مرور ده روزه نمایشگاه کتاب تهران ۹۸
یک بام و دو هوا مسئولان از افزایش میگویند، ناشران از کاهش
سی و دومین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با حضور وزیر ارشاد و معاون فرهنگی وی و شماری از مسئولان و دستاندرکاران حوزه نشر به همراه علاقمندان به کتاب و کتابخوابی برگزار شد. در این دوره از نمایشگاه تعداد ۲۴۰۰ ناشر داخلی و ۸۰۰ ناشر خارجی آثار خود را ارائه دادند. (۶۵۰ ناشر لاتین و ۱۰۵ ناشر عرب)
به گزارش ماهنامه صنعت چاپ، در تقسیمبندی فضای نمایشگاهی سی و دومین دوره نمایشگاه کتاب، ۱۴ هزار و ۲۰۰ متر مربع به ناشران عمومی، ۶ هزار و ۲۲۵ متر به ناشران دانشگاهی، ۳هزار و ۲۳۰ متر به ناشران آموزشی اختصاص یافت و ۲۰۰متر مربع هم در رواق شرقی مصلی برای دیگر غرفهداران درنظر گرفته شده بود. به گفته مهدی اسماعیلیراد معاون اجرایی سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، یکصد و ده هزار متر مربع فضا در اختیار نمایشگاه کتاب قرار گرفته که ۵ هزار و ۵۰۰ متر مربع از آن غرفهبندی شده است.
اسماعیلیراد گفت: در سی و دومین نمایشگاه کتاب تعداد ۱۵۰ ناشر عمومی، ۳۵۵ ناشر کودک و نوجوان، ۳۰۰ ناشر دانشگاهی و ۱۰۰ ناشر دیجیتال حضور دارند. وی این آمارها را در مراسم افتتاحیه سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و در ادامه صحبتهای وزیر ارشاد و معاون فرهنگی ارشاد عنوان کرد.
وزیر ارشاد در این مراسم که هیأتی چینی در آن شرکت کرده بودند با اشاره به نقش کتاب در ارتقاء فرهنگ عمومی جامعه گفت: «طبق آمار سازمان مالکیت فکری، صنعت نشر در سال ۲۰۱۶ برای یازده کشور درآمدی بالغ بر ۴۶ میلیارد دلار به همراه داشته است. صنعت چاپ و نشر در ناحیه اشتغال هم به صورت مستقیم و غیرمستقیم سهم قابلتوجهی در اشتغالزایی و کاهش بیکاری دارد.
محسن جوادی معاون فرهنگی وزیر ارشاد که ریاست نمایشگاه کتاب را برعهده دارد با ذکر عبارت «خواندن، توانستن است» به عنوان شعار نمایشگاه امسال، اظهار کرد: با این شعار به استقبال بزرگترین رویداد فرهنگی کشورمان میرویم» وی در بیان تعداد تعرفهها و ناشران حاضر در نمایشگاه و تقسیمبندی آنها گفت: امسال علاوه بر ارائه ۴۰۰ هزار عنوان کتاب، دهها رویداد فرهنگی از جمله رونمایی کتاب و برنامههای پژوهشی و گفتگو محور کتاب برگزار خواهد شد.
در ادامه مراسم افتتاحیه «هوی اوی مین» نماینده کشور چین با اشاره به روابط ویژه دو کشور ایران و چین و سابقه حضور ایران به عنوان میهمان ویژه در نمایشگاه کتاب چین، گفت: ما امسال در نمایشگاه تهران میهمان ویژه هستیم. در این نمایشگاه با بیش از ۴ هزار عنوان و ۱۵ هزار جلد کتاب شرکت کردهایم و بیش از ۵۰ برنامه فرهنگی داریم که بیش از ۲۰ نویسنده، تصویرگر و دانشمند چینی در آن حاضر میشوند.
