چشم‌انداز چاپ و بسته‌بندی ایران با رئیس‌جمهور و دولت جدید

 

تغییر رئیس‌جمهور و شکل‌گیری دولت جدید، در همه کشورها انتظارات معینی را برمی‌انگیزد، حتی وقتی کاندیدای همان حزب یا جناح حاکم بار دیگر انتخاب شده باشد، باز هم تا حدی چنین انتظاری می‌رود. در کشور ما اما برخلاف چند دهه گذشته، انتظار چندانی از تغییر رئیس‌جمهور نمی‌رود، زیرا ساختار قدرت سیاسی در کشور ما به گونه‌ای است و حکمرانی چند دهه اخیر چنان بوده است که مقامات انتخابی را کم‌بها و سیاست‌های اعلامی آن‌ها را کم‌اثر گرداند. این نومیدی از تغییر اکثریت رای‌دهندگان بالقوه را در دور اول انتخابات اخیر، به پشت کردن به صندوق‌های رای متمایل ساخت. حتی دور دوم انتخابات که تلاش شد با ایجاد فضای دوقطبی شور و حالی در جامعه ایجاد کنند، تنها درصد کمی از آن‌ها از قهر با صندوق‌ رای دست برداشتند و شماری اظهار داشتند با اکراه برای حمایت از نامزد موسوم به اصلاح‌طلب، به پای صندوق رای آمده‌اند.

علیرغم همه این مسائل حالا ما با رئیس‌جمهوری جدید روبه‌روییم که حرف‌های متفاوتی نسبت به روال معمول و اقدامات دولت‌های اصول‌گرا بر زبان رانده است و با توجه به این که به ظاهر از جناح مقابل آمده است، خواه ناخواه توقع بعضی تغییرات را برمی‌انگیزد.

ببینیم خانواده چاپ چه انتظاری از این جابه‌جایی و از پزشکیان دارند. ماهنامه صنعت چاپ این دو پرسش را برای تعدادی از مدیران واحدهای مختلف صنعت چاپ و بسته‌بندی فرستاد و تعدادی از آن‌ها پاسخ گفتند، بعضی مختصر و شماری هم مفصل‌تر.

۱ـ با توجه به انتخاب رئیس جمهور جدید، انتظار چه تحولی در جامعه دارید و آیا این انتخاب چشم‌انداز بهتر یا بدتری را برای حرفه چاپ و نشر و بسته‌بندی ایجاد می‌کند؟

۲ـ  از نقطه‌نظر حرفه‌ای و کسب‌وکار چاپ و بسته‌بندی می‌خواهید دولت جدید به‌ویژه وزارت ارشاد و وزارت صمت چه اقدامات مشخصی انجام دهند؟  

مهدی علیزاده برمی

مهدی علیزاده برمی؛ رئیس هیات‌مدیره شرکت توسعه صنایع چاپ و بسته‌بندی کرمانشاه:

تغییرات می‌تواند همه‌جانبه باشد، اگر اراده‌ای باشد

با انتخاب رئیس‌جمهور جدید، انتظار می‌رود تغییرات و تحولات مثبتی در جامعه رخ دهد. این تغییرات می‌تواند در زمینه‌های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی باشد.

با توجه به سیاست‌های اقتصادی رئیس‌جمهور جدید، ممکن است تغییراتی در نرخ تورم، بیکاری، سرمایه‌گذاری و تجارت خارجی رخ دهد. سیاست‌های مالی و پولی دولت جدید می‌تواند تأثیر مستقیمی بر اقتصاد کشور داشته باشد. از جمله این تغییرات در حوزه چاپ و بسته­بندی می­توان موارد ذیل را نام برد:

افزایش صادرات محصولات چاپی و بسته‌بندی

با توسعه و ارتقاء کیفیت صنعت چاپ و بسته‌بندی، کشور می‌تواند به یکی از صادرکنندگان عمده محصولات چاپی و بسته‌بندی تبدیل شود. این محصولات می‌تواند شامل بسته‌بندی‌های مدرن و سازگار با محیط زیست، کتاب‌ها، مجلات، روزنامه‌ها، بروشورها و محصولات تبلیغاتی باشد.

جذب سرمایه‌گذاری خارجی

بهبود و توسعه صنعت چاپ و بسته‌بندی می‌تواند باعث جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی شود. شرکت‌های بین‌المللی که به دنبال تولیدات با کیفیت بالا و قیمت مناسب هستند، ممکن است در این صنعت سرمایه‌گذاری کنند. این سرمایه‌گذاری‌ها می‌تواند به بهبود زیرساخت‌ها، انتقال فناوری‌های نوین و ایجاد اشتغال منجر شود.

