نگاهی به شیرین عسل از پنجره چاپ و بستهبندی
فهرست مطالب
روند توسعه برند محبوب شیرین عسل از یک خط تولید کوچک بیسکویت در شهرک صنعتی شهید سلیمی تبریز در سال ۱۳۷۱ تا به امروز که نام اول در صنعت شیرینی و شکلات و یکی از برترین تولیدکنندگان محصولات لبنی و صنعت غذا در ایران و منطقه به شمار میرود، داستانیست شیرین از تجربهای حماسی و شوقانگیز؛ داستان ۳۰ سال تلاش جانانه برای کسب و کاری آمیخته با میهندوستی، مردمداری، ابتکار، خلاقیت، تفکر، برنامهریزی، اعتماد به نفس و بارور کردن استعدادها و توسعه بازارها علیرغم همه محدودیتها.
این حکایت درسآموز با سرگذشت پزشک جوانی که دوره تخصص را نیمه کاره رها میکند تا به دنبال رویاهای شیرین خود برود، پیوند خورده است؛ دکتر یونس ژائله، چهره پرآوازه کارآفرین، قهرمان این داستان شیرین است که ترجیح میدهد به جای سخن گفتن از خود، روایت تلاش و کوشش خانواده بزرگ شیرین عسل بازگو شود. خوشتر آن باشد که سر دلبران / گفته آید در حدیث دیگران.
این روایت شیرین و حماسی را که شیرینی و شکلات را با صنعت چاپ و بستهبندی پیوند میزند، از زبان راوی صادق و شاهد حاضر در این کارزار بشنویم. محمدعلی برهانیزاد، مدیرعامل شرکت شیرین عسل در تور مجازی بازدید از بخشهای مختلف این شرکت، از آذربایجان تا تهران و خوزستان، همراه ماست و به احترام خوانندگان ماهنامه صنعت چاپ، پردههایی از داستان توسعه شیرین عسل را روایت میکند که در سرزمین چاپ و بستهبندی میگذرند.
یونس ژائله، کارآفرین نمونه
گرهگشایی از مشکلات با شکلات
یونس ژائله سال ۱۳۴۱ در تبریز متولد شد، به مانند شماری از چهرههای خلاق و کارآفرین نامدار جهانی، از دانشگاه دل برید و دنبال ایدههایش رفت. او رشته بیهوشی در دانشگاههای علوم پزشکی نیمه کاره رها کرد تا به دنبال ایدههای شیرین خود برود. تداوم این رویای شوقانگیز از عوامل موثر در تثبیت جایگاه تبریز به عنوان پایتخت شیرینی و شکلات ایران بود.
ژائله مالک بزرگترین برند شیرینی و شکلات در ایران و توسعه دهنده یکی از بزرگترین هولدینگهای اقتصادی در صنایع غذایی است. اما بیش از همه این، عنوان کارآفرین مهیندوست، خلاق و مردمدار، برازنده اوست.
او در توسعه برند شیرین عسل، با ایجاد اشتغال و فضای مطلوب کار در واحدهای تحت پوشش آن، شیرینی توسعه را به کام مردم آذربایجان و سراسر اسران نشانده است. آن طور که بارها از او شنیدهایم، شیرینترین لحظهها برای او، زمانی است که اشتغال جمعی از هموطنان در واحدهای جدید آغاز میشود و دیو بیکاری از شهرها و روستاهای اطراف واحدهای تولیدی، دور میشود.
او میگوید ما در برابر جامعه مسئولیم. هر جا بیکاری و فقر و تبعات نامیمون آن مشاهده میشود، نوعی کمکاری و بیمسئولیتی هم مشاهده میشود. ما به سهم خود در برابر این مشکلات مسئولیم.
او با شیرینی و شکلات به جنگ مشکلات رفت.
به برکت این نگرش مردمی، اکنون بالاترین دلخوشی ژائله اشتغال بیش از ۱۷ هزار نفر در شرکتهای مختلف گروه شیرین عسل است که دستاورد کار و تلاش آنها به ۶۵ کشور صادر میشود.
محمدعلی برهانیزاد
مدیرعامل شرکت شیرین عسل
تبریز، از سالهای دور در صنعت شیرینی و شکلات، زبانزد بوده، اما جا افتادن آن به عنوان پایتخت شیرینی و شکلات به برکت فعالیت شیرین عسل تحقق یافت، نهالی که به دست دکتر یونس ژائله کاشته شد و با ایدههای خلاقانه او شاخ و برگ گسترانید.
