریف The فراوان استفاده شده است. به عنوان مثال به جای استفاده از واژه OWL (جغد) شکسپیر The owl را استفاده کرده است. به همین خاطر در بعضی از جمله‌ها واژه The سه، یا چهار بار تکرار شده است. البته هنوز برخی معتقدند این تنها دلیل نمی‌تواند باشد و روح این اثر آشفته ساز است.

محاسبه جدید عدد پی تا ۶۲/۸ تریلیارد رقم

یک خبر خوبی برای کسانی که مایلند محیط و یا مساحت یک دایره را با دقت هر چه بیشتر محاسبه کنند. براساس گزارشی که در نشریه گاردین منتشر شده است، پژوهشگران سویسی موفق شده‌اند عدد پی را با ۶۲/۸ میلیارد رقم اعشاری محاسبه کنند. این محاسبه ۱۰ روز و ۹ ساعت طول کشید. در سال ۲۰۱۹ گوگل با استفاده از سیستم ابر خود نیز رکورد جدیدی در زمینه محاسبه عدد پی به‌دست آورد ولی سویسی‌ها این کار را بسیار سریعتر انجام دادند.
پژوهشگران سویسی دانشگاه علوم کاربردی گرائوبوئندن منتظرند تا رکورد آن‌ها در کتاب رکوردهای گینس ثبت شود. ۱۰ رقم آخری که این پژوهشگران به دست آورده‌اند ۷۸۱۷۹۲۴۶۴ است. رکورد قبلی که در سال ۲۰۲۰ ثبت شده است موفق شد عدد پی را تا ۵۰ تریلیارد رقم اعشاری محاسبه کند.

کمی هم تاریخ

۵ آگوست
۱۹۵۴: اولین شماره نشریه معروف ورزشی آمریکایی Sports Illustrated منتشر شد.

۱۷ آگوست
۱۶۰۷ : وکیل و ریاضیدان فرانسوی، پیر فرمات متولد شد.
۱۹۵۴ : رمان معروف جورج اورول به نام مزرعه حیوانات منتشر شد.

۱۸ آگوست
۱۸۵۰: رمان نویس و نمایشنامه نویس فرانسوی انوره دو بالزاک در گذشت.
۱۹۵۸: رمان معروف ولادیمیر ناباکوف به نام لولیتا منتشر شد.

۱۹ آگوست
۱۶۳۱: شاعر، منتقد ادبی و نمایشنامه‌نویس انگلیسی، جان درایدن در گذشت.
۱۶۶۲: ریاضیدان فیزیک دان و فیلسوف فرانسوی بلز پاسکال در گذشت.
۱۹۷۷: کمدین و هنرپیشه آمریکایی گراچو مارکس در گذشت
.
۲۰ آگوست
۱۸۵۸ چارلز داروین برای اولین بار نظریه تکامل را در یک نشریه انگلیسی مطرح کرد.
۱۸۹۰ : نویسنده و رمان‌نویس معروف آمریکایی اچ پی لاوکرافت متولد شد.
۱۹۲۰: اولین ایستگاه رادیویی تجاری در دیترویت امریکا راه‌اندازی شد.

۲۱ آگوست
۱۸۸۸: اولین ماشینی که قادر بود اعداد را با یکدیگر جمع کند در آمریکا توسط ویلیام سوارد بوروز ارایه شد.

۲۲ آگوست
۱۸۶۲: نوازنده فرانسوی پیانو و آهنگساز کلوود دبوسی متولد شد.
۱۹۲۰ : نویسنده آمریکایی داستان‌های علمی تخیلی و نمایشنامه‌نویس، ری برادبری متولد شد.
۲۳ آگوست

۱۹۹۱: شبکه جهانی اینترنت به روی مردم جهان باز شد.

۲۴ آگوست
۱۴۵۶: چاپ انجیل معروف گوتنبرگ به پایان رسید.
۱۸۹۱: ادیسون اختراع دوربین فیلمبرداری سینمایی را به نام خود ثبت کرد.
۱۹۱۸: برای اولین بار در انگلیس تراشه‌های RFID در بدن انسان کاشته شد.
۲۵ آگوست
۱۶۰۹: گالیله اولین تلسکوپ خود را برای قانون‌گذاران ونیزی به نمایش گذاشت.
۱۸۶۷: فیزیکدان و شیمیدان، مایکل فارادی در گذشت.
۱۹۰۰: فیلسوف و منتقد آلمانی، فریدریش نیچه درگذشت.

۲۶ آگوست
۱۷۴۰: مخترع فرانسوی بالن، ژوزف میشل مونتگولفیه متولد شد.

۲۷ آگوست
۱۷۷۰: فیلسوف آلمانی گئورک ویلهلم فریدریش هگل متولد شد.

۲۸ آگوست
۱۷۴۶: رمان نویس، شاعر، نمایشنامه‌نویس و دیپلمات آلمانی یوهان ولفگانگ فون گوته متولد شد.

۲۹ آگوست
۱۹۹۷: نتفلیکس خدمات کرایه اینترنتی DVD را ارایه می‌کند.

۳۰ آگوست
۱۷۹۷: مری شلی، نویسنده انگلیسی و خالق شخصیت فرانکنشتین متولد شد.

۳۱ آگوست
۱۸۶۷: شاعر و منتقد فرانسوی شارل بودلیر در گذشت.
۱۸۹۷: توماس ادیسون حق اختراع کینه توسکوپ، اولین پروژکتور سینمایی را، به نام خود ثبت می‌کند.

۱ سپتامبر
۱۸۷۸: اولین اپراتور مرکز خدمات تلفنی الکساندر گراهام بل، ِاما نات، کار خود را آغاز کرد.

۲ سپتامبر
۱۷۵۳: بریتانیا همراه با مستعمرات آن تقویم گریگوری را به عنوان تقویم رسمی پذیرفتند.

۳ سپتامبر
۱۸۸۳: نویسنده و نمایشنامه‌نویس روسی، ایوان تورگنیف در گذشت.

۴ سپتامبر
۱۸۸۸: جورج ایستمن نام تجاری کداک را ثبت و همراه با آن اولین دوربینی را که از فیلم خام رول استفاده می‌کرد به بازار ارایه کرد.
۱۹۹۸: شرکت اینترنتی گوگل توسط لاری پیچ و سرگی برین، دو دانشجوی دانشگاه استنفورد، پایه‌گذاری شد.
۵ سپتامبر
۱۹۴۹: آهنگساز، خواننده و تولیدکننده موسیقی تانزانیایی انگلیسی، فردی مرکوری، متولد شد.

ارسال نظرات

پیامتان راوارد نمایدد
لطفا نامتان را اینجا وارد نمایید