تولید و صادرات فیلمهای جدید بستهبندی دارویی و غذایی
ابراهیم خدابخش؛ رئیس هیأتمدیره شرکت داروپات شرق
با نگاهی به کاهش نقدینگی شرکتهای دارویی و مشکلات تأمین برق در واحدهای صنعتی
سال گذشته خبر راهاندازی دو خط تولید جدید را از شرکت داروپات شرق داشتیم. لطفا درباره این خطوط تولید توضیحاتی ارائه دهید (میزان سرمایهگذاری، کشورهای سازنده فناوری و محصولات جدید و میزان تولید).
در سال گذشته، درخواست ۱۲۵۰۰ متر زمین از صنایع استان اراک داشتیم که خوشبختانه فکر میکنم زمین آماده تحویل شده و ما ساختوساز را به زودی شروع میکنیم. دو خط تولید آوردهایم، یک خط تولیدمان، خط تولید خاصی است و برای تولید فیلمهای کیسه خون است. الان یکی، دو کارخانه در ایران هستند که کیسه خون تولید میکنند مانند بعثت که تحت پوشش وزارت دفاع است و آنهای فیلمهای کیسه خون که از PVC نرم و با مواد افزودنی خاص تولید میشود و اینها را از کره وارد میکنند. هلالاحمر هم که از فرانسه وارد میکنند، مواد اولیه کیسه خون که تا حالا در ایران تولید نمیشده، PVC نرم بوده و روش تولید خاصی دارد. تجهیزات آن را ما خریداری کردیم و نزدیک دو میلیون یورو تا به حال برای ماشینآلات آن هزینه کردهایم. حدود ۳۶۰.۰۰۰ یورو برای ۵ درصد از مانده قطعات خط را خوشبختانه مدیر کل صنایع استان اراک موافقت خودش را اعلام کرد برای وزارت صمت که معاونت وزیر در ارتباط با تخصیص ارز مانده این ماشینآلات اقدام کند.
تا آن زمان هم ما ساختوساز را شروع کردیم چون باید خطوط در پوشش اتاق تمیز خاصی قرار گیرد، شرایط تولید باید در محیطی ویژه باشد و به هر حال هزینه ساختوساز و ایجاد اتاق تمیز و شرایط استاندارد برای تولید این فیلم، کاملاً خاص است. در کنار آن ما به ورود ماشینآلات MDO اقدام کردیم که آن خط دوم ماست و راهاندازی شده و الان داریم نمونههای آزمایشی را تولید میکنیم که با آن خط، یکی از بخشهای عمده کار ما تولید فیلم آلو آلو خواهد بود که آلومینیوم است و برای بستهبندی کپسول مصرف میشود. فکر میکنم ظرف دو، سه هفته آینده اولین نمونههای آن به شرکتهای دارویی تحویل داده شود.
خوشبختانه از کشور عراق هم درخواستهای خوبی برای فیلم آلو آلو داریم.
فیلم آلو آلو از سه لایه تشکیل شده است؛ لایه اورینت پلیآمید، لایه آلومینیوم که ما از چین وارد میکنیم با حدود ضخامت ۵۰ میکرون و فیلم PVC 60 میکرون. که این فیلم PVC 60 میکرون را با دستگاه MDO در واقع کشش طولی میدهیم. فیلم اورینت پلیآمید را با پلیآمید تولید میکنیم و با دستگاه MDO اورینت پلیآمید تولید میکنیم. این سه فیلم را با هم توسط چسب خاص لمینیت میکنیم و این هم در شرایط تولیدی خاص و با استانداردهای دارویی تولید میشود. البته در خط اولیه که خدمتتان عرض کردم، کارتهای اعتباری و بانکی و سایر کارتها مخصوصا کارت سوخت و کارتهایی که دارای چیپ یا مگنت هستند را تولید خواهیم کرد که یکی از تولیدات جمعی آن خط هم خواهد بود.
این محصولات جدید، در چه بازاری متقاضی دارند و آیا تولیدکننده دیگری هم در کشور داریم؟ ویژگیها و مزیت محصولات جدید داروپات شرق کدامند؟
اولا که محصولات جدیدمان را عرض کردم که چون بیشتر در صنعت کیسههای خون، کیسههای ادرار و در این راستا محصولاتی مصرف میشود که جنبه صادراتی خیلی خوبی هم دارد.