شیرین عسل، پس از تولید اولین بیسکویت خود در سال۱۳۷۱ با تنوعبخشی به تولید و ارتقای کیفیت محصولات و نیز مطالعه هوشمندانه بازار و روشهای نوین بازاریابی در داخل و خارج کشور، مسیر توسعه را پیمود. به موازات این کوششها، ارتقای کیفیت چاپ و بستهبندی نیز همیشه مورد توجه قرار میگرفت. به این ترتیب پیشگامی در طراحی و چاپ و بستهبندی نیز به نام شیرین عسل رقم زده شد. سخنی گزاف نیست اگر بگوئیم، شیرین عسل، صنعت چاپ و بستهبندی را چندین گام به پیش برده و در توسعه چاپ و بستهبندی کشور کوشیده است.
مدیرعامل شیرین عسل، با بیان این چکیده، سر رشته سخن را به دست میگیرد:
تأمین زنجیره ارزش
شیرین عسل از شروع کار به منظور تأمین زنجیره ارزش، در کنار تولید شیرینیجات به تکمیل محصولات و نیز امکانات چاپ و بستهبندی مرغوب همت گماشت.
یکی از اقدامات اساسی ما در زمینه تأمین پایدار مواد اولیه، ایجاد واحد دانه کاکائو بود که علاوه بر فرآوری کرم و پودر کاکائو، امکان توزیع آن در داخل و صادرات به خارج را نیز فراهم ساخت. دانههای استفاده شده در محصولات شیرین عسل از مرغوب ترین نوع کاکائوی تولید شده در ساحل عاج و غرب آفریقا ـ که از بهترین شرایط اقلیمی جهت کشت کاکائو برخوردار است ـ تهیه میشود.
اما در زمینه بستهبندی نیز اولین اقدام ما احداث واحد کارتنسازی بود. در گام بعدی با راهاندازی کارخانه آسیاپک آذر، به تولید فیلم BOPP اقدام کردیم، بعد نیاز به امکانات چاپ احساس شد، صنایع چاپ آذرسان پاسخی به این نیاز بود که با دو خط ماشین روتوگراور ۱۰ رنگ و ۹ رنگ ایتالیایی و دو خط آلمانی مجموعاً ۴ خط چاپ و نیز خط سیلندرسازی سوئیسی، مجهزترین چاپخانه را برای چاپ لفاف و لیبل مهیا ساختیم.
ثبات کیفیت محصول و چاپ و بستهبندی
برهانیزاد، در ادامه توضیح میدهد که نگاه به بازار صادراتی، استانداردها و ویژگیهایی را برای تولیدکننده الزامی میکند که در واقع بدون آنها نمیتوان از توسعه واقعی سخن گفت.
علاوه بر کیفیت محصول، آنچه در مشتریان بازارهای صادراتی ـ و حتی بازار داخلی امروز ـ انتظار دارند، ثبات کیفیت محصول و ثبات کیفیت چاپ و بستهبندی است. علاوه بر اینها، تحویل در اسرع وقت و در زمان و مکان معین نیز فاکتور مهمی به شمار میرود.
در زمینه مواد اولیه مثل کاکائو و شیرخشک، ما اقداماتی، اساسی صورت دادیم که هر یک از این مواد را از منابع معین و با کنترل فرایند تولید آنها در اختیار بگیریم. با مزارع کاکائو در افریقا قراردادهای بلند مدت بستیم و به منظور کنترل کیفیت ثابت شیرمصرفی، مزارع و دامداری بسیار بزرگی ایجاد کردیم. در مورد چاپ، ابتدا تمایلی به سرمایهگذاری نداشتیم ولی از آنجا که چاپخانههای موجود در سالهای گذشته، پاسخگوی نیاز ما نبودند و نمیتوانستیم از نظر کیفیت و زمان تحویل مطمئن شویم، به ناچار خود اقدام به راهاندازی چاپخانه کردیم. هماکنون خطوط چاپ فلکسو، گراور و افست و نیز واحد لمینیت، با مدیریتی متمرکز و مرتبط با برنامهریزی تولید شیرین عسل، بهترین چاپ را با نظارت دقیق و کنترل کیفیت، انجام میدهد.
اکنون میتوانیم ادعا کنیم که بهترین شیرخشک دنیا را تولید میکنیم و مصرفکنندگان محصولات شیرین عسل همیشه عطر و طعم و مزه محصول مورد نظرشان را تجربه میکنند. به همین ترتیب میتوانیم از ثبات کیفیت چاپ و بستهبندی محصولات خود با اطمینان سخن بگوئیم.
