گزارش

شرکت افست دانشگاه را به چاپخانه آورد

شرکت افست طی سابقه 60 ساله خود همواره حامی آموزش چاپ بوده، در طرح‌های آموزشی مشارکت داشته و پذیرای دانشجویان رشته‌های مرتبط جهت بازدید از چاپخانه بوده است، اما روز سه‌شنبه 29 آبان 97‏، آمفی‌تآتر شرکت افست شاهد برپایی برنامه‌ای از نوع دیگر بود؛ جشن فارغ‌التحصیلی گروه اول از پرسنل بخش تولید شرکت افست که گواهی پایان دوره کاردانی رشته چاپ و نشر را دریافت کردند

سیدمحسن گلدانساز
مدیرعامل شرکت افست

بالابردن سطح علمی و فرهنگی کارکنان
39 نفر از کارکنان بخش‌های مختلف چاپخانه شرکت افست پس از گذراندن دوره دوساله تحت برنامه آموزشی دانشگاه آزاد، گواهینامه کاردانی چاپ و نشر گرفتند. تعداد ۱۸ نفر دیگر نیز در دی ماه با گذراندن آزمون پایان ترم، فارغ‌التحصیل خواهند شد.
سیدمحسن گلدانساز مدیرعامل شرکت افست در گفت‌وگو با ماهنامه صنعت چاپ در این‌باره می‌گوید: «سه سال پیش با بررسی وضعیت استخدامی، ترکیب سنی و سطح تحصیلی کارکنان بخش تولید، متوجه شدیم طی دو، سه سال آینده شمار قابل‌‌توجهی از کارکنان و ماشین‌چی‌ها بازنشسته می‌شوند. از طرفی هم شمار زیادی از همکاران با ۱۰ تا ۱۵ سال سابقه کار، دارای دیپلم هستند. بنابراین تصمیم گرفتیم جهت دستیابی به تحولاتی از نظر نیروی انسانی ، شرایط ارتقای سطح تحصیلات و دانش فنی بخشی از نیروهایی که آمادگی ادامه تحصیل در این رشته دارندرا فراهم سازیم .
به همین‌منظور، هماهنگی‌هایی با دانشگاه آزاد (سما) قم – که رشته چاپ در آنجا ارائه می‌شود- صورت گفت تا دوره کاردانی چاپ را برای کارکنان منتخب شرکت افست برگزار کند. پس از اعلام این برنامه، برای کارکنان داوطلب شرکت در دوره کاردانی، آزمونی مقدماتی برگزار شد ، تا کسانی که آمادگی بهتری دارند، وارد این سیستم شوند.»
گلدانسازدرادامه به شرایط ویژه و تسهیلاتی که برای ادامه تحصیل در حین کار برای داوطلبان فراهم ساخته بودند،اشاره می‌کند: «کلیه کلاسهای تئوری وعملی این دوره درمحل شرکت اجرا و استادان و مدرسان جهت تدریس به اینجا تشریف می‌آوردند و دانشجویان ازقسمتهای مختلف تولید‏ سرکلاس ها حاضر می‌شدند.»
می‌پرسیم آیا دانشجویان برای شرکت در کلاس باید مرخصی می‌گرفتند؟ و پاسخ می‌شنویم: «خیر، شرکت در کلاس‌ها جزو ساعات کار یا اضافه کاری آنها محسوب شده است.»
و اضافه می‌کند: «دانشجویان این دوره دوساله، هیچ‌گونه هزینه‌ای بابت ثبت ‌نام و سایر مراحل آموزشی متحمل نشده‌اند و تمام هزینه‌ها به عهده شرکت بوده است. وقت آنها هم صرفه‌جویی شده و لازم نبوده هزینه حمل و نقل و جابجایی پرداخت کنند تا به محلی دور از محل کارخود، برای گذراندن این دوره بروند. حتی آزمون پایان ترم و تحویل گواهینامه کاردانی نیز همین‌جا انجام گرفته است.»
مدیرعامل شرکت افست درباره توجیه پرداخت این هزینه‌ها‏، به اهداف بلند شرکت اشاره می‌کند: «برگزاری دوره کاردانی سبب شد که اپراتورها و نیروهای کار رشد همه جانبه داشته باشند و از این طریق فرهنگ سازمانی هم ارتقا پیدا می‌کند و همچنین شرایط تولید بهبود یابد. خوشبختانه هم‌اکنون شاهد دستاوردهای مثبت این دوره و تاثیر آن در کل فضای شرکت هستیم.»