روز دیجیتالیها
روز سوم نمایشگاه برای صنعت چاپ و نشر بهویژه حوزه نشر دیجیتال روز ویژهای بود. در این روز نشست تخصصی با عنوان «نشر رومیزی، تهدیدها و فرصتهای پیش رو» برگزار شد. در این نشست برخی از چهرههای فعال در عرصه چاپ دیجیتال و نشر رومیزی و انجمن ناشران کتب دانشگاهی با هدف نزدیک کردن هر چه بیشتر چاپ دیجیتال و نشر و همچنین بررسی فرصتهای پیش روی نشر دیجیتال و ارائه راهکارهای تبدیل تهدیدات این صنعت به فرصتهای پیش رو، به بحث و تبادل نظر پرداختند. همچنین ضمن ارزیابی کتاب، راهکارهایی برای امنیت چاپ و امکان فروش بیشتر ازطریق اینترنت را بررسی کردند.
یک هفته با مسأله کاغذ
اوایل هفته دوم مصادف با روزهای چهارم و پنجم برگزاری نمایشگاه، تعداد بازدیدکنندگان نیز کاهش یافت و جز ازدحام کموبیش جمعیت پیرامون مکان اجرای برنامه رادیویی ـ که با میهمانانی از چهرههای هنری و فرهنگی دایر بود ـ اثری از شور و نشاط علاقمندان به کتاب دیده نمیشد. روز ششم نمایشگاه دوشنبه ۹ اردیبهشت مقام رهبری از نمایشگاه دیدن کرد. ضمن بازدیدهایی که ایشان از غرفههای مختلف به عمل آوردند با شکایت ناشران در رابطه با گرانی کاغذ و کمبود آن مواجه شدند. بسیاری از غرفهها فرصت را غنیمت شمرده و مراتب انتقاد از رویکرد مسئولان در قبال واردات و توزیع کاغذ را اعلام کردند و از اوضاع نابسامان بازار کاغذ و انصراف بسیاری از ناشران از حضور در نمایشگاه به دلیل گرانی کاغذ و عدم توانایی در پوشش هزینههای بالای تولید کتاب گفتند.
به دنبال این بازدید، دستور رسیدگی به موضوع کمبود و گرانی کاغذ از سوی مقام رهبری خطاب به وزاری صمت و ارشاد صادر شد؛ با این عنوان که: «باید مسأله کاغذ را حل کرد. این طور نمیشود. وزیر فرهنگ و صنعت بنشینند و این مسأله را حل کنند.» پس از آن نشست مشترک بین عباس صالحی وزیر ارشاد و رضا رحمانی وزیر صمت حول موضوع کاغذ برگزار شد. در این نشست مسائلی همچون تهیه کاغذ مورد نیاز ناشران و رفع موانع دستیابی بدون دردسر آنها به کاغذ، تهیه مواد مورد نیاز صنعت چاپ و انجام تمهیدات لازم در این باره و همچنین تأمین مواد مورد نیاز مطبوعات بررسی شد. رحمانی پس از این نشست به خبرنگاران گفت: قیمت کتاب در سال جدید افزایش یافت که دلیل آن بالا رفتن قیمت کاغذ است و در این باره با وزیر فرهنگ مذاکراتی داشتیم تا این مشکل حل شود. وی با اشاره به اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به کاغذ در سال ۹۷ افزود: امسال هم تلاش میکنیم با اجرای اقدامات لازم، از افزایش قیمت کاغذ و در نتیجه کتاب جلوگیری کرده و به بازار نشرِ کتاب کمک میکنیم.
روز ششم نمایشگاه با انتشار اخبار پیرامون این بازدید مقام رهبر و دستور وی به وزرای فرهنگ و صمت در جهت رفع مشکلات و نشست اضطراری آنها به منظور حل این مشکلات پایان یافت. روز بعد اما اتفاق جالبی رخ داد. هنوز حرف و حدیثهای ناشران و چاپکاران کتاب پیرامون تحقق یا عدم تحقق این موضوع داغ بود که شماری از ناشران اطلاع دادند افرادی از سوی برخی واردکنندگان کاغذ با ارز ۴۲۰۰ تومانی با آنها تماس گرفته و با پیشنهاد مبالغی خواستار دریافت رسید کاغذ از آنها شدند تا با سندسازی از تحقیق و بررسی به سلامت جان در برند. این اخبار غیررسمی در روز هفتم یعنی درست یک روز بعد از آن تذکرها و نشستها تا حدودی نگران کننده و موجب ناامیدی ناشران و چاپخانهداران شد.