مدیرعامل شیرین عسل این دستاوردهای اساسی را حاصل نگاه به صادرات و احراز آمادگی برای آنچه این بازار تکلیف کرده است، میداند. وی سپس به اهمیت مطالعه بازار در توسعه همه جانبه شیرین عسل میپردازد.
بازارشناسی، کلید توسعه هدفمند
برهانیزاد، موفقیت شرکتهای بزرگ را مرهون بازارشناسی آنها میداند: بدون مطالعه بازار و ترسیم نقشه راه نمیتوان، هدفگذاری درستی داشت و اولویتها را تعیین کرد. بهویژه وقتی راه خود را به بازار جهانی باز کنند. در واقع بهروز بودن و پیشرفت در داخل کشور نیز از این طریق تأمین میشود. اگر ما بتوانیم محصولی مطابق استانداردهای اروپایی تولید کنیم، به احتمال زیاد در بازار داخل نیز موفق خواهیم بود. چرا که شرط حفظ بازار در داخل کشور نیز توان رقابت با محصولات خارجی است.
برای ورود به بازارهای خارجی باید نیازهای مشتریان بازار هدف، ذائقه و طعم مورد پسند آنها و فرهنگ بومی آنها را بشناسید. این شاخصها در کشورهای اروپایی و مثلاً کشورهای عربی متفاوتاند. همچنین نوع طراحی گرافیک، انتخاب رنگها و چاپ نیز باید حسابشده باشد.
وقتی شیرین عسل بازارشناسی را در کشورهای مقصد آغاز کرد، تجربه قابل اعتمادی از سوی دیگر تولیدکنندگان ایرانی در دست نبود؛ اغلب سنتی کار میکردند و فقط از خلأهای آن بازارها برای فروش محصول خود استفاده میشد. این روش کارکردن نمیتوانست پایدار باشد. مثلاً در سالهای اول استقلال جمهوری آذربایجان، فرصتی برای صادرات کالاهای ایرانی پیدا شد، در ابتدا استقبال هم خوب بود، اما به محض ورود محصولات ترکیه، تقاضا برای محصولات ایرانی فروکش کرد. در واقع این بازارشناسی ایرانیها بود که در برابر بازارشناسی ترکیهایها، میدان را واگذار کرد.
ما تصمیم گرفتیم با روشهای علمی بازارهای خارجی هدف را شناسایی کنیم. به این منظور رفتار رقبا را هم مطالعه کردیم. در جریان این بررسیها هر روز بیشتر به اهمیت چاپ و بستهبندی پی بردیم.
چاپ و فرم بستهبندی در خط اول رقابت
مدیرعامل شیرین عسل در ادامه بحث بازارشناسی خارجی از اهمیت چاپ و ظاهر بستهها در نظر خریدار میگوید:
قبل از هر چیز متوجه تفاوت کیفیت چاپ و بستهبندی محصولات در قفسهها شدیم. در همه انواع بستهبندی (انعطافپذیر، جعبه مقوایی، لیبل، ظروف شیشهای و پلاستیکی) نقش چاپ و طراحی و فرم بستهبندیها از اهمیت ویژهای برخوردار است.حتی از نظر حفظ کیفیت، طعم و مزه محصولات نیز خواص موادمصرفی و چندلایهها بسیار اهمیت دارند.
مثلاً در سلفونها لایه WTR باعث محافظت محصول غذایی در برابر رطوبت میشود و لایه OTR مقاوم در برابر نفوذ اکسیژن است که طعم ماده غذایی را بیتغییر نگه میدارد و سلفونهای پلی آمیدی تازگی آن را حفظ میکند. محصولاتی که مدتی در مسیر حمل و نقل و روی کشتیها میمانند، بستهبندی تخصصیتر و مطمئنتری نیاز دارند.
کیفیت چاپ نیز برای اغلب خریداران ـ به ویژه در نقطه فروش و در قفسه سوپرمارکتها، نقشی تعیین کننده دارد. انتخاب بسیاری از مشتریان براساس جاذبههای بصری بستهبندی است. ما مطالعات مفصلی در این باره انجام دادیم، سپس نیاز خود را با تأمینکنندگان و چاپخانههای موجود در دهه ۷۰ و ۸۰ مطرح کردیم. با تجربهای که حاصل شد، لازم دیدیم که خود برای تأمین بعضی اقلام موادمصرفی سلولزی و فیلمی و نیز ایجاد خطوط چاپ اقدام کنیم. شیرین عسل با این دیدگاه وارد سرمایهگذاری چاپ و بستهبندی شد که هم کیفیت چاپ و بستهبندی خود را تضمین کند و هم در کوتاهترین مدت بتواند جوابگوی تعهدات خود و نیاز بازار باشد.