 

کوروش پناهی- مدیرعامل اکوتابان پارس:کوروش پناهی

هر میزان در جامعه شکوفایی اقتصادی، بیشتر باشد طبعا تبلور آن در تعاملات بیشتر و تعاملات بیشتر، باعث رونق در تمام صنایع و بالطبع در صنعت چاپ می‌باشد، که انشاالله با آمدن رییس‌جمهور جدید، حمایت از تولید حداقل انتظار ما از ایشان است، اگر واقعا تولید، حمایت شود و مدیران جدید وزارتخانه‌های مطبوع کارشناس و کاربلد باشند یقینا باعث ‌ایجاد راه هموار توسعه و رشد در صنعت چاپ می‌شود.

 

 

 

داوود تات داوودیداوود تات داودی- مدیرعامل ماشین‌سازی حرفه‌وفن:

با شعار و صحبت‌هایی که در دوره انتخابات از جناب پزشکیان شنیدیم، باید شاهد تحولی در سیاست کلی کشور باشیم تا جامعه بتواند بر یک سری مشکلات فائق آید. متاسفانه از اوایل سال ۱۴۰۳ تاکنون ما چشم‌انداز خوبی در تولید نداشتیم بلکه با رکود شدید مواجه‌ایم. علت این رکود، گرانی است. ماشینی را که ۴سال پیش، به مبلغ ۳۰ میلیون تومان می‌فروختیم، امسال به ۵۰۰ میلیون تومان باید بفروشیم. در حالی که همان ۳۰ میلیون که بود هم برای ما و هم برای مشتری بهتر بود.

با اجرای برنامه‌ای که آقای پزشکیان در سخنرانی‌شان فرمودند و با استفاده از متخصصان و صاحب‌نظران حتما دستاوردهایی برای کشور ایجاد خواهد شد که بهبودی و گشایش را به همراه خواهد داشت و اقتصاد و تولید را به شکوفایی خواهد رساند. چاپ و بسته‌بندی هم از این شکوفایی بی‌بهره نخواهد ماند.

امیدوارم در دوره جدید، تکلیف صنعت چاپ از نظر تعیین متولی هم روشن شود. این حرفه از نظر کسب‌وکار چاپ و بسته‌بندی و صحافی و ماشین‌آلات مربوطه، بهتر است تحت مدیریت وزارت صمت باشد که در این مقوله تخصصی‌تر عمل می‌کند. وزارت ارشاد هم که حوزه مسئولیت‌اش از نظر چاپ و نشر و هنر و سینما و غیره به بزرگی کشور می‌باشد، می‌تواند متولی خوبی در زمینه فرهنگی صنعت چاپ باشد. ان‌شاالله که در دولت جدید با یک نگرش تخصصی، به این مساله برخورد شود.

بیژن گلستانیان- مدیرعامل چاپ رازی:

همانطور که مستحضرید، سه قوه با شرح وظایف مشخص کشور را اداره می‌کنند‌.

۱- قوه مقننه

۲- قوه مجریه

۳- قوه قضاییه

کار اصلی قوه مجریه، اجرای قوانین و دستورات مجلس است یعنی اگر کشور در فضای سالم باشد، تغییرات قوه مجریه نباید تاثیری در مسیر و اهداف کلان داشته باشد.

پس در جواب سوال اول شما باید بگویم، وضعیت کشور، فضای کسب‌وکار و معیشت مردم فرق چندانی نخواهد کرد.

اگر مسیر حرکت تغییر نکند، در بلند مدت چاپخانه‌های کوچک ورشکسته شده و چاپخانه‌هایی که رانت منابع اطلاعاتی و سرمایه نیز دارند جایگزین آنها می‌شوند. ولی با توجه به تحریم کشور و امکان ورود به شرایط ماشه، همچنان چاپخانه‌های نجات‌یافته شرایط خوبی از لحاظ قطعات و مواد اولیه نخواهند داشت و در انتقال تکنولوژی روز، علل‌الخصوص چاپ دیجیتال مشکل خواهیم داشت.

علیرغم همه این مسائل ما از دولت و مسئولین هیچ چیز نمی‌خواهیم فقط اگر نمی‌توانند موانع کسب‌وکار را کم کنند اقلا موانع را زیادتر نکنند. ایجاد سامانه‌های مختلف،  فشارهای مالیاتی،  قطعی برق و گاز و بی‌ثباتی تصمیمات و قوانین کشور و عدم ارائه تسهیلات هر کدام به تنهایی می‌تواند یک فعالیت اقتصادی را زمین بزند.