داود شایسته‌خصلت
مدیرفنی شرکت افست

آموزش تئوری، به کمک تجربه عملی آمد
داود شایسته‌خصلت مدیرفنی شرکت افست که در سال‌های گذشته خود از مدرسان رشته چاپ در دانشگاه بوده است، دوره آموزشی کاردانی چاپ برای کارکنان شرکت افست را خوب ارزیابی می‌کند و می‌گوید: «کسانی در دوره‌ها شرکت کردند که ۱۰-۵ سال سابقه داشتند بنابراین برای درک تئوری‌ها آمادگی لازم را داشتند این کارکنان می‌توانند تا ۲۰-۱۵ سال دیگر در شرکت کار کنند، بنابراین اگر برای آموزش آنها هزینه شود، نه تنها هزینه اضافی نمی باشد، بلکه در عوض در تمام سال‌هایی که مشغول خدمت‌اند، با رعایت استانداردها و روش‌های صحیح کاری، با افزایش راندمان تولید و کاهش ضایعات و رعایت نظم، انضباط و سالم نگه‌داشتن ماشین‌آلات به شرکت سود می‌رسانند.»
شایسته خصلت مزیت این دوره‌ها را رفع ابهام و درک علت بعضی مشکلات عملی در حین چاپ می‌داند: «کارگرانی که سال‌ها پای ماشین کار کرده‌اند، در کلاس‌های تئوری مجال پیدا می‌کنند که به خواص ، کاغذ و مرکب و داروها پی ببرند و دلیل اشکالات کار چاپی را دریابند.»
وی در ادامه یادآور می‌شود: «مدیران چاپخانه‌ها اگر برای آموزش کارگران‌شان هزینه کنند. بعد خواهند دید که مشتری هم از کارشان راضی‌تر است و درآمد چاپخانه بالاتر می‌رود.»
خوشبختانه همزمان با درس‌خواندن و پایان دوره، تعدادی از همین فارغ‌التحصیلان‏، جایگزین ماشینچی‌های بازنشسته شدند و به خوبی از عهده مسئولیتی که پذیرفته‌اند، برمی‌آیند.
هزینه برای آموزش؛ درآمد برای آینده
برای بررسی تأثیر آموزش‌های ارائه‌شده و دستاوردهای آن در عملکرد چاپخانه، پای صحت عباس صالحی مدیر تولید شرکت افست می‌نشینیم: «من خود مدرس رشته چاپ در دانشگاه هستم و می‌توانم قضاوت کنم که تجربه عملی دانشجویان این دوره کاردانی، خیلی موثر بود و سطح علمی کلاس را بالا می‌برد ولی روشن است که دوره کاردانی، زمان محدودی برای آموزش‌های تخصصی دارد. با این همه ، دستاوردهای فرهنگی این دوره قابل توجه بوده و خوشبختانه نتایج خوبی به همراه داشته است. کارکنان با توجه به شناخت اهداف شرکت ، رفتاری مسئولانه و سنجیده دارند.»
وی اضافه می‌کند: «شماری از فارغ‌التحصیلان پیگیر دوره کارشناسی شده‌اند که این اشتیاق به تحصیل دلگرم‌کننده است.»
مدیر تولید شرکت، مطلع‌ترین فردی است که می‌تواند درباره راندمان تولید و عملکرد فارغ‌التحصیلان و تاثیر آموزش آنها در خط تولید اظهارنظر کند. او در این باره می‌گوید: «با این‌که تمام ماشین‌چی‌های چاپ(رول و ورقی) و صحافی طی ۳ سال اخیر بازنشست شده‌اند، ما با هیچ مشکلی مواجه نشدیم. الان همه ماشین‌چی‌های ما جوان‌اند و ۹۰ درصد آنها از میان کسانی هستند که در دوره کاردانی شرکت ‌کردند.در حال حاضر کیفیت کارهای تولید شده حدود ده تا پانزده درصد بهتر شده و کمیت تولید هم به همین نسبت بالاتر رفته است.