واحدهای چاپ، تولید فیلم BOPP و …
برهانیزاد قبل از ارائه توضیحات درباره ماشینآلات چاپ و سیلندرسازی و خطوط تولید فیلم و لمینیت و نیز کارتنسازی و غیره، یادآور میشود: تا سال ۸۵ یعنی حدود ۱۴ سال پس از تأسیس شیرین عسل، از چاپخانههای مختلف خدمات میگرفتیم. سرانجام به ناچار به تأسیس چاپخانه و تولید بعضی اقلام مواد مصرفی روی آوردیم.
با گرفتن سفارشات متنوع و ورود به بازار خارجی، ما نیازمند چاپخانهای بودیم که ظرف دو، سه روز نمونه چاپشدهای به ما بدهد. در حالی که گاهی این کار تا دو ماه طول میکشید و مشتری از دست میرفت.
لمینیت کاغذ را اولین بار ما برای کاغذ شکلات و آدامس، از ترکیه وارد کردیم. در دهه ۸۰ برای ساخت یک سیلندر چاپ گراور باید یک ماه انتظار میکشیدیم تا از ترکیه آورده شود. متأسفانه صاحبان صنایع چاپ در آن سالها زبان مشترکی با صنایع غذایی برای توسعه نداشتند و برای به روز شدن تجهیزات و دستگاههای خود و به کارگیری فناوری جدید چاپ و بستهبندی به موقع اقدام نکردند. اگر میخواستیم به اتکای آنها بمانیم، بازار خود را از دست میدادیم، بنابراین علیرغم میل خود، برای تاسیس چاپخانه دست به کار شدیم. ماشینهای جدید و پیشرفته چاپ روتوگراور ۹ رنگ و ده رنگ آلمانی و ایتالیایی و نیز دستگاه سیلندرسازی دات وایلر سوئیسی خریداری و در چاپ آذرسان نصب شد.
شیرین عسل به مثابه بزرگترین تولید کننده کیک در خاورمیانه و بزرگترین تولیدکننده شکلات در کشور و با سهم چشمگیر در بازار، نمیتواند تأمین چاپ و بستهبندی محصولات خود را تابع شرایطی بیثبات کند.
شیرین عسل به ۶۵ کشور در اروپا، امریکا، افریقا، آسیا و استرالیا صادرات دارد. چین، کانادا، فرانسه و سوئیس از مشتریان عمده ما هستند و ما باید به سرعت پاسخگوی این سفارشها باشیم . خوشبختانه مدیریت چاپخانه آذرسان پیوسته در ارتباط با واحدهای تولیدی شیرین عسل است و با به روز رسانی امکانات و اعمال کنترل کیفیت، پا به پای ارتقای کیفیت و تنوع محصولات شیرین عسل و نیاز بازار حرکت میکند.
زبان مشترک تولیدکننده با گرافیک و چاپ
همان طور که ما در برخورد با بازارهای جهانی به الزامات کیفیت و دقت و سرعت عمل در انجام سفارشها پی بردیم، خانواده چاپ نیز چند سالی است که شناخت بهتری از این الزامات پیدا کرده است. خوشبختانه بسیاری از چاپخانهها در تبریز، تهران، اصفهان و شهرهای دیگر با سرمایهگذاریهای جدید و به کارگیری فناوری مدرن چاپ و نیز زمانبندی بهتر و کنترل کیفیت، کار خود را ارتقا بخشیدهاند، ما هم در بسیاری موارد افتخار همکاری با این چاپخانهها را داریم.
همچنین طراحان گرافیک ایرانی، بینش خوبی پیدا کردهاند و شماری از آنها سلیقه بازار داخلی و خارجی را به خوبی میشناسند و طرحهای موفقی ارائه میدهند. این موفقیتها نتیجه همدلی و تبادل نظر بین تولیدکنندگان، بازاریابان و واحدهای طراحی و چاپ و بستهبندی است. وقتی در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی ـ آرایشی، لوازم یدکی اتومبیل، وسائل خانگی و غیره و غیره، شاهد ارتقای تولید هستیم، صنعت چاپ و بستهبندی هم باید خود را با این حرکت سازنده هماهنگ کند و با درک مسایل آنها مسئولانه پاسخ دهد. خوشبختانه اکنون خانواده چاپ و بستهبندی زبانی مشترک با تولیدکنندگان پیدا کرده است.
