موزه چاپ امریکا، ۲۰۲۱ را سال فرانک رومانو اعلام کرد
فهرست مطالب
مرشد چاپ دیجیتال، ۸۰ ساله شد
فرانک رومانو از سرآغاز چاپ دیجیتال، در تئوریزه کردن این فرایند و آیندهنگری آن قلم زده و سخنرانی کرده است. چندین سمینار برگزار کرده و چندین کتاب نوشت بعضی از کتابهایش مثل «آینده چاپ در قرن ۲۱، ترجمه حسین احمدی» در ایران به چاپ رسیدهاند.
او به عنوان میهمان ویژه در نمایشگاه پرینت امریکا و نمایشگاه دروپا در دوسلدورف، روندهای چاپ دیجیتال را زمانی که هنوز بسیاری از کاربران نسبت به آن توجیه نبودند، پیشبینی کرد. گسترش کارهای پرسنالایزد و تبلیغات پستی، چاپ فراگیر و متنوع، در همه عرصه های زندگی و تبلیغات، چاپهای محدود و نمونهگیری، رواج چاپ دیجیتال در بستهبندی، ایجاد مشاغل متنوع پیرامون چاپ دیجیتال و غیره در چشمانداز او ترسیم شد. سالهاست که چاپ دیجیتال از این افقها گذشته است. این پروفسور سخت کوش دانشگاه روچستر، حتی پس از بازنشستگی همچنان چشم به افقهای تازه دوخته است.
رومانو علیرغم این آیندهنگریها، همیشه نگاهی به گذشته داشته و روند تکامل صنعت چاپ را از حروف سربی تا چاپ دیجیتال با اشتیاق و با فهم ارزش فنی و هنری پیشگامان این صنعت دورانساز، دنبال کرده است. کتاب سه جلدی، سرگذشت لاینو تایپ، تاریخ حروفچینی فیلمی و تاریخ نشر رومیزی حاصل این جستجوهاست. او، چند سال پس از بازنشستگی، موزه چاپ را در هاورهیل ایالت ماسوچوست پایهگذاری کرد.
۶۰ سال با چاپ
فرانک رومانو ۶۰ سال از عمر ۸۰ ساله خود را در خانواده چاپ گذرانده است. او پس از دبیرستان یکراست به شرکت لاینو تایپ در بروکلین نیویورک رفت، بعد انتشاراتی Type world را بنا نهاد و ویراستار چند کتاب هندبوک در زمینه صنعت چاپ شد. چندین سال هم به عنوان استاد انستیتو تکنولوژی روچستر (RIT) فعالیت کرد و سپس به عنوان استاد پژوهشی دانشگاه پلی تکنیک کالیفرنیا (Cal Poly) کارهای ارزندهای ارائه داد. او در این ۶۰ سال حدود ۶۰ کتاب کوچک و بزرگ نوشته است که تقریبا همه آنها به چاپ ارتباط دارند.
وی دهها سخنرانی در سمینارها و دورههای مختلف داشته و جمع زیادی از دانشجویانی که در کلاسهای او شرکت داشتهاند، هنوز هم ارتباط خود را با او حفظ کردهاند.
فرانک رومانو و ماهنامه صنعت چاپ
شاید بین کشورهای خارج از امریکا، رومانو بیشترین ارتباط را با ایران و کشورهای خاورمیانه پیدا کرد. این ارتباط به لطف همکاری او با ماهنامه صنعت چاپ و سپس ME Printer بود که توسط ماهنامه صنعت چاپ در دبی منتشر شد و دامنه توزیع آن در کشورهای خاورمیانه است.
رومانو چند بار برای صنعت چاپ و ME Printer مقاله اختصاصی فرستاد (البته بدون دریافت حق الزحمه) و در نمایشگاه دروپا ۲۰۰۴، در مراسم «روز ایرانیان» که ماهنامه صنعت چاپ برگزار میکرد، حضور یافت و ضمن سخنرانی، با شماری از مدیران چاپخانههای حاضر در مراسم دیدار و گفتگو کرد.
رومانو از هواپیما میترسد ولی اهل سفر است. او سه بار با کشتی به امارات آمد (از جمله سال ۲۰۱۲ در برنامه مشترک ME Printer و زیراکس) و در این سفرها در دفتر مجله ME Printer حضور مییافت و مصاحبههای او در مجله به چاپ میرسید.
حرکت پیشرو ماهنامه صنعت چاپ (البته در آن زمان) و ترویج دانش و فناوری چاپ در کشورهای خاورمیانه، همیشه مورد توجّه و تقدیر رومانو بود و با علاقمندی این روند را دنبال میکرد.
جدای از قضاوت رومانو، چهرههای معتبر صنعت چاپ جهان، نیز گاه اهمیت ایران را در حوزه صنعت چاپ در منطقه یادآور شدهاند. وجود قشر تحصیل کرده، طالب علم و نوآوری و نسل جستجوگر و خلاقی که علیرغم همه فشارها و تحریمها، در راستای توسعه صنعت چاپ و کسب دانش فنی و تخصصی تلاش میکند، نسل جدید مدرسان رشته چاپ و استقبال دانشجویان، تلاش برای ترجمه و انتشار کتابها و منابع آموزشی، سایتها و نشریات تخصصی چاپ و بستهبندی در ایران در مقایسه با کشورهای منطقه، از نگاه صاحبنظران دور نمانده است.
ماهنامه صنعت چاپ خشنود از ارتباط سازنده با پروفسور فرانک رومانو، گنجینهای از یادها و نوشتهها و آثار او را به طور پراکنده در سالهای مختلف در خود انباشته دارد. اینک همصدا با دوستداران و شاگردان این پیر روشندل صنعت چاپ، اعلام میکند:
تولدت مبارک رومانو!