پرسش‌های تجربی در کلاس تئوری
دکتر سعید مهدوی یکی از استادان دوره آموزشی کاردانی چاپ در شرکت افست بوده که درس‌های اصول شیمی در چاپ و آشنایی با کاغذ و مرکب را ارائه داده است او درباره آموزش‌های این دوره می‌گوید: «من در دانشگاه شهید بهشتی دوره ارشد درس می‌دهم و سابقه تدریس در رشته چاپ دانشگاه هنر را هم دارم، ولی به گمانم، دانشجویان این دوره از این نظر که پرسش‌های واقعی و تجربی خود را درمیان می‌گذاشتند، متفاوت بودند. همین پرسش و پاسخ‌ها موجب شد که دریابیم تقریبا ۷۰ درصد مشکلات چاپی مربوطه به کاغذ و حدود ۳۰ درصد دیگر، مربوط به مرکب و سیستم آب و مسائل دیگر است.»
وی از اشتیاق دانشجویان و پرسش‌های آنها حتی در زنگ تفریح سخن می‌گوید و ادامه می‌دهد: «سرفصل‌های تعیین شده، طبق معمول مصوب وزارت علوم، حالت کلی داشت،‌ بنابراین ما مجبور بودیم درباره روش سیلک اسکرین، فلکسو و گراور هم صحبت کنیم. درحالی که این روش‌ها با آنچه هدف این دوره بود، چندان ارتباط نداشت. اگر می‌شد که فقط بر روش افست و موادمصرفی کاغذ و مقوا تمرکز می‌کردیم، بهتر بود.»
مهدوی ضرورت گنجاندن چند واحد درس آزمایشگاه را در آموزش‌های تخصصی چاپ برای دانشجویان این رشته‏ ضروری می‌داند و بازدیدهای علمی از کارخانه‌های کاغذسازی و مرکب‌سازی را در تعمیق شناخت و درک علمی و عملی دانشجویان موثر می‌داند.
ارتقای فرهنگی کارکنان؛ دستاورد آموزش
مریم وفایی، رئیس تحقیق و توسعه شرکت افست نیز از نتایج این دوره گفتنی‌هایی دارد: «واقعیت این است که اپراتورهای پیش از چاپ، چاپ و صحافی، علیرغم سابقه کار‏، شناخت علمی و دقیقی از خواص مواد پیدا نمی‌کنند و بعضی آموزش‌ها که به‌صورت استاد – شاگردی فرا گرفته‌اند، موجب مقاومت آنها در برابر آموزش‌های جدید می‌شود. این دوره اشتیاق همکاران را به آموزش بیشتر کرد. از جمله دستاوردهای اخیر که نشانگر رشد دانش چاپ ونشر بوده، جایگزینی بنزین با شوینده‌های اختصاصی است. علاوه‌بر این از نظر فرهنگی شاهد دستاوردهای جالبی در رفتار کارکنان شرکت هستیم.»
وی در ادامه می‌گوید:« از تمام استادان و مدرسان این دوره بابت همکاری، تشکر می‌کنیم.»
وفایی به نقش خانم سمیه صولت مسئول آموزش شرکت افست نیز اشاره می‌کند که همه هماهنگی‌ها را با استادان و بخش‌های مختلف شرکت به‌عمل آورده تا این دوره با کیفیت هرچه بهتر اجرا شود.
وی با اشاره به تسهیلاتی که شرکت افست برای کارکنان حاضر در این دوره آموزشی دوساله فراهم ساخته بود، می‌گوید: « در پایان فارغ التحصیلان دوره متناسب با رتبه‌ای که کسب کرده بودند، جوایز نقدی دریافت کردند و گروه شغلی آنها نیز یک درجه ارتقا پیدا کرد.
وی در پایان به اظهارنظر مسئولان دانشگاه آزاد اشاره می‌کند که می‌گفتند سراغ ندارند هیچ شرکتی برای آموزش کارکنانش چنین امکاناتی فراهم کرده باشد و به این گفته می‌افزاید: «از نشانه‌های دستاوردهای فرهنگی این دوره همین بس که فارغ‌التحصیلان در مراسم دریافت گواهینامه کاردانی، از آقای گلدانساز، مدیرعامل شرکت افست صمیمانه قدردانی کردند.»