کارتن سازی از تبریز تا اهواز
در مسیر تکمیل زنجیره ارزش، به فکر تأمین یکی از اقلام پرمصرف خود، یعنی کارتن افتادیم. چون برای بستهبندی ثانویه همه محصولات شیرین عسل، کاربرد دارد. انصارکارتن در تبریز بخش زیادی از نیاز ما را برآورده ساخت. به تازگی با خرید ماشینآلات دایکات و چاپ مستقیم،انصارکارتن، باز هم توسعه یافته است.
از آنجا که کارتن، کالایی حجیم و حمل و نقل آن پرهزینه است، برای محصولات تولیدی در تهران، شرکت پوشش کارتن آسیا را خریداری کرده ایم که تمام کارتن مورد نیاز محصولات شرکت سالمین و بخشی از بازار را تأمین میکند. همچنین کارتن اهواز (صنایع بستهبندی خوزستان) خریداری شد تا نیاز شیرین عسل را در منطقه جنوب پاسخگو باشد. بدین ترتیب شیرین عسل یکی از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان عمده کارتن در کشور به شمار میآید.
از مزرعه تا سفره
زنجیره ارزش در شیرین عسل وقتی تکمیل میشود که بر تولید مواد اولیه محصولات تولیدی خود نظارت و کنترل دقیق داشته باشد، یعنی تولید شیر، کاکائو، تخم مرغ و گلوکز و غیره همه با مشخصات موردنظر ما تولید شود، بهگونهای که از سلامتی و یکدستی طعم و مزه و خواص محصولات در نوبتهای مختلف تولید، مطمئن باشیم.
در راستای این هدف، کشت و صنعت آذربایجان خاوری در زمینی به مساحت ۲۰۱۲ هکتار در شبستر تأسیس شد و ۱۴۰۰ هکتار برای دامپروری و پرورش دام و طیور و کشت و تولید علوفه و نیز فعالیتهای تولید محصولات گلخانهای (شامل زعفران و غیره) احداث و بهرهبرداری شده است.
کشت علوفه و صیفی جات و مزارع نمونه برای کشت آزمایشی بعضی گونهها مثل زعفران و غیره، خود زمینه فعالیت گستردهای است که به منظور اطمینان از سلامت و کیفیت محصولات شیرین عسل، مدیریت میشود.
کارخانه روغنکشی و شهرک صنعتی کارآفرینان به مساحت بیش از ۵۰۰ هکتار و کارخانه گلوکز با ظرفیت روزانه ۶۰۰ تن (در حال نصب) و کارخانه تولید رب گوجه فرنگی و خط تولید دوغ و آبمیوههای گازدار و بستنی و انواع کیک و شکلات در کنار این مجموعه بزرگ کشت و صنعت، راه اندازی شدهاند.
خط آهن اختصاصی این مجتمع به خط آهن سراسری متصل است که برای حمل و نقل مواد اولیه و محصولات به کار میآید.
از واحدهای مرتبط با چاپ و بستهبندی در این مجتمع میتوان به بزرگترین واحد تولید ظروف اشاره کرد که بزرگترین کارخانه تولید انواع ورق پلاستیکی و ظروف بستهبندی با آخرین تکنولوژی دستگاههای اروپایی است و در سطح کشور مشابه ندارد.
دانشگاه جامع شیرین عسل
در جریان پیشرفت بخشهای مختلف هولدینگ شیرین عسل هر روز بیشتر به ضرورت تربیت نیروی انسانی ماهر، پی بردیم. به عنوان راهحلی برای تأمین نیروی انسانی آشنا با مبانی علمی در مشاغل مختلف، اقدام به تأسس دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی شیرین عسل کردیم. این دانشگاه سال ۱۳۸۶ پس از گرفتن مجوزها و تأمین کادر علمی شروع به کار کرد و دوسال پیش با بهرهبرداری از ساختمان جدید با ۵۰۰۰ متر مربع زیربنا و تجهیز آزمایشگاههای تخصصی و هیأت علمی مجرب، رتبه دوم بین همه دانشگاههای جامع را کسب کرد. ۲۷ رشته پودمانی از جمله رشته چاپ در این دانشگاه ارائه میشود و پیوندی مؤثر بین تئوری و عمل در این مرکز برقرار شده است. برای مثال دانشجویان رشته چاپ دروس کارگاهی را در چاپ آذرسان میگذرانند و به خوبی با جزئیات مسائل فنی در عمل آشنا میشوند.