ما کیسه نهایی را تولید نمیکنیم و فقط فیلم آن را تولید میکنیم و به شرکتهای تولیدکننده کیسه تحویل میدهیم و آنها تبدیل و بعد صادر میکنند. پس محصول نهایی را آنها صادر خواهند کرد مخصوصا به شرکتهایی که به عراق، افغانستان، پاکستان، ارمنستان و کشورهای همجوار صادر میکنند. آلو آلو هم زمینه داخلی دارد چون مصرف بسیار خوبی در صنعت دارو دارد و ما سعی داریم که هر چه زودتر آن را به بازار دارویی کشور عرضه کنیم همچنین درخواستهایی از کشورهای مختلف داریم که به امید خدا پاسخگو خواهیم بود.
آیا از این محصولات صادرات هم دارید؟ لطفا درباره انواع محصولات صادراتی، میزان و ارزش دلاری آنها و نیز کشورهای مقصد توضیح دهید.
از این محصول بله، اگر تولید شود به امید خدا تا دو، سه هفته آینده نمونههای آزمایشی آلو آلو بیرون میآید و زمینه صادراتی خوبی دارد. در رابطه با ارزش دلاری الان نمیتوانم عددی را بگویم به دلیل اینکه باید قیمت تمامشده آن مشخص شود و تولید و عرضه آن آغاز شود و بعد میتوان حدس زد که ارزش صادرات آن چه میزان خواهد بود.
با توجه به قطع برنامهریزیشده برق، آیا مشکلی از این بابت در کارخانه جهت تولید انواع فیلمهای بستهبندی ندارید؟
سه ماه تابستان قطعی برق تقریبا در واحد صنعتی ما هفتهای سه روز بود. غیر از اینکه هفتهای سه روز کاملا برق نداشتیم، روزهای دیگر هم از ساعت ۱۶ تا ۲۱ یا ۲۲ هم برق نداشتیم. عملا ما به سمت تعطیلی رفتیم و یک زیان هنگفتی اتفاق افتاد و غیر از این زیان هنگفت، صدماتی بهخاطر قطعی و وصلی ماشینآلات به ما وارد شد و از طرف دیگر مقداری از مواد اولیه ضایع شد. تولید هم بسیار کاهش یافت و تقریبا با ۲۵ درصد ظرفیت در آن سه ماه توانستیم دوام بیاوریم و واقعا غیرقابل تحمل است و اگر بخواهد ادامهدار باشد، مشکلی وجود دارد که ما ژنراتور هم نمیتوانیم استفاده کنیم به دلیل اینکه وزارت صمت سهمیه گازوییل برای صنعت در نظر نمیگیرد.
خوشبختانه الان با درایتی که دوستان ما در وزارت صمت به خرج دادهاند، داریم سعی میکنیم که از انرژیهای تجدیدپذیر مخصوصا انرژی خورشیدی استفاده کنیم و در زمینی را که نزدیک کارخانه واقع است. از استان بگیریم که مزرعه نیروگاه خورشیدی در آن ایجاد کنیم. در آن صورت هم، نیاز ما تامین میشود و هم نیاز شهرک صنعتی که در آن مستقر هستیم. این پروژه استارت خورده است و فاز مطالعاتی آن آغاز شده و امیدوارم که به نتیجه برسد، چون با ژنراتور نمیتوانیم و عملا با توجه به عدم تخصیص سهمیه گازوییل عملی نیست.
قیمت تمامشده و نیز قیمت فروش محصولات شما در مقایسه با سال گذشته چه تغییری داشته است؟ و با توجه به سیاستهای ارزی باید منتظر چه تحولی باشیم؟
قیمت تمامشده محصولات ما نسبت به سال گذشته حدودا ۳۰ درصد افزایش داشته است و با توجه به افزایش نرخ ارز نیمایی که الان حولوحوش ۵۴ هزارتومان است، قطعا تا چند روز آینده افزایش نرخ مجدد خواهیم داشت به دلیل اینکه ارز نیمایی به شدت رشد کرده و سایر هزینهها هم در حال رشد است.