پای صحبت فارغ التحصیلان
کارکنانی که از فضای چاپخانه، به کلاس درس رفتند، دو سال دوره‌ی دانشجویی را تجربه کردند و سرانجام فارغ التحصیل شدند، روندی پویا و تحول آفرین را طی کردند و حالا با قابلیت‌ها و دانش و منش بالاتری به چاپخانه بر می‌گردند. از زبان خودشان بشنویم :
ولی شیخی
تا قبل از شروع دوره‌ی کاردانی، پنج سال سابقه‌ء کار در شرکت افست داشتم و کار روزمره و تکراری انجام می‌دادم. در واقع ما کارها را انجام می‌دادیم ولی نمی‌دانستیم داریم چه کار می‌کنیم. این دوره، چشم و گوش ما را باز کرد. من نه تنها نکات فنی و تخصصی درباره کار خودم یادگرفتم، بلکه علاقه‌مند به آن شدم. حالا جور دیگری به کار و مسئولیت‌ خودم نگاه می‌کنم. دیگر به جلد کتاب، مثل یک تکه مقوا نگاه نمی‌کنم. توجه دارم که این چه نوع کاغذ،و با چه ترکیب و الیافی می باشدو به مقاومت و راه و بی راه بودن آن دقت می‌کنم.
ما قبلا در قسمت صحافی اگر متوجه اشکالی در فرم چاپی می‌شدیم، فقط آن را به بخش چاپ اطلاع می‌دادیم، ولی حالا می‌توانیم آن را بررسی کنیم، اشکال را بفهمیم و با همکاران صحبت کنیم و راه حلی برایش پیدا کنیم.
من به نوبه خود از مدیریت شرکت افست سپاسگزارم که چنین امکانی را برای ما فراهم کرد ، تا بتوانم بدون پرداخت مبلغی ، مدرک معتبر کاردانی در رشته چاپ و نشر را دریافت نمایم .
خیلی مایلم این رشته را در سطح کارشناسی ادامه دهم. اگر شرکت افست این دوره را برگزار نماید ، حتی حاضرم بخشی از هزینه‌ها را هم بپردازم. من بعد از هفت سال کار در زمینه چاپ و صحافی، حالا به این رشته علاقه‌مند‌تر از همیشه هستم.
علیرضا سجادی
دوره آموزشی بسیار خوبی بود. به ویژه در مورد چاپ رول که رشته کار خودم است. کارتجربی ما وقتی با آموزش‌های تئوری همراه شد، خیلی بهتر شد . به عنوان مثال من حین کار با اشکالی درکاغذ برخوردم که هر کاری ‌کردم، بر طرف نشد و با یکی از اساتید مشورت کردم و علت و راه حل رفع ایراد را با همفکری ایشان متوجه شدم.
شناختی که درباره کاغذ ( شرایط تولید، نگهداری، حرکت در ماشین و غیره) و نیز مرکب و لاستیک و پلیت و حتی خشک‌کن کسب کرده‌ایم، فوق‌العاده در کار ما موثر است.
همچنین محاسبه کاغذ و فرم‌بندی و نکاتی که آقای عباس صالحی استاد محاسبه وبراوردبه ما آموزش دادند، در جلوگیری از هدر رفت مواد مصرفی خیلی تاثیر داشت.
حالا بچه‌ها با انگیزه و طرز فکر دیگر وارد چاپخانه می‌شوند، واقعا از آقای گلدانساز تشکر می‌کنم که در حق ما پدری کردند. شرکت افست با این کار ما را مدیون خودش کرد و ما باید با صحیح کارکردن مان آن را جبران کنیم.
احمد امیرآبادی
باعث و بانی دوره آموزشی کاردانی در شرکت افست، آقای گلدانساز بودند. این کار ابتکاری جالب بود، هم به نفع آینده شرکت و هم به نفع ما کارکنان. کلاس‌های ما به جز ترم اول، اغلب در روزهای پنج‌شنبه و جمعه در محل شرکت تشکیل می‌شد و به شرط گرفتن معدل بالای ۱۴ در پایان هر ترم به عنوان تشویق وایجاد انگیزه بیشتر، ۸۰ ساعت اضافه کاری به ما می‌دادند. خلاصه همه جوره حمایت کردند تا ما این دوره را با کیفیت خوب به پایان برسانیم.