روند استخدام نیروی انسانی در شیرین عسل به این صورت است که پرسنل ساده از بین دیپلمهها جذب میشوند و برای امور تخصصیتر از فارغالتحصلان این دانشگاه و برای تخصصهای سطح بالاتر، فارغالتحصیلان کارشناسی و کارشناسی ارشد و رشتههای فنی و تخصصی دانشگاههای
معتبر دولتی که دارای قابلیتهای موردنظر باشند، به همکاری دعوت میشوند.
گفتنی است دانشجویانی که معدل بالا کسب کرده باشند، از طرف شیرین عسل برای ادامه تحصیل در سطوح مختلف بورسیه میشوند. هم اکنون بیش از یکصد دانشجو بورسیه، شرکت هستند.
نیروی انسانی؛ سرمایه اصلی شیرین عسل
در شیرین عسل، به لطف دیدگاه آقای دکتر ژائله، این باور در سطح مدیران پذیرفته شده که نیروی انسانی اصلیترین سرمایه ما و هر تولیدکنندهای است. همین باور موجب اهمیت دادن به پرسنل و حمایت از آنها جهت پیشرفت حرفهای، کسب آموزش و مهارت و کارآمدی آنها و نیز احراز شرایط شغلی بهتر و درآمد بالاتر میشود.
در نتیجه فعالیت کارکنان آگاه، نظمپذیر و متعهد، فرآیند تولید به صورت دقیق و برنامهریزیشده صورت میگیرد؛ احتمال ریسک و خطا کاهش مییابد و کیفیت سلامت محصولات را میتوان تضمین کرد.
به قول آقای ژائله کارکنان شرکت باید دلبسته شرکت شوند و وقتی از شیرین عسل صحبت میکنند. بگویند کارخانه من، شرکت من.
در واقع مدیریت منابع انسانی (HR) نقش مهمی در فعالیت شیرین عسل دارد. حقوق کارکنان بالاتر از مبنای قانون کار تعیین میشود. آنها با گذراندن دورههای بازآموزی کوتاه مدت، امتیاز کسب می کنند. این امتیازها در میزان دریافتی آنها مؤثر است. علاوه بر این، سبد کالایی ماهانه و کمک هزینه جهیزیه فرزندان کارکنان و حمایتهای دیگر نیز صورت میگیرد.
سرویس ایاب و ذهاب برای کارکنان فراهم است. بد نیست بدانید کارکنان واحدهای مختلف از شهرها و روستاها به شعاع ۱۰۰ کیلومتر از مرکز از شهر شبستر و شهرک سلیمی، هر روز با سرویس شرکت سرکار می آیند و بر می گردند. همچنین در شرکت برای کارکنان شیفتهای مختلف ۵ وعده غذا (۳ وعده غذای گرم و ۲ وعده سرد) سرو میشود.
هر روز چهارهزار نان سنگگ در نانوایی شرکت برای خوراک کارکنان پخت میکنند. اما مهمتر از همه اینها، امنیت شغلی کارکنان است که همیشه حداکثر تا دوم هر ماه، حقوق خود را دریافت می کنند و خوشبختانه علیرغم مشکلات اقتصادی کشور و تحریمها و شرایط رکود و غیره، ما هیچ تعدیل نیرو نداشته ایم و بد نیست بدانید در همین سه ماهه اول سال ۱۴۰۰، حدود ۴۰۰ نفر نیروی جدید جذب شیرین عسل شدهاند و اکنون خانواده شیرین عسل بیش از ۱۷ هزار نفر را شامل میشود.
محصول سلامت محور؛ مشتری وفادار
مدیرعامل شیرین عسل در پایان هدف از همه این فعالیتها را تولید محصولات سالم، با کیفیت و قیمت مناسب برای سلیقههای مختلف جامعه، جلب اعتماد مشتریان و کسب سهم بیشتر بازار در ایران و دهها کشور جهان میداند. وی شعار شیرین عسل را چنین اعلام میکند:
«سلامتی مردم را با هیچ سودی معامله نمیکنیم». با این رویکرد، در شیرین عسل، هیچگاه برای ارزانتر کردن محصول از کیفیت آن کم نمیشود و هیچ وقت یک کالا با کیفیت متفاوت، حتی، با نامگذاری جدید، تولید نخواهد شد. ما برای اقشار مختلف و سطوح درآمدی مختلف، محصول خوب و سالم و خوش طعم تولید میکنیم.
بر اساس برنامهریزی سلامتمحور شیرین عسل، محصولات متنوع با استفاده از مواد اولیه مرغوب و تحت نظارت و کنترل کیفیت، متناسب با ذائقه و سلیقه طیف وسیع مصرفکنندگان تولید شده و با حفظ تازگی، قیمت مناسب و البته چاپ و بستهبندی مرغوب، در اسرع وقت توزیع میشوند.
