برخلاف همه پیشبینیها چاپ افست زنده و سرحال است
برخلاف همه پیشبینیها چاپ افست زنده و سرحال است
پویایی و دوام چاپ افست در بازار بستهبندی و تبلیغات
چاپ افست در طول قرن بیستم فرایند غالب چاپ در جهان بود و به دیگر فرایندهای چاپی در قرن ۲۱ هم چندان امکان اظهار وجود نداده است. سازندگان ماشینآلات چاپ افست میگویند این ماشینهای چاپ هنوز یک ابزار ضروری برای شرکتها هستند و کماکان کسبوکار سودآوری هم به شمار میآیند. البته چنین اظهارنظری از سازندگان ماشینآلات چاپ افست دور از انتظار نیست. زیرا آنها میخواهند از آنچه میسازند دفاع کرده و وفاداری مشتریان خود را نیز حفظ کنند. این سازندگان نسبت به تغییرات درخواست و تقاضای بازار چاپ بسیار واقعبین هستند و بر اساس این نیازهای چاپ، تجهیزات خود را ساخته و استراتژی بازاریابی خود را نیز با آن هماهنگ میکنند. در حال حاضر آنها با روندهای مصرف کالای چاپی، ضروریات، فناوری و عوامل انسانی روبهرو هستند که در گذشته وجود نداشته است.
از چاپ بر اساس تقاضا به چاپ محض احتیاط
تجهیزات ممکن است تغییر پیدا کرده و بهینه شده باشد ولی سازندگان ماشینآلات رفتار مشتریان خود را به دقت زیر نظر دارند. به گفته سخنگوی هایدلبرگ: “روند سفارشات از چاپ بر اساس تقاضا به چاپ محض احتیاط تغییر پیدا کرده است. مشتریان کارهای چاپی بر این باورند که در آینده با کمبود همه چیز مواجه خواهد شد، به همین خاطر بیشتر از آنچه نیاز دارند کار چاپی سفارش میدهند. چون میدانند کمبود مواد مصرفی و مورد نیاز چاپ هنوز ادامه دارد و احتمالا در آینده این کمبود بیشتر خواهد شد.”
کمبودها، ذهن مشتریان کارهای چاپی را درگیر کرده و آنها را به وحشت انداخته و آنها این نگرانی را به مرکز خدمات چاپی که با آن سروکار دارند، منتقل میکنند و تقاضای چاپی بیشتر و انبار کردن آنها را دارند.
اریک فرانک معاون مدیر بازاریابی و تولید شرکت کونیگ اند بائر در آمریکا میگوید: “همه در حال حاضر نگران میزان موجودی کارهای چاپی، زنجیره تأمین و رویدادهای جهانی هستند. به همین خاطر بیشتر از نیاز خود چاپ میکنند.”
بیعیب و نقص، سریع و رایگان
شاید تیراژ سفارشات تغییر کرده باشد ولی انتظارات قدیمی و درازمدت مشتریان هنوز سر جای خود باقی است. لانس مارتین معاون بازاریابی کوموری در آمریکا میگوید: “بیعیب و نقص، سریع و رایگان، این چیزی است که مشتریان کارهای چاپی از مراکز خدمات چاپی خود انتظار دارند.”
از سوی دیگر آگاهی و دغدغه بیشتری نسبت به تاثیرات زیستمحیطی از سوی مشتریان کارهای چاپی ابراز میشود.
مارتین میگوید: “میزان ضایعات باید کم و روشهای کاری چاپخانه باید دوستدار محیطزیست باشد. این چیزی است که مشتریان میخواهند.” با این حال مشتریان کارهای چاپی هنگامی که بحث از سطوح چاپپذیر (کاغذ، مقوا و غیره) میشود، انعطاف بیشتری از خودشان نشان میدهند و بر آنچه میخواهند پافشاری نمیکنند.”
هایدلبرگ میگوید: “مشتریان اکنون انعطاف بیشتری دارند. به عنوان مثال اگر کاغذ ۸۰ گرمی موجود نباشد، به ۱۰۰ گرمی هم رضایت میدهند.”
با این حال کوتاه آمدن در مورد نوع کاغذ مورد استفاده باعث نمیشود تا کیفیت برتر و ایدهآل را انتظار نداشته باشند.