ما پیش از این فقط تجربه استاد – شاگردی داشتیم ولی از فرایند علمی تولید، آگاهی درستی نداشتیم. مطالبی که در کلاس ها ارائه شد، خیلی جذاب بود. می‌دانید که آموختن همیشه باعث مسئولیت بیشتر، رقابت مثبت و ضایعات کمتر در محل کار می‌شود.
بهروز شجری کهن
من سال ۷۶ دیپلم رشته چاپ از هنرستان چاپ را گرفتم و بعد در افست استخدام شدم. آن زمان مطالبی درباره چاپ خوانده بودم ولی در این دوره با دنیای متفاوتی روبرو شدم. سطح کلاس‌ها خیلی بالا و البته قابل فهم برای ما بود. آقای گدانساز خیلی لطف کردند و فرصت ارزنده‌ای در اختیار ما گذاشتند. روز‌های پنج‌شنبه و جمعه که اساتید به اینجا می‌آمدند، فضای چاپخانه کاملا آموزشی می‌شد که برای ما بسیار جالب بود. ما احساس می‌کردیم باید سطح علمی خود را بالا ببریم. مطالب تخصصی را با دقت گوش می‌دادیم و دنبال می‌کردیم. زبان انگلیسی و اصطلاحات چاپی را یاد می‌گرفتیم.
از نتایج این کلاس بد نیست به این یک مورد اشاره کنم؛ من سالهاست روی ماشین چاپ رول یورومن کار می‌کنم. تیراژ و کیفیت تولید به طرز چشمگیری افزایش پیدا کرده است. این به خاطر شناخت بهتر از آب و مرکب و کاغذ و رفتار آن‌ها در چاپ و فاکتورهای مختلفی است که در کار موثر هستند.
پیمان یافتیان
آقای گلدانساز کار خیلی بزرگی کردند. اغلب شرکت‌کنندگان در این دوره، درس چاپ نخوانده بودند. این دوره به ما خیلی کمک کرد. علاوه بر اطلاعات بسیار ارزنده ی فنی، ذهنیت بچه‌ها در مورد کاری که انجام می دهند تغییرپیداکند . من تاثیر آن را در رفتار کارکنان با یکدیگر به چشم خود می‌بینم. احساس می‌کنم حالا حرفی برای گفتن دارم. وقتی درباره کاری بحث فنی و کارشناسی پیش می‌آید، با اعتماد به نفس و دقیق و با مدرک می‌توانم نظر بدهم.
پس از سال‌ها کار در صحافی، می‌بینم آنچه را در کلاس‌های پس از چاپ یاد گرفتم، هیچ‌وقت به این صورت فرموله شده ومحاسباتی نمی‌دانستم.
از آقای گلدانساز و آقای شایسته خصلت بسیار سپاسگزارم که این دوره را گذاشتند. کسانی که بیرون از شرکت هستند باورشان نمی‌شود که شرکت چنین امکاناتی را رایگان در اختیار ما گذاشته باشد. ما هم دوست داریم محبت ایشان را جبران کنیم و امیدوارم فرصتی برای ادامه تحصیل کارشناسی هم فراهم شود.
رامین باقری
در یک کلام باید بگویم این دوره عالی بود. آموزشی حین کار آن هم به مدت دوسال در چارچوب یک دوره‌ی کاردانی دانشگاهی، واقعا دانش فنی و کیفیت کار ما را بالا برد و راندمان تولید بالا رفت. من که ۱۳-۱۲ سال در کار چاپ (قسمت رول) سابقه دارم، متوجه شدم بسیاری نکته‌ها را نمی‌دانم. حالا با تنظیم PH، بالانس آب و مرکب، کنترل رطوبت کاغذ و دقت کار، کنترل ترام‌ها و رنگ چاپ و نکته‌های حرکت کاغذ در ماشین و تنظیم سریع و راه اندازی ماشین چاپ، نکته‌های بسیاری را با هم در نظر می گیرم و رعایت می کنم.. علاوه بر یادگیری مطالب فنی، فرهنگ محیط کار و فرهنگ سازمانی در شرکت خیلی بهتر شده است. خود من نسبت به همکاران و نسبت به محیط کار احساس بهتری پیدا کرده ام.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
باز کردن چت
1
سلام👋
آیا سوالی دارید که من بتوانم پاسخ دهم؟