آذرسان بزرگترین و به روزترین چاپخانه روتوگراور در ایران
علیرضاپرکار
علیرضاپرکار، پس از راهانداز کارخانه تولید فیلم آسیاپک، مأموریت … تجهیز چاپ آذرسان را عهدهدار شد. او گوشههایی از قابلیتهای این دو مجموعه پیشرو و کارآمد را که متعلق به گروه شیرین عسل هستند، برای ما بازگو میکند:
آذرسان بزرگترین چاپخانه در صنعت روتوگراور ایران و دارای پیشرفتهترین امکانات سیلندرسازی اتوماتیک و نیز امکانات کمنظیر برای لمینیت و تولید چند لایههاست.
عمدهترین موادمصرفی ما فیلمهای بستهبندی است که در آسیاپک به ظرفیت ماهیانه ۱۱۰۰تن تولید میشوند و از نظر مشخصات فنی و تنوع فیلمها، دارای مزیتهای بارزی هستند.
در خط تولید فیلم BOPP با ظرفیت ۶۰۰ تن در ماه و خط فیلمهای پلی اتیلن با ظرفیت ۵۰۰ تن در ماه، فیلمهای مختلف با گریدهای مختلف تولید میشوند. فیلمهای BOPP برای مصارف هیت سیل و کلدسیل (که هر دو به صورت متالایز نیز تولید میشوند) و نیز صدفی و مات کاربرد دارند.
یکی از محصولات منحصربهفرد آسیاپک، فیلم ۹ لایه است که مقاومترین چندلایه در بازار است و مقدار نفوذپذیری و اکسیژن OTR در آن زیر ۱ است (چیزی در حد آلومینیوم). این در حالی است که OTR اغلب فیلمهایی که به این منظور استفاده میشوند، بین ۱۵۰ تا ۱۵۰۰ واحد است. این فیلم ۹ لایه در محصولاتی مثل ویفرهای شیرین عسل به کار میرود که ماندگاری و تازگی محصول را برای مدت طولانیتر، تضمین میکند.
از دیگر فیلمهای موفق آسیاپک، فیلمهای شرینک است که برای بستههای چندتایی نوشابه و نوشیدنیها استفاده میشود و با ضخامت ۴۵ تا ۵۰ میکرون معادل فیلمهای مشابه ۸۰-۷۰ میکرونی کارایی دارد که موجب صرفجویی در مصرف پلاستیک میشود. یکی از مشتریان عمده این فیلمهای شرینک شرکت پاکدیس است.
آذرسان از نظر امکانات چاپ، سیلندرسازی، لمینیت، تجهیزات پس از چاپ و تبدیلی، همچنین سیستمهای گردش کار و اتوماسیون، چاپخانهای بینظیر در سطح خاورمیانه است.
دو ماشین چاپ چروتی(عرض ۱۳۰۰میلی متر) ۱۰ رنگ و ۹ رنگ و دو ماشین ویندمولر(عرض ۱۲۰۰میلی متر) ۱۰ رنگ و ۸ رنگ، بالاترین ظرفیت تولید و بهترین کیفیت چاپ را در اختیار ما قرار میدهد.
همچنین سیستم سیلندرسازی اتوماتیک “دات وایلر” که مشابه آن حتی در ترکیه هم تاکنون نصب نشده است، سرعت عمل و دقت فوقالعادهای را در اختیار آذرسان قرار میدهد که بیرقیب است.
پیشرفتهترین سیستم ترامگذاری در این سیلندرسازی به کار گرفته میشود که در ماشینهای چاپ اروپایی، با استفاده از مرکب مرغوب، لفافها و لیبلهایی کمنظیر برای محصولات شیرین عسل فراهم میآورد.
5 دستگاه لمینیت و دستگاه تریپلکس که همزمان چسب کلدسیل را هم میزند، در کنار اسلیترها و سایر تجهیزات تبدیلی، آذرسان را برای انجام هر گونه سفارش چاپی در اسرع وقت، آماده ساخته است. به طوری که در صورت نیاز و به درخواست مدیریت شیرین عسل، کاری از مرحله شروع طراحی تا سیلندرسازی و چاپ و لمینیت و تحویل آن، ظرف ۴۸ ساعت به انجام میرسد.
در مورد سیستم اداره چاپخانه باید بگویم، گردش کار دیجیتال و برنامهریزی مناسب، انجام کارها را با نظارت دقیق و کنترل کیفیت مسیر ساخته است. همچنین مسائل بهداشتی به دقت رعایت میشود. کف تمام واحدها اپوکسی است و سیستمهای رطوبتدهی و تهویه با تنظیم هوای استاندارد، شرایط مناسبی برای چاپ و ایمنی محصولات فراهم میآورد.
در مورد استفاده از مواد افزودنی معمولاً بسیار سختگیری میکنیم. به ویژه از چسبهای گرید غذایی اروپایی استفاده میکنیم که بعد از بستهبندی هیچگونه بو، طعم یا آلایندهای از آنها به محصول مهاجرت نکند.
یکی از محصولات چاپی کمنظیر آذرسان، لیبلهای IML است که علاوه بر چاپ بسیار مرغوب، به لطف قالبسازی آلمانی از جنس تنگستن و سیستم دایکات Mendel با بالاترین دقت تا تیراژ ۲۰ میلیون را جوابگوست.
کارتنسازی گروه شیرین عسل
در تبریز، تهران و اهواز
شاهرخ یزدانی مدیر کارخانه کارتن انصار تبریز، با اطلاعات وسیع درباره صنعت کارتنسازی و مسائل و مشکلات آن در ایران، با اشاره به کوششهای انجام شده در این کارخانه و دستیابی به استانداردهای تشویقی برای محصولات کارتن انصار، توضیحاتی در مورد قابلیتهای کارتنسازی زیر گروه شیرین عسل، ارائه میدهد.
وی ابتدا در مورد کارتن انصار تبریز میگوید که با تولید روزانه ۴۰ تن کاغذ لاینر و فلوت، هرما ۳۲۰۰ تن ورق کارتن ۳ لایه و ۵ لایه و نیز کارتن C و B و E تولید میکند.
هر ماه ۳۲۰۰ تن ورق تبدیل به انواع جعبه و کارتن میشوند. امکانات پیشرفته لمینیت فول اتومات، دایکات فلت، جعبه چسبان و دستگاههای متعدد چاپ در این مجموعه، در نوع خود کمنظیر است.
کارتن انصار تبریز با این امکانات و نیز آزمایشگاه کامل و تخصصی در شمال غرب کشور، منحصربهفرد است و رعایت استانداردهای بسیار بالاتر از آنچه در استاندارد ملی برای کیفیت و مشخصات فنی کارتن در نظر گرفته شده، تقاضا برای این کارتنها را بسیار بالا برده است، به ویژه برای محصولات صادراتی این کارتنها از امتیاز ویژهای برخوردارند.
یزدانی یادآور میشود به خاطر دستیابی به سطح بالای کیفیت، محصولات کارتن انصار از استاندارد تشویقی برخوردار هستند.
وی دستگاههای چاپ کارتن در کارتن انصار را چنین برمیشمرد:
دو ماشین چاپ ۴ رنگ، ۳ ماشین چاپ دو رنگ و دستگاه چاپ دو رنگ برای کارتنهای یخچالی. گفتنی است ماشین چاپ ۶ رنگ “های گرافیک” دستگاهی کمنظیر است که در این کارتنسازی به کار گرفته شده و بهترین کیفیت چاپ مستقیم ۶ رنگ را با دقت LPI 800 با کلیشه ژلاتینی روی کارتنها مینشاند.
یزدانی سپس به دو واحد بزرگ کارتن سازی گروه شیرین عسل در تهران و اهواز اشاره می کند که تحت مدیریت مهندسهاجرپور اداره می شوند:
پوشش کارتن آسیا در شهرک صنعتی شمس آباد در تهران از جمله کارتنسازیهای مجهز و کارآمد به شمار میرود که با ماشین ورقسازی، دایکات فلت، لمینیت، دو دستگاه ماشین چاپ چهاررنگ و جعبه چسبان و لبچسبان نیاز واحدهای تولیدی گروه شیرین عسل را در تهران و شهرهای نزدیک به پایتخت، تأمین میکند.
کارتن اهواز (صنایع بستهبندی خوزستان) نیز یکی از معتبرترین واحدهای کارتنسازی در جنوب کشور است که با دو خط تولید ورق، سه دستگاه ماشین چاپ دو رنگ و سه رنگ، دستگاههای لب چسبان، دایکات تخت و لمینیت و سایر تجهیزات و آزمایشگاه تخصصی، علاوه بر تأمین نیازهای گروه شیرین عسل، نیازهای طیف وسیعی از مشتریان را در صنایع مختلف پوشش میدهد.