فرانک میگوید: “مشتریان ما روی کیفیت و یکپارچگی کارهای چاپی تمرکز دارند، زیرا آنها نسبت به قدرت برند آگاهند. آنها به دنبال جلوههای ویژه چاپی، لمس دلپذیری کار چاپی و رنگهای بیشتر هستند.”
انگیزههای درونی
کلیه این عوامل خارجی بر تصمیم چاپکاران مبنی بر سرمایهگذاری برای خرید ماشینآلات افست اثر میگذارد. ولی آنها ملاحظات خاص خودشان را نیز دارند و آن هم انتخاب ماشین چاپی است که پرسنل چاپخانه خودشان بتوانند -در این بازاری که با کمبود نیروی متخصص و اپراتور دستوپنجه نرم میکنند- کار کنند. کوین نوریترز مدیر فروش شرکت مان رولند در کانادا میگوید: “چاپخانهداران در تلاشند تا به هر روش ممکن نیروی کار انسانی را کاهش دهند و یا اصلا حذف کنند. نیروی کار در حال حاضر مهمترین معضلی است که با آن روبهرو هستند. در بیست سال پیش سه نفر اپراتور روی یک ماشین چاپ کار میکردند، امروز دو نفر هم خیلی زیاد است.”
گریس مانلی، رئیس شرکت Graphco میگوید: “بلافاصله پس از اینکه یکی از مشتریان گرافکو سه ماشین چاپ خود را با یک ماشین پشت و رو زن ۱۰ رنگ RMGT سری ۹ مجهز به یونیت کوتینگ عوض کرد، ناگهان حجم تولید ۲۵ درصد بالا رفت. یک اپراتور همه کارهای چاپی را در یک شیفت کاری ۱۰ تا ۱۲ ساعته انجام میداد تا نوبت شیفت بعدی برسد.”
مانلی در ادامه میگوید: “این چاپخانه اگر در طول یک سال و نیم گذشته چنین سرمایهگذاریای نمیکرد، نمیتوانست تا این حد موفق شود زیرا مجبور بود از نیروی کار بیشتری استفاده کند.”
با در نظر گرفتن تعداد فراوان ماشینهای چاپ افست ورقی که اکنون در سراسر جهان نصب شده است، امکان بهروز کردن این ماشین و یا تعویض آنها با تجهیزات مدرنتر، دورنمای بسیار درخشانی برای صنعت ماشینآلات چاپ افست ورقی دارد.
تقاضا برای حجم بیشتر کارهای چاپی
مانلی معتقد است تقاضا برای تولید بیشتر و در حجم بالاتر یکی دیگر از عواملی است که باعث رشد صنعت ماشینسازی چاپ افست ورقی میشود. او میگوید: “در بسیاری از معاملاتی که طی شش تا هفت سال گذشته انجام دادهایم و بر اساس آن چاپخانهها دو یا سه ماشین خود را با یک ماشین نو عوض کردهاند، انگیزه اصلی افزایش تولید با استفاده از ماشینها و خلاص شدن از ماشینآلات قدیمی بود.”
چاپکاران هنوز نتوانستهاند ماشین افستی را که میتواند سالانه ۲۵ میلیون فرم چاپ شده ۵/۴ ورقی تحویل دهد، جایگزین ماشین دیجیتال کنند. و این مزیت اصلی ماشین افست است.
مارتین میگوید: “نیاز برای اینکه عملیات چاپی را به فرایندی صنعتی به جای فرایندی هنری تبدیل کنند، قویترین انگیزه برای اقدام به خرید ماشین نو در میان چاپخانهداران است”. مارتین در ادامه میگوید: “فرایند چاپ باید قابل کنترل باشد. باید فرایند مستقیم با میزان باطله ناچیز باشد. در گذشته شما باید صدها هزار ورق چاپ میکردید و از نیروی کار فراوان استفاده میکردید تا بتوانید مشکل را حل کنید. امروزه چنین چیزی امکانپذیر نیست. هدف تبدیل فرایندی هنری به یک فرایند صنعتی قابلکنترل است.”
ساخت بر اساس سفارش
چاپکاران انتظار دارند سازندگان ماشینآلات چاپ ماشینهایی به آنها تحویل دهند که بتوانند کارهای چاپی مورد نیاز مشتریان را به صورت کارآمد تولید کنند. چنین تقاضایی اکنون در ساخت و پیکربندی ماشینآلات افست مدرن لحاظ میشود.
