اخبارصنعت چاپ

خودکفايي ناتمام ليبل

با وجود ماشين آلات جديد چرا هنوز محصول چاپي ليبل وارد مي‌شود؟

اين روزها روند سرمايه‌گذاري در بخش ليبل در حالي رو به رشد است که هنوز شاهد واردات قابل توجه محصولات چاپي در اين حوزه هستيم. يکي از معاني اين رويداد مي‌تواند اين باشد که هنوز که هنوز است صنعت چاپ کشور در توليد برخي ليبل‌ها ناتوان است. اگر اين گزاره را بپذيريم اين سوال پيش مي‌آيد: در کدام بخش؟ کدام يک از سه ضلع اصلي مثلث توليد، يعني تکنولوژي، دانش و تخصص و مواد اوليه، واردکنندگان را مجاب مي‌کند که در بخش‌هايي از صنعت ليبل به واردات مبادرت ورزند؟

چرا با وجود واردات ماشين‌هاي جديد چاپ ليبل و شمار رو به فزوني واردات اين ماشين‌‌ها، هنوز واردات برخي محصولات چاپي ليبل جز امور عادي صنعت چاپ کشور است؟ سوال ديگر اينکه : آيا در بخش‌هايي از بازار ليبل که از طريق واردات اقدام به رفع نياز مي‌کنند، امکان توليد در کشور وجود دارد؟ در صورت پاسخ مثبت به اين پرسش، بايد آن را در نحوه بازاريابي‌هاي داخلي و ضعف‌هاي موجود در اين بخش جستجو کرد و اينکه نيازهاي بازار داخل و چشم انداز آينده مربوط به آن تا چه حد درمحدوده شناخت صنعت گران ليبل کشور پررنگ است؟

اينها پرسش‌هايي است که در گزارش پيش رو تا حد امکان به آنها پاسخ داده و در خلال آن، رهگذر صنعت ليبل کشور بررسي خواهد شد.

رييس اتحاديه صادرکنندگان صنعت چاپ که منبع اطلاعاتي ما در نگارش اين گزارش بوده است، در خصوص مقوله هايي همچون ماشين آلات چاپ ليبل، مواد اوليه تشکيل دهنده محصول چاپ شونده، مواد اوليه براي پايداري ليبل ها و استقامت آنها در دماهاي مختلف و راجع به دانش فني که کارشناسان آنها را از مهمترين عوامل تاثير گذار در ضعف و قوت صنعت ليبل هر کشوري مي‌دانند، ضمن اشاره به اينکه صنعت چاپ کشور تا چند سال پيش در اين بخش ها ضعيف بوده است، عنوان کرد:« اين ضعف ها موجب مي شد ما سالانه حدود ۵۰۰ ميليون دلار واردات ليبل داشته باشيم.» بابک عابديني در رابطه با وضعيت حال حاضر اين صنعت در کشور،با اشاره به پيمايش مسيرخودکفايي ليبل تصديق مي‌کند:« در دو سه سال اخير صنعت ليبل کشور رشد قابل توجهي داشته است. اکنون  به راحتي مي توانيم بسياري از ليبل هايي را که پيش تر وارد مي شد در داخل کشور بسازيم. با وجود اين، خودکفايي ما به طور کامل صورت نگرفته است.» وي ضمن يادآوري عدم بلوغ کامل صنعت ليبل و فقدان توانايي در پوشش کامل تمامي نيازهاي ليبل کشور، در خصوص رشدِ به گفته وي قابل قبول اين صنعت در کشور، مي‌افزايد:« ماشين هاي جديدي به کشور وارد شده و ماشين هاي جديدتري در آينده نصب مي شوند. از حدود  ۸ سال پيش که خط مشي توسعه صنعت چاپ در بخش ليبل شکل گرفت، تا کنون حدود ۳۰ دستگاه ماشين چاپ ليبل با امکانات جديد وارد کشور شده است. بيشتر اين ماشين ها به ويژه  آنهايي که در سال هاي اخير  وارد شده اند، اروپايي بوده اند.» وي با اشاره به ضرورت برقراري رابطه مستقيم بين افزايش کيفيت ماشين چاپ و محصولات چاپ شده توسط آن، خاطر نشان کرد:« وقتي ماشين آلات با کيفيت وارد کشور شود، وجود مواد اوليه با کيفيت هم ضروري مي شود. چرا که تکنولوژي سطح بالا مواد اوليه با کيفيت مي طلبد. بنا براين براي جلوگيري از خنثي شدن تکنولوژي و هدر رفتن سرمايه استفاده از مواد اوليه باکيفيت، لازم و اجتناب ناپذير است.». وي به اين ترتيب افزايش سطح کيفي تکنولوژي را از دو طريق منتهي به توليدات با کيفيت قلمداد کرد؛ راه نخست اينکه محصولي که خروجي ماشين است، به تبع توان بالاي کيفيِ توليد ماشين، داراي استانداردهاي روز جهاني است. راه دوم در رغبت و انگيزه چاپخانه‌دار جلوه مي کند و او را از تغذيه بي کيفيتِ يک ماشينِ باکيفيت، بر حذر مي دارد.

