ماهنامه صنعت چاپ را رسم بر آن بوده که تبريک عيد نوروز و سال تازه به خوانندگان را با تبريک همه اهل چاپ به يکديگر قرين کند و بيان اين تبريک را به بزرگان و قلم آنها بسپارد. در اين سالها مرحوم توتونچيان بهعنوان امين اهل چاپ، دکتر جابر عناصري بهعنوان فاضل دانشگاهي که کارش پيوندخورده و ابدي با صنعت چاپ است و اسکندر خمسهپور که پيشکسوت فروتن و پير چاپ است اين وظيفه را بر دوش گرفتند. امسال اين مهم را به پير تاليف کتب آموزشي رشته چاپ، حسين قاسمي افشار ميسپاريم که همواره تلاشهاي وي در آموزش و بهويژه تاليف کتب آموزشي رشته چاپ بر ديگران پوشيده نيست.
سال نو همواره براي ما ايرانيان نويد تفكرهاي نو و تلاش نو را ميدهد. سال نو به ما ميگويد همواره روبهجلو بينديشيم و به جلو برويم، مستقل از سال كهنه. بههمينعلت ما ايرانيها خود را مقيد ميدانيم كه در آستانه سال نو خانههاي خود از همه نازيباييها پاك و به زيبائيها بياراييم. به اصطلاح خانهتكاني ميكنيم.
سال ۱۳۹۷ خورشيدي را به همه دستاندركاران خانواده بزرگ صنعت خودمان (صنعت چاپ، نشر و صنعت بسته بندي و …) تبريك و تهنيت عرض ميكنم و براي همه سالي سرشار از موفقيتها را از خداوند متعال درخواست ميكنم.
درود مي فرستم به روح بزرگ آقاي مرتضي نورياني بنيانگذار صنعت نوين چاپ در ايران كه با واردكردن و آموزش كار با اولين ماشينهاي چاپ (ملخي و سپس سيلندري) صنعت چاپ كشور را دگرگون كرده و رو به جلو برد. سپاس از همه كساني كه رهرو چنين انديشهاي بوده و باتلاش خود باعث اين همه شكوفايي و پيشرفت در صنعت چاپ كشور شدهاند.
امروزه صنعت بزرگ چاپ كشور ما پابهپاي كشورهاي پيشرفته به پيش ميرود. البته ناگفته پيدا است كه هرچه پيشرفت كنيم كم است و بسيار راه درازي در پيش داريم ولي هرگز از كوشش خود دست بر نداشته و همواره روبه جلو در حركت هستيم. امروزه بسياري از جوانان تحصيل كرده با دانش و مهارت در همه اركان صنعت چاپ از جمله واردات، تجهيزات و مواد مصرفي، توليد ماشينآلات، نگهداري و تعمير و … بهصورت شبانهروزي فعاليت ميكنند كه اين جاي بسي شادماني و شكرگزاري دارد.
همين جوانان عزيز ما هستند كه باعث ميشوند كه هرساله بيش از ۹۰ ميليون كتاب درسي باكيفيت خوب چاپ و صحافي شده و در دسترس حدود ۱۳ ميليون دانشآموز در سراسر ايران قرار گيرد؛ يا آنكه محصولات غذايي، بهداشتي و دارويي را با بهترين كيفيت چاپ و بستهبندي ميكنند و همواره قفسه فروشگاهها و داروخانهها را پر از اينگونه محصولات، با بستهبنديهاي زيبا و رنگارنگ بهداشتي ملاحظه ميكنيم.
ما بهوجود اين جوانان افتخار ميكنيم كه با زحمات شبانهروزي خود و با تحمل زحمات طاقتفرسا هر روز انواع روزنامه و مجلات را با داغترين اخبار بهروز و با صفحهآرايي زيبا و چاپ با كيفيت در دسترس هموطنان عزيزمان قرار ميدهند. درود بر همت بلند و غيرت اين عزيزان.
البته هيچگاه هيچكس نميتواند ادعا كند كه اينهمه پيشرفت جوانان عزيز، بدون آموزش و هدايت بزرگان صنعت چاپ بهويژه استادان عزيز و پيشكسوت چاپ ميتوانست محقق شده و استمرار داشته باشد. بركسي پوشيده نيست اين عزيزان با اندوختن سالها تجربه، تمام دانش و مهارت خود را در اختيار جوانان گذاشته و همواره راهنماي آنان بوده و هستند. انصافاً جوانان نيز از اين همه صداقت و صفاي پيشكسوتان نهايت استقبال را كرده و سپاسگزار ميباشند.
اين مورد را خود بنده بارها و بارها ديدهام. هرگاه جوانان عزيز بنده را در مراسمي از گردهماييهاي صنعت چاپ ديدهاند در نهايت ادب، سپاسگزاري و قدرداني فراوان كردهاند. البته من ميدانم اينگونه نيست بلكه آنان خود تلاشگر بوده و آموختههاي لازم را كسب كردهاند؛ من فقط در كنار آنها بودم ولي آنها قدرداني خود از بضاعت و تلاش امثال بنده را ابراز ميكنند.
حال كه از نقش و منش جوانان و پيشكسوتان عزيز خانواده بزرگ صنعت چاپ سخن گفتيم بسيار مناسب است كه به نقش آموزش اين عزيزان نيز توجه ويژهاي داشته باشيم.
چنانچه ميدانيم هرگونه فعاليتي در راستاي آموزش نوجوانان عزيز انجام دهيم و هر مبلغي را در اين راستا خرج كنيم نميبايد اين خرجها را بهحساب هزينه منظور كرد بلكه اين خرجها درواقع به حساب سرمايهگذاري براي بهبود و توسعه منظور ميشود.
اين باور و انديشه درست مورد پذيرش هر انسان متفكر و آگاهي است كه ارزشمندترين سرمايه سازمانها، بنگاهها و كشورها، سرمايه نيروي انساني آنها است. اين بدينمنظور است كه نيروي انساني، خود سرمايه است. زيرا اين نيروي انساني است كه ميتواند درآمد شركت يا چاپخانه را چند ده و يا چند صد برابر كند. كافي است نگاهي به شركتهاي بزرگ آيتي بياندازيم و ببينيم ظرف چند سال سرمايهشان صدها برابر افزايش يافته است. نتيجه آنكه هزينه در راه آموزش هزينه نيست بلكه سرمايهگذاري است.
از اين رو برهمگان فرض است بيشترين نيروي خود را صرف آموزش نيروي جوان كشور كنند تا اميدمان به آينده روشن همواره بيشتر شود و بتوانيم هميشه نيروي پشتيبان و جايگزين توانمند داشته باشيم. همان كاري كه كشورهاي پيشرفتهاي مانند آلمان، ژاپن و … انجام ميدهند.
اميد آنكه در سال جديد چاپخانههاي بزرگ كشور و اتحاديههاي صنعت چاپ در هر يك از استانهاي كشور با همكاري دفترآموزش فنيوحرفهاي وزارت آموزشوپرورش اقدام به تاسيس هنرستان فني و حرفهاي (رشته چاپ) نمايند. البته اين كار از ۱۳۴۳ توسط وزارت آموزشوپرورش آغاز شده است و هماكنون پنج هنرستان فني و حرفهاي داراي رشته چاپ در شهرستانهاي تهران، مشهد، اصفهان، تبريز و سنندج مشغول فعاليت هستند. اما اين تعداد هنرستان براي كشور پهناور ۸۰ ميليوني ايران بسيار كم است. ضرورت دارد همه دستاندركاران صنعت چاپ كشور دستدردست هم به اين امر مهم همت گمارند.