 

احمدرضا اعتماد مظاهری

احمدرضا اعتماد مظاهری- مدیرعامل شرکت تعاونی چاپخانه‌داران تهران:

باتوجه به تجربیات قبلی از تغییر دولت‌ها، انتظار تحول عمیقی در جامعه نباید داشت اما در قیاس با عملکرد دولت قبلی و پیش­بینی رویکرد رقیب آقای پزشکیان در صورت پیروزی، امیدها نسبت به تغییرات مثبت، بیشتر شده و یا شاید بتوان گفت میزان یأس حاکم بر جامعه کاهش یافته است. در زمینه چاپ و بسته­بندی با نگاهی به گذشته­ها امید چندانی به بهترشدن اوضاع ندارم؛ به نظرم نگاه‌ها همچنان به حوزه نشر معطوف خواهد بود. می­توان انتظار داشت در این حوزه، وضعیت بهتری پیش بیاید اما در بخش چاپ و بسته­بندی نگاه وزارت ارشاد فعلی بهتر از دوره قبل بود چون در دوره قبلی اصولا علاقه‌ای به حفظ چاپ و بسته‌بندی در ارشاد نبود.                    

دولت جدید با توجه به نقش حیاتی چاپ و بسته­بندی در اقتصاد ملی، بایستی تشکیلات مستقل و جدایی را در وزارت ارشاد و صمت طراحی کند. دولت جدید قطعا باید پیگیر تهیه و تدوین لایحه­ای مناسب برای تخصیص ردیف بودجه صرفا و مستقلا برای چاپ و بسته­ بندی باشد. دولت باید به‌صورت جدی و نه نمادین، بخش خصوصی را در اتخاذ تصمیمات مهم مربوط با این حوزه مشارکت دهد.

 

حیدرقلی ابراهیمی- مدیرعامل ایرانچاپ بجنورد:حیدرقلی ابراهیمی

در کلیات آقای دکتر پزشکیان فردی موفق، مودب، مردم‌دار، مدافع مردم، باسواد و بسیاری دیگر از ویژگی‌ها مثبت در ایشان جمع است و بزرگان صنعت چاپ وظیفه دارند اهمیت و جایگاه فرهنگی صنعتی چاپ و نشر را به سمع ایشان برسانند؛ از جمله بی‌توجهی وزارت صمت را به ایشان یادآور شوند که تاکنون صنعت چاپ را به رسمیت نشناخته و جایگاه بزرگ این صنعت را نمی‌داند و اگر می‌داند اهمیتی نمی‌دهد.

مساله مهم‌تر اینکه به تعطیلی بیش از ۳۰۰ چاپخانه بزرگ و کوچک در کشور توجه شود که در هیچ جای جهان چنین اتفاقی نمی‌افتد. آن هم برای شغلی که در اجتماع جایگاه ویژه‌ای در مسائل فرهنگی، اقتصادی، صادرات ، علم و آموزش و اجتماع و کارآفرینی نقش بی‌بدیلی دارد مایه شرمندگی است و جالب اینکه مسئولین محترم به روی مبارکشان هم نمی‌آورند در صورتی‌که این فاجعه بی نظیر قابل درج در رکوردهای گینس است. چاپ و نشر کشور حال و هوای خوبی ندارد. از رئیس‌جمهور جدید که به‌عنوان باسوادترین رئیس‌جمهور جهان لقب گرفته انتظار توجه و مساعدت در رفع مشکلات این حرفه صنعتی و فرهنگی خواسته ماست تا به جایگاه در خور شأن و رسیدن به سرمقصد خودش برسد؛ انشاالله.

ابراهیم خدابخش- رئیس هیات‌مدیره شرکت صنایع بسته‌بندی داروپات شرق:ابراهیم خدابخش

باید توجه داشت که انتخاب دکتر پزشکیان به‌عنوان ریاست‌جمهوری ایران می‌تواند تحول جدیدی در بخش‌های مختلف جامعه به ویژه در بخش صنعت چاپ و بسته‌بندی ایجاد کند. این انتظاری است که ما داریم و احتمالا اتفاق خواهد افتاد.

