سیستم Titon از شرکت زایکون انقلابی در چاپ تونر

سیستم Titon از شرکت زایکون انقلابی در چاپ تونر
در رویداد Print Cafe، شرکت Xeikon از یک سیستم چاپ مجهز به یک فناوری جدید تونر به نام Titon رونمایی کرد که برای چاپ بستهبندیهای انعطافپذیر پایه کاغذی طراحی شده است.
این سیستم چاپ تازه که به نام مدل CX500t معرفی شده، اولین بار در رویداد Label Expo Americas رونمایی و بعد در کارخانه تولید بستهبندیهای انعطافپذیر ACM واقع در ایتالیا نصب شد. Titon نسل جدیدی از فناوریهای تونر خشک است که نسبت به حرارت، مواد شیمیایی و آسیبهای مکانیکی مانند خراش و سایش مقاوم است و به هیچگونه وارنیش و لمینیت هم نیاز ندارد. علاوه بر این، Titon از استانداردهای مورد نیاز برای بستهبندی مواد غذایی هم برخوردار است و هیچ بو یا مواد شیمیایی مضر برای مواد غذایی هم ندارد.
فرانک جیکوبز، مدیر ارشد محصول شرکت Xeikon میگوید: «فناوری Titon به شکلی طراحی شده که اثربخشی کلی آن از سایر سیستمهای موجود در بازار بیشتر باشد. این فناوری از آنجایی که به هیچ لمینیت یا وارنیشی هم نیاز ندارد، مصرف مواد اولیه و هدررفت مواد هم در آن کمتر است.»
ویژگی منحصربهفرد فناوری Titon، وزن ملکولی بالای رزین، حجم بسیار پایین آغازگرهای نوری مورد نیاز برای تولید تونر خشک و وجود یک خط اضافه از لامپهای یووی الایدی بعد از نشست مرکب بر روی بستر چاپ است. پس از اینکه مرکب بر روی بستر قرار میگیرد، پرتوهای لامپهای یووی الایدی با ذرات پایه پلیمری تونر برخورد میکنند و یک لایه مرکب تونری بسیار محکم و مقاوم ایجاد میکنند. از آنجایی که در این فرآیند حجم بالایی از حرارت تولید میشود، پس از لامپهای یووی، یک رول خنککننده تعبیه شده است. جیکوبز میگوید: « فناوری Titon با ترکیب فناوریهای تونر با جوهرافشان UV LED، بهترین مزیتهای هر دو فناوری را در یک سیستم واحد جمع کرده است.»
Xeikon، صنعت بستهبندیهای انعطافپذیر مانند بستهبندیهای کیسهای و ایستاده را بهترین زمینه برای استفاده از سیستمهای تونری Titon بهشمار میآورد. جیکوبز در این باره میگوید: «در حال حاضر شاهد هستیم که برندها بهخاطر مسائل پایداری و اجتناب از پلاستیکهای چندلایه غیرقابلبازیافت، از بستهبندیهای انعطافپذیر فیلمی فاصله میگیرند و به بستهبندیهای پایه کاغذی روی میآورند. بستهبندیهای پایه کاغذی که با سیستمهای Titon چاپ و تولید میشوند، پس از مصرف کاملا قابلبازیافت هستند.»
امروزه بسیاری از کارخانههای تخصصی تولید کاغذ چاپ هم به دنبال روشهای تازه و علمی برای تولید کاغذهای بدون پلاستیک هستند که هم از نظر مقاومت فیزیکی و هم کیفیت چاپ برای تولید بستهبندیهای انعطافپذیر مناسب باشند. چاپ با سیستمهای Titon از کیفیت و مقاومت لازم برای استفاده در بستهبندیهای انعطافپذیر برخوردار است. مقاومت مکانیکی بالای چاپ Titon در برابر آسیبهای فیزیکی، از ایجاد هرگونه آسیب به بستهبندی جلوگیری میکند. همچنین، مقاومت بالای Titon نسبت به حرارت، در حین فرآیند درزبندی حرارتی (heat-sealing) کاملا از محصول محافظت میکند، این در صورتی است که سیستمهای تونر خشک قبلی Xeikon در فرآیند درزبندی حرارتی به راحتی ذوب میشدند.