وي دانش فني و علم استفاده از تکنولوژي روز و آموزش نيروهاي متخصص براي استفاده بهينه از تکنولوژي را مهمترين نياز اکنون و آينده صنعت چاپ ليبل کشور برشمرد و تصريح کرد:« انجام امور فني پيش از چاپ ليبل مانند کليشه ها و… و اموري مانند بازاريابي، قيمت گذاري، روش هاي اخذ سفارشات، عيب يابي و سيستم آسيب شناسي کارهاي مربوط به ليبل و همچنين سيستم توليد و مواد مصرفي و تاثيراتي که اين مواد در فرآيند کار خواهند گذاشت و به همين ترتيب قسمت هايي همچون يووي، طلاکوب و… از مهمترين مسائلي است که بايد روي آنها متمرکز شويم و در راستاي تقويت آن‌ها بکوشيم.»

رييس اتحاديه صادرکنندگان صنعت چاپ خاطرنشان کرد:«اتحاديه صادرکنندگان صنعت چاپ با همکاري شرکت‌هاي خارجي برنامه دارد که به زودي يک همايش بزرگ ليبل در ايران برگزارکند. در اين همايش دو روزه، اطلاعات کافي از روش هاي توليد و روندهاي تجاري آن و تکنولوژي هاي موجود، و آنچه در آينده  وارد مي شود، معرفي خواهد شد.» به گفته وي، وجود اين گونه همايش ها امکان ارتباط رودررو را بين چاپخانه‌داران ايرانيِ توليد ليبل و صاحبان تکنولوژي و برندهاي معتبرِ ماشين آلات فراهم مي کند. اين ارتباط‌ها، بهره وري چاپخانه‌داران از تکنولوژي‌ها را بيشتر خواهد کرد و آنها پي خواهند برد که براي بازدهي بيشتر از چه تکنولوژي هايي در چاپخانه شان استفاده کنند. وي تاکيد کرد:« اقداماتي مانند برگزاري کلاس‌هاي آموزشي، سمينارها و کارگاه هاي آموزشي و برگزاري همايش ها و برقراري ارتباط بين فعالان حوزه ليبل کشور با توليدکنندگان خارجي، راه صنعت چاپ کشور را براي رسيدن به خودکفايي در توليد ليبل هموارتر خواهد کرد.»

عابديني با تاکيد بر لزوم توجه صنعت‌گران  صنعت چاپ کشور به مساله پايداري و حفظ محيط زيست خاطرنشان کرد:« پايداري از مهمترين مسائلي است که شرکت هاي توليدي در دنيا با جديت آن را دنبال مي کنند تاکيد آنها  بر استفاده از موادي است که به طبيعت صدمه نزند و يا به سرعت در طبيعت تجزيه شود.»

 

برجام و تاثير آن بر صنعت ليبل

به اعتقاد بسياري از صاحب نظران صنعت چاپ يکي از مهم ترين تاثيراتي که توافق برجام روي صنعت چاپ خواهد داشت در بخش ليبل متمرکز است. بنا به اظهارات آنها، از آنجايي که بسياري از موانع پيش روي واردات محصولات و ماشين آلات چاپ از اروپا، به موجب اين معاهده برداشته خواهد شد، انتظار مي‌رود صنعت چاپ ما  به مرور شاهد گرايش روز افزون به سمت بازار اروپا باشد. لذا پربيراه نيست اگر بگوييم چين براي از دست دادن مسيري نگران شود که زمزمه هاي ناهمواري آن، در آستانه مذاکرات هسته اي به گوش مي رسيد و صحت آن به تناسب نزديک شدن ر توافق جام تقويت مي يافت و اين در حالي بود که پيش از برجام  اين مسير براي صادرات تقريبا انحصاري چين به ايران  هموار بود؛ اينجا دقيقا همان جايي است که بايد با چشم بادامي ها وارد مذاکره شد. اميد است غم خواران صنعت چاپ کشور از اين فرصت که طي آن گلوي  واردات چيني را به نفع رقيبان اروپايي(و بنا به دلايلي همچون انعقاد قراردادهاي محکم اروپايي‌ها نسبت به چيني ها، کيفيت  بالاتر محصولات آنان و… اين فرصت به نفع کشور ايران هم خواهد بود) اندکي فشرده است، به نحو احسن بهره جويند. عابديني در اين باره با ابراز خرسندي يادآور شد:« در همايشي که در حاشيه نمايشگاه چاپ و بسته بندي چين با صنعت گران صنعت چاپ چين داشتيم، به آنها گفتيم: “اگر مي خواهيد در بازار ايران جايي داشته باشيد، بايد کيفيت محصولات خود را بالاتر ببريد. حالا که برجام صورت گرفته است و ما مي توانيم به راحتي از اروپا ماشين و محصول چاپي وارد کنيم جايي براي محصولات

بي‌کيفيت چين وجود ندارد. اگر مي‌خواهيد  در بازار ايران با اروپايي ها رقابت کنيد بدانيد در اين بازار کيفيت و قيمت مناسب حرف اول