وجود صنعت پتروشیمی در کشور بهعنوان مزیتی برای کارخانههای تولیدکننده فیلمهای بستهبندی قلمداد میشود. آیا از همکاری پتروشیمیها راضی هستید؟
به هر حال اگر شرکتهای پتروشیمی نبودند ما مشکل داشتیم چون مواد اولیه مثل PVC که ما از چین وارد میکنیم، در زمانیکه پتروشیمیها دچار مشکل بودند، خیلی کیفیت پایینی داشتند. خوشبختانه PVC که پتروشیمی بندر امام تولید میکند از کیفیت خوبی برخوردار است. سایر محصولات مثل پلیاتیلن و PET و نیز پلیاستایرن تبریز هم کیفیت خوبی دارند. مشکل ما این است که چون در بورس عرضه میشود، مثلا ما مجبوریم S60 را که پتروشیمی سالی یکبار تولید میکند. بابت همان یکبار که ۲ تا ۳ هزار تُن سهمیه ماست باید هم ارزش افزوده آن را به دارایی زودتر پرداخت کنیم. در صورتیکه از پتروشیمیها اعتباری خرید میکنیم. از طرف دیگر باید ۲، ۳ هزار تُن مواد را برای یک سال در انبارمان نگهداری کنیم که همه اینها و پولی که به پتروشیمی میدهیم، برای یک کارخانه غیرقابل تحمل است، چون جریان نقدینگی مت را مختل میکند. این تنها نقطه ضعف آن است ولی بقیه چیزهای آن خوب است و وجود صنعت پتروشیمی واقعا یک مزیت است.
آیا به موازات گسترش خط تولید فیلمهای بستهبندی، برای توسعه خطوط چاپ نیز اقدامی صورت دادهاید؟
در زمینه چاپ الان یک سری تجهیزات جدید به دستگاههای چاپ خودمان اضافه کردهایم که بتوانیم کارهای جدیدی را چاپ کنیم. البته امکان دارد با توجه به افزایش ظرفیت چاپ، چون داریم فیلمهای دولایه چاپشده برای درپوشهای مثلا غذاهای نیمهآماده تولید میکنیم. فیلمهایی مثل پلیاستر و پلیاتیلن یا BOPP پلیاتیلن چاپشده یا با متالایز یا ساشههای مختلف که فیلمهای سهلایه هستند و اینها نیاز به چاپ دارند. از سال گذشته فاز مطالعاتی آن شروع شده و از اواخر ۶ ماه اول این محصولات را تولید کردیم که فیلمهای دولایه، سهلایه از پلیاستر و پلیاتیلن یا BOPP یا پلیاستر متالایز است. با پلیاتیلن برای صنایع بستهبندی غذایی و درپوش خیلی از بستهبندیهای غذاهای نیمهآماده داریم تولید میکنیم و خوشبختانه داریم الان عرضه میکنیم.
با توجه به این که مشتری محصولات شما، بیشتر از صنایع دارویی و صنایع غذایی هستند، میتوانید ارزیابی معینی از وضعیت این صنایع (رونق یا رکود) ارائه فرمایید؟
صنایع دارویی الان مشکل نقدینگی دارند به دلیل اینکه دولت بیمهها، بیمارستانها و داروخانهها خریدهایی که از شرکتهای پخش دارویی انجام میدهند، بدهی خود را به موقع به شرکتهای پخش دارویی پرداخت نمیکنند و خیلی از آنها زیر ظرفیت رفتهاند و عملا دچار مشکل شدهاند و حتی بعضی از آنها ممکن است ورشکسته شوند بهخاطر اینکه قیمتها به شدت بالا رفته و مصرف پایین آمده و توان خرید مردم کاهش یافته است و بیمهها اکثرا داروهای گرانقیمت را پوشش نمیدهند و همه اینها دست به دست هم میدهند که صنعت دارو دچار یک مشکل فاجعهآمیزی شود و اگر دولت توجه خاص نکند، احتمال دارد که ما مشکل دارو پیدا کنیم.
آیا خریداران بهویژه شرکتهای غذایی و دارویی خوشحساب هستند و پرداختهای آنها نقدی یا کوتاهمدت است؟ (چاپخانه ها که از آنها بویژه دارویی ها خیلی شاکی هستند.)
بخش غذایی نسبت به بخش دارویی خوشحسابتر است. بخش دارویی پارسال خیلی بهتر بود ولی امسال با توجه به مشکلاتی که برای نقدینگی پیش آمده و نمیتوانند تامین کنند، قیمت خرید آنها افزایشی بوده و نرخ دلار تغییر کرده است و در نتیجه نمیتوانند آن گونه که باید و شاید خرید مواد اولیه را انجام دهند و یا بدهیهایشان را به شرکتهای داخلی پرداخت کنند. یک زنجیرهای است که دارد همه را دچار مشکل میکند و ما هم الان از نظر نقدینگی دچار مشکل شدهایم، چون شرکتهای دارویی چنین مشکلی دارند.
لطفا درباره برنامههای آینده و طرحهای توسعه داروپات شرق قدری توضیح دهید.
در برنامه توسعه امیدوارم بتوانیم فیلمهای خاص و چندلایه و تکنیکال تولید کنیم، هر چند که با توجه به وضع ارزی و ریالی، آینده سختی خواهیم داشت و شرایط قابل پیشبینی نیست.