علاوه بر اینها، تونرهای تولید شده قبل از Titon در مقابل آسیبهای شیمیایی هم مقاوم نبودند؛ چاپ تونرهای قبلی را میتوانستیم با کمی محلول استون بهراحتی از روی بستر پاک کنیم. اما تونر Titon در برابر مواد شیمیایی کاملا مقاوم است.
جیکوبز عقیده دارد که فناوریهای چاپ دیجیتال معمولا برای چاپ روی بستهبندیهای انعطافپذیر با چالشهای متعددی روبهرو هستند، چون ترکیبات مختلف پرایمر، وارنیشهای پایهآب و لمینیت لازم برای تولید محصول، کار را سخت میکند. استفاده از پرایمرها و وارنیشها فقط برای جلوگیری از اتفاقاتی مانند مهاجرت مرکب نیست، بلکه این موارد برای تامین مقاومت حرارتی بستهبندی در حین فرآیند درزبندی حرارتی لازم هستند. مزیت سیستمهای Titon این است که برای فائق آمدن بر این مشکلات به هیچ کدام از موارد بالا نیاز ندارد.
مقاومت در برابر مهاجرت مرکب:
تونرهای Titon از تمامیاستانداردهای لازم برای مرکبهای بستهبندی مواد غذایی مانند استاندارد Nestle، استاندارد EuPIA Exclusion Policy، استاندارد Swiss Ordinance و German Ink Ordinance برخوردار است. همچنین این تونرها در چندین لابراتوار تخصصی خارجی از نظر مقدار مهاجرت مرکب تست شده و نتیجه کاملا موفقیتآمیز بوده است.
لازم به اشاره است که لایههای کوتینگ حرارتی که معمولا به شکل پلاستیک PE بر روی بستهبندی کشیده میشوند تا لایه قابل مهروموم شدن بستهبندی را فراهم کنند، نمیتوانند در مقابل پرتو یووی بهعنوان مانعی برای مهاجرت مرکب درنظر گرفته شوند. برای جلوگیری از مهاجرت مرکب باید از لایههای نازک فویل استفاده کرد که مخصوصا در مورد مرکبهایی که استعداد مهاجرت آنها بالاست، حتما باید استفاده شوند.
جیکوبز میگوید که در نگاه اول به نظر میآید که اضافه شدن پرتوهای یووی به فرآیند چاپ تونرهای Titon میتواند امکان مهاجرت مرکب را افزایش دهد، اما فرآیند خشک شدن مرکبهای Titon با مرکبهای یووی جوهرافشان کاملا متفاوت است و در این موقعیت، احتمال مهاجرت مرکب افزایش پیدا نمیکند.
مقدار آغازگرهای نوری مورد نیاز برای تونرهای Titon بسیار کمتر از مقدار لازم برای مرکبهای جوهرافشان است. همچنین، ذرات تونرها (پلیمرها) حتی پس از خشک شدن هم بسیار بزرگتر از مرکبهای یووی هستند که احتمال مهاجرت آنها را بسیار کمتر میکند. این موضوع در مورد مرکبهای یووی جوهرافشان برعکس است؛ به این ترتیب که ملکولهای مرکبهای یووی برای اینکه بتوانند از داخل نازلهای هد به بیرون پاشیده شوند، باید بسیار ریز باشند که همین موضوع، امکان مهاجرت آنها را افزایش میدهد.
از دیگر کابردهای تونرهای Titon میتوان به چاپ لیبلهای وارنیش یا لیبل، درها و پوششها، لیوانهای کاغذی، بستهبندی حبابی و کاغذهای مخصوص پختوپز اشاره کرد.
اولین سیستم Titon با عنوان ماشین چاپ CX500t در کارخانه ی ACM در ایتالیا نصب و راهاندازی شد. تخصص این کارخانه در تولید بستهبندیهای بسیار کوچک انعطافپذیر شخصیسازیشده موسوم به «میکرو کیسههای شخصیسازیشده» است. ماسیمو رافائل، مدیر این کارخانه، استفاده از سیستمهای Titon را بسیار اثربخش، مقرون بهصرفه و در عین حال پایدار دانسته است.