الان مشکل ما این است که وزارت صمت توجه کافی به این صنعت مهم ندارد، امسال ورود ماشین‌آلات را به‌طور کلی ممنوع کرده است. چه ماشین‌آلاتی که برای توسعه صنایع و ارتقای سطح کیفی تولید کمک می‌کنند و چه ماشین‌آلاتی که جایگزین ماشین‌آلات قدیمی باشند و ما را وارد بازار رقابتی کند، همه را ممنوع کرده است. انتظار ما از رئیس جمهور جدید این است که با توجه به تشکیل کابینه و تعیین وزیر صمت جدید، رسیدگی ویژه‌ای به صنعت بسته‌بندی داشته باشند. به هرحال شرکت‌های صنعتی و شرکت‌های چاپ و بسته‌بندی و سایر صنایع، باید امکاناتی در اختیارشان باشد که بتوانند خودشان را به‌روزرسانی کنند چه در حوزه ماشین‌الات جدید یا در بحث توسعه کسب‌وکار خودشان. یقیناً اگر این موارد محدودیت داشته باشند، نمی‌توانیم سطح کیفی آن صنعت را بالا ببریم.

 

عباس سرابیان- مدیر چاپ مینو (مشهد):عباس سرابیان

مطالبه فعالان صنعت چاپ از دولت چهاردهم در این حوزه، توجه به توان صنعتگران ایرانی است تا بتوانند بخش زیادی از چالش‌های موجود را مرتفع کنند. پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها برای تولیدکنندگان و صنعتگران ضروری است چراکه می‌تواند زنجیره صنعت کشور را از بند محرومیت‌ها و نشدن‌ها رها کند و موجب شود، حضوری فعال در عرصه اقتصاد داشته باشند؛ رفع دغدغه و مشکلات فعالان صنعت چاپ درباره چالش‌های مختلف مثل قطع برق نیز ضروری است.

در این میان صنعت چاپ، نیازمند حمایت‌های دولت است تا با اعمال سیاست‌ها و تصمیم‌گیری‌های همسو با فعالیت در محیط کسب و کار،  رونق بگیرد و بار دیگر صدای دستگاه‌های چاپ در  مجتمع‌های چاپی، شبانه‌روز طنین‌انداز شود.

به تلاش‌هایی برای هدایت ناوگان صنعت چاپ نیاز داریم، امروزه یکی از مهمترین دغدغه‌های فعالان صنعت، رشد فناوری و لزوم جلوگیری از عقب‌افتادگی ایران در این حوزه است، مسئله‌ای که اغلب به دلیل کمبود نقدینگی به سختی میسر می‌شود.

وی با اشاره به مشکلاتی مثل تورم و تامین منابع ارزی برای به‌روز کردن تجهیزات و ماشین‌آلات، تاکید کرد: چاپ، یک صنعت تکمیلی است و در صادرات غیرنفتی کمک زیادی به سایر صنایع دارند، به همین دلیل ضروری است، همیشه به‌روز و آنلاین باشد، در این میان باید یک نقشه راه برای آینده صنعت چاپ برنامه‌ریزی شود که این امر بر دوش متولیان امور است.

 

سیامک صدیقی- مدیرعامل چاپخانه آمیزه فن و هنر:سیامک صدیقی

تصور نمی‌کنم فعلا تغییراتی در سطح اجتماع و اقتصاد صورت بگیرد؛ حداقل تا ۲ سال آینده.

اگر کمی صبر کنیم توانایی انجام کار دولت جدید و جابجایی افراد را در مشاغل خودشان ببینیم، می‌شود بهتر نظر داد و فکر می‌کنم برای پاسخ دادن این سوال‌ها خیلی خیلی زود است.

 

 

بابک عابدین؛ رئیس اتحادیه صادرکنندگان چاپ و بسته‌بندی بابک عابدین

فکر می‌کنم اینکه چشم‌انداز بهتر یا بدتری برای کسب‌وکارهای چاپ و نشر داشته باشیم، الان زود باشد و پاسخ آن برای بعد از نشستن دولت جدید بر مسند و انتخاب کابینه جدید راحت‌تر باشد. بنابراین الان نمی‌دانم چه چشم‌اندازی حدس بزنم. امیدوارم که افراد شایسته برای هدایت بخش‌های مختلف وزارتخانه‌ها انتخاب شوند و دارای تخصص کافی در این زمینه باشند و با روی باز از بخش خصوصی استقبال کنند و بعد از اینکه توانستند نقطه‌نظرات بخش خصوصی را بدانند، اقدامات اجرایی در آن زمینه انجام دهند.

ارسال نظرات

پیامتان راوارد نمایدد
لطفا نامتان را اینجا وارد نمایید