فرانک میگوید: “آنچه به مردم انگیزه میدهد تا ماشین بخرند، کارایی ماشین است، ولی از سوی دیگر آنها نمیخواهند یک کار چاپی را دو بار وارد ماشین چاپ کنند. آنها میخواهند همه عملیات چاپ با یک بار عبور کاغذ از ماشین چاپ انجام شود.”
طرح صحیح برای رسیدن به چنین هدفی دربرگیرنده پیکربندی پیچیده، یونیتهای کوتینگ، لجستیک کارآمد و اتوماسیون کامل ماشین چاپ است. نقطه مطلوب، به گفته مانلی چاپ به صورت چهار رنگ رو، چهار رنگ پشت و یا پنج رنگ رو و پنج رنگ پشت به صورت همزمان و با قیمتی کمتر از یک کار چاپی شش رنگ که توسط یک ماشین چاپ مجهز به یونیت کوتینگ انجام شده باشد، است.
فراتر از مرکب
سیستم خشککن یووی بهوسژه LEDUV اکنون طرفداران فراوانی پیدا کرده است زیرا میتوان کار را پس از چاپ بلافاصله و بدون انتظار کشیدن برای خشک شدن آن وارد سیستمهای تکمیلی کرد. به خاطر تداوم مشکلات زنجیره تامین تقاضا برای کوتینگ سریع و همزمان با چاپ افزایش یافته است. نوروتیر میگوید: “جمع کثیری از چاپکاران اکنون خواهان ماشینهایی با دو یونیت کوتینگ هستند، زیرا برای خرید کاغذ باکیفیت دچار مشکل هستند. اولین یونیت کوتینگ میتواند ورق را به خوبی آماده و پرداخت کند تا سطح ورق برای یونیت بعدی آماده شود.”
فرایند کوتینگ همچنین برای جلوههای ویژه چاپی از جمله برجستهسازی و درخشندگی زیبا و سطوح چاپی که با لمس دست میتوان آن را حس کرد، در حال حاضر بسیار طرفدار دارد. شرکت RMGT چاپ دلپذیر برای لمس را برجستهسازی شیمیایی مینامد و مانلی معتقد است جذابیت این نوع جلوه چاپی برای مصرفکننده نهایی محصول چاپی، بسیار بالاست. او میگوید:”وقتی یک مشتری حالت سه بعدی چاپ را همراه با درخشش کوتینگ روی کار چاپیاش مشاهده میکند، دیگر به هیچوجه به یک کار چاپی معمولی بسنده نمیکند و حاضر است هزینه جلوههای ویژه را نیز بپردازد.”
یک شرکت چاپی که کسبوکار و سودش تا حد زیادی وابسته به آمادهسازی سریع ماشین چاپ و تعویض سریع کار چاپی است، بهطور طبیعی مشتری سیستمهای لجستیک اتوماتیک هم خواهد بود: راهحلهای مکانیزه برای به جریان انداختن مواد چاپی به سوی ماشین چاپ و دور کردن از آن.
اتوماسیون ولی نه اتوماتیک
سازندگان ماشینآلات افست ورقی میدانند که سازگاری چاپکاران با یک سیستم تولید اتوماتیک، فرایندی تدریجی است و تحول یک شبه نیست. هایدلبرگ میگوید گردش کار در پشت صحنه انجام میشود. مشکل است بتوان فهمید چه اتفاقی میافتد و چه چیزی را میتوان بهینه کرد. تمایل زیادی برای تعویض سیستم گردش کار در میان چاپکاران وجود ندارد زیرا اتفاقات ناشناختهای درون سیستم گردش کار میافتد که قابل دیدن نیستند.”
ولی مهمترین بخش از اتوماسیونسازی تشویق اپراتور برای استفاده حداکثری از آن است. مارتین میگوید: “برای این کار باید آنها را متقاعد کنیم که به نرمافزار اعتماد کنند. شما این ماشین چاپ تمام اتوماتیک فوقالعاده را در اختیار دارید، ولی اپراتور ورق را برمیدارد و رنگها را به شیوه قدیمی و با استفاده از کنسول تنظیم میکند و در عین حال این کار را به سیستم مدیریت رنگ ماشین چاپ واگذار نمیکند زیرا به آن اعتماد ندارد.”