چاپ دیجیتال در چهار دهه گذشته تاثیر فوق العادهای در صنعت لیبل گذاشته است
نویسنده: Mike Fairley
مشاور استرتژیک مجله Labels & Labeling
گروه پژوهش
۴۰ سال پیش چاپ دیجیتال فقط رنگ مشکی چاپ میکرد و کاربرد آن صرفا به چاپ کدها و اطلاعات متغیر لیبلها، تگها و بلیطها خلاصه میشد. چیزی بسیار دور از هیبت امروزی چاپ دیجیتال با کاربرد و رنگهای متنوع و نامحدود مخصوصا در زمینه چاپ لیبل و بستهبندی.
ابتدا در دهه ۱۹۸۰ بود که هدهای چاپگر دارای عرض ۲۵ میلی متر به بازار عرضه شدند، مرکبها هنوز دردسرساز بودند، با کاربردهای بسیار محدود. بااینحال بسیاری از پیشگامان چاپ دیجیتال مانند دومینو، پرینتینگ ساینس، اپسون، کانن و دیگر کمپانیهایی که آن زمان در اطراف شهر کمبریج انگلستان تازه فعالیت خود را شروع کرده بودند، حالا شرکتهای بزرگ ارائه دهنده خدمات چاپ دیجیتال، هدهای چاپگر و طیف کاملی از چاپ لیبل و اطلاعات متغیر هستند.
فناوریهای چاپ تونر هم در دهه ۱۹۷۰ و اوایل ۱۹۸۰، زمانی که شرکتهای غولهای IBM و Xerox پرینترهای پرسرعت لیزری خود را به بازار عرضه کردند، توسعه پیدا کرد و به رشد خود ادامه داد. در سال ۱۹۸۴ اولین پرینترهای لیزری زیراکس در اداره جات ظاهر شدند که قابلیت چاپ انواع فرمهای اداری، اسناد و مدارک و لیبلهای ساده را داشتند.
در میانه دهه ۱۹۸۰، کمپانیهایی مانند Delphax Systems تونرهای سفید و سیاه و اسپات را برای چاپ روی لیبل به بازار عرضه کردند و کمپانی GMC Digital Systems در سوئیس چاپ دیجیتال را برای لیبل توسعه داد.
کم کم کمپانی دیگر مانند زیراکس، کانن و ایپسون، پرینترهای خود را برای چاپ فرمها، اطلاعات متغیر و لیبل برای کارخانهها عرضه کردند. همه ی این برندها از تونر خشک تک رنگ دیجیتال برای چاپ استفاده میکردند.
در اوایل دهه ی ۱۹۹۰، اولین پرینترهای رنگی الکتروفوتوگرافی توسط دو کمپانی ایندیگو و زایکون به بازار عرضه شد. این دو کمپانی امروزه پرچم داران تونرهای خشک و مایع پرینترهای رنگی امروزی هستند که سهم بزرگی از بازار پرینترهای رول کمعرض صنعت لیبل را تشکیل میدهند.
تحول
سیستم تونر مایع ایندیگو و تونر خشک زایکون، هر دو از چاپ رول استفاده میکردند. این سیستمها هر دو، جرقه ایجاد یکی از بزرگترین تحولات صنعت چاپ را زدند: چاپ سفارشات تیراژ پایین و تغییر سریع سفارش، شخصی سازی، چاپ نسخههای مختلف از یک سفارش و چاپ انواع لیبلها که با سرعت و کیفیت بالا و به شکل رنگی چاپ میشدند. در نسلهای بعدی از ماشینهای اچ پی ایندیگو و زایکون به ترتیب عملکرد، کیفیت، سرعت، استقامت و کاربردهای ماشین بیشتر و بهینهتر شدند.
در میانه اولین دهه از قرن ۲۱ بود که چاپ رنگی جوهرافشان کم کم جای پای خود را در بازار چاپ برحسب تقاضا لیبلهای دیجیتال باز کرد. بعد بسیاری از چاپخانههای مهم که سابقه چاپ جوهر افشان در کارنامه داشتند، مانند Durst، Domino، Epson، Konica Minolta و… شروع به نصب و به روزرسانی پرینترهای جوهرافشان در خط تولید لیبل خود کردند. بقیه پرینترهای جوهرافشان و پرینترهای هیبریدی سنتی/ دیجیتال هم بعد از این پا به عرصه گذاشتند.
امروز، چاپ دیجیتال لیبل جهانی شده و سهم بزرگی در این بازار دارد. چاپ دیجیتال چه با تونر و چه جوهرافشان سهم بزرگی از چاپ لیبل و بستهبندی را در دست گرفته است. پیشرفتهایی که در ده تا پانزده سال اخیر ایجاد شده، پرینترهای دیجیتالی لیبل را قابل اعتمادتر و سریعتر کرده و کیفیتی فراهم کرده که در تمام زمینهها و برای تمام برندها استاندارد و پذیرفته شده است.
در دهه ۱۹۹۰، تعداد ماشینهای چاپ دیجیتالی که تولیدکنندگان لیبل میتوانستند از آنها استفاده کنند بسیار محدود بود اما این تعداد حالا بسیار بیشتر و متنوعتر شده. همچنین چاپ دیجیتال نسبت به چاپهای سنتی فلکسو، یووی فلکسو، افست و لترپرس، خروجی بهینهتر و به صرفهتری دارد و کیفیت و عملکرد آن توسط مشتریان در سرتاسر جهان به تایید رسیده است.
علاوه بر اینها، تولیدکنندگان میتوانند از مزایای ترکیب چاپ دیجیتال با چاپهای سنتی استفاده کنند و تقاضای مشتریان برای شخضیسازی، سفارشیسازی، ایجاد تنوع و متمایز سازی محصولات را برآورده کنند. برای همین است که چاپ دیجیتال امروزه در کنار فلکسو و یووی فلکسو به یکی از فرآیندهای مهم چاپ تبدیل شده است.
فناوریهای تکمیلی مانند طراحی دیجیتال، آرت ورک و مراحل پیش از چاپ لیبل، در کنار مدیریت رنگ بهینه شده و فناوریهای فرانت اند، افزایش آگاهی از مدیریت گردش کار دیجیتال، عملیات تکمیلی متنوع مانند فویل سرد، امباسینگ و لمینیت، استفاده از ماشینهای عملیات تکمیلی متنوع، و همین اواخر، معرفی ماشینهای هیبریدی، چاپ دیجیتال لیبل (و فرآیند چاپ بستهبندی دیجیتال) را به سمت و سوهای خلاقانه تر و هیجانانگیزتری برده است.
بزرگترین بازارهای امروز چاپ دیجیتال لیبل و بستهبندی، مربوط به نوشیدنیها، محصولات دارویی، ویتامینها، غذا، سلامتی، زیبایی و بهداشتی، لیبلهای صنعتی، لیبلهای ماشین، کارخانههای رنگ و مواد شیمیایی و حتی تمبرهای پشت چسبدار است.
اکثر این سفارشات در نسخههای مختلف چاپ میشوند و دارای طراحیهای متفاوت، اندازههای گوناگون و اطلاعات متغیر هستند که نیاز به وجود پرینترهای دیجیتال در این بازار را به امری بدیهی تبدیل کرده است.
چاپ جوهرافشان در میان دیگر روشهای دیجیتال سهم بیشتری از چاپ لیبل و چاپ بستهبندیهای پکهای بلیستر آلومینیومی، لمینیتهای فویلی، بستهبندیهای ساکی و کیسهای و دیگر لمینیتهای انعطافپذیر دارد. به همین دلیل است که هرروز تولیدکنندگان لیبل بیشتری در چاپ دیجیتال سرمایهگذاری میکنند و به آینده آن امیدوار هستند.
انعطاف پذیری
تولیدکنندگان امروزی میدانند که مشتریان لیبل همیشه هم سفارشات با تیراژ بالا ندارند و استفاده از سیستمهای بزرگ چاپ سنتی برای سفارشات کوچک، اصلا به صرفه نیست. پس از سیستمهای چاپ دیجیتال میتوان به شکل کاملا اثربخش در کمپانی کوچک و متوسط استفاده کرد.
یکی دیگر از مزایای محبوب چاپ دیجیتال، انعطافپذیری آن است، یعنی قابلیت چاپ طیف گستردهای از لیبلها با طراحی و ابعاد مختلف که با روشهای چاپ سنتی قابل چاپ نیست. مخصوصا در مواقعی که بستر چاپ، مرکب و کاربرد آن هم متفاوت و منحصر به فرد باشد.
امروزه از چاپ دیجیتال در تولیدات بستهبندی هم به شکل گستردهای استفاده میشود. چه با بسترهای چاپی جدید سروکار داشته باشیم و چه مرکب و فویلهای مخصوص، چاپ دیجیتال در این زمینه هم فرصتهای گوناگونی در اختیار مشتری قرار میدهد. بله، در بعضی از بازارهای عمودی و یا در مورد بعضی از بسترهای خاص، میتوان گفت که چاپ تونر بهتر از جوهرافشان عمل میکند و شاید در مورد بستهبندیهایی که سلامتی و امنیت آنها دارای اهمیت است، انتخاب مناسبتری باشد. درکل باید گفت که چاپ دیجیتال پشتوانهای محکم دارد و قطعا بخش اعظمی از بازار لیبل و بستهبندی آینده را تصاحب میکند.
چاپ دیجیتال به تولیدکنندگان لیبل و بستهبندی فرصت داده که به تقاضا و نیاز متغیر مشتریان امروزی به خوبی پاسخ دهند و با اعتماد به نفس به عرصهها و کاربردهای دیگر چاپ نیز وارد شوند. حتی بسیاری از استارت آپهای موفق امروز دنیا هم به امکانات چاپ دیجیتال اعتماد کرده و در زمینههای مختلف چاپ دیجیتال فعالیت میکنند.
همچنین، در آیندهای بسیاز نزدیک، همه تولیدکنندگان لیبل و بستهبندی موظف خواهند بود که طراحی بستهبندی، انتخاب مواد اولیه و روشهای عملیات تکمیلی خود را به شکلی انتخاب کنند که برای محیط زیست پایدار باشد. به عبارت دیگر چاپ دیجیتال فقط برای ایجاد تنوع و کیفیت بالا در چاپ نیست، بلکه تولیدکنندگان را به سوی تولیدات پایدارتر رهنمود میکند.
امروزه چاپ دیجیتال بدون شک یکی از فرآیندهای چاپ اصلی در کنار افست، فلکسو و یووی فلکسو محسوب میشود و هرروز هم بر اهمیت و کاربرد آن در این زمینههای مختلف افزوده میشود.