آموزش گرافیک با طعم چاپ
مهرداد احمدی شیخانی و مرجان کشاورزی دو نام بیادعا در حوزه گرافیک هستند که سه دهه سابقه فعالیت در کار گرافیک بهویژه در شاخه فرهنگی، نشر و مطبوعات دارند. شیخانی در شمار هسته اولیه تلاشگران برای تاسیس انجمن صنفی طراحان گرافیک است. این زوج گرافیک به دنبال احساس نیاز به کتابها و درسنامههای آموزشی، دست به کار تألیف شدند و کتابهای جمع و جور و کاربردی مختلفی پدید آوردند. اغلب این کتابها به آموزش نرمافزارهای پرکاربرد گرافیک اختصاص دارد. این کتابها گوشه چشمی به سرنوشت طراحیهای گرافیک در چاپ نیز دارند.
در اینجا سه کتاب تألیفی این زوج از مجموعه آموزش گرافیک، به خوانندگان ماهنامه صنعت چاپ معرفی میشود که به صفحهآرایی، طراحی جلد و طراحی پوستر اختصاص دارند.
کتاب اول با پیشگفتاری از مسعود سپهر و کتاب دوم با سه پیشگفتار از مصطفی اسداللهی، ابراهیم حقیقی و مسعود سپهر منتشر شدهاند.
هر سه کتاب را «نشر فرهنگ صبا» منتشر کرده است.
صفحهآرایی
کتابی است در ۱۰۴ صفحه قطع رقعی، مصور و سیاه و سفید. برای معرفی این کتاب چند سطر از پیشگفتار به قلم مسعود سپهرگویاست:
«این کتاب ثمرهی سالیان سال تلاش نویسندگان کتاب است که چالشها و فراز و نشیبهای کار طراحی گرافیک و بخصوص صفحهآرایی مطبوعات را در آتلیه همراه با همکاران خود لمس کردهاند و از اینرو از زبان و بیانی ساده و روان برخوردار است و تأکیدهای ظریف و خاص آن، نتیجه برخوردها و تجربیات حرفهای است. با توجه به این نکات است که میتوان از این کتاب به عنوان یک راهنمای عملی موجز و جامع در زمینهی صفحهآرایی استقبال کرد.
آموزش طراحی پوستر
کتابی در قطع خشتی با ۱۰۸ صفحه که تا صفحه ۸۴ سیاه و سفید است، اما از ۸۵ که به فصل پنجم و مبحث رنگ در پوستر میرسد، رنگ عوض میکند و چهار رنگ میشود. فصل ششم و پایانی نیز رنگی چاپ شده است. چهار فصل ابتدای کتاب عبارتند از کلیات، ساخت پوستر با فرم نوشتار، عوامل چیدمانی و ساختار بصری در پوستر و طراحی پوستر با استفاده از تصویر.
ارائه مثالها و نمونه کار به همراه توضیحات، ریزهکاریهای طراحی پوستر را به علاقمندان آموزش میدهد.
ابراهیم حقیقی در پایان پیشگفتار خود درباره این کتاب نوشته است: «درستی آن لااقل در این است که توسط طراحان و معلمین باسابقهی حرفهای تولید و تکثیر شده است.»
در پیشگفتاری به قلم مصطفی اسداللهی میخوانیم: «کتاب حاضر زاویهی دید بسیار مناسبی برای آموزش طراحی پوستر دارد که هم از نظر توجه به ساختار و هم از نظر شیوههای ایدهیابی مفهومسازی و تبدیل آن به قالب بصری مناسب، روشهایی کارساز ارائه میدهد.»
آموزش طراحی جلد
این کتاب ۱۰۸ صفحهای قطع خشتی سیاه و سفید(یک فرم رنگی) در مقطع کاردانی در درس «تکنولوژی کارگاه گرافیک ۲» و در مقطع کارشناسی در درس «ارتباط تصویری ۲» تدریس میشود.
نویسندگان، این کتاب را مکمل دو کتاب طراحی پوستر و صفحهآرایی معرفی میکنند.
فصلّهای این کتاب عبارتند از: مبانی، طراحی جلد، عوامل چیدمانی و ساختار بصری در طراحی جلد، جایگاه رنگ در طراحی جلد و نمونه جلدهای دیگر. در پایان فرهنگ اصطلاحات این شاخه از گرافیک نیز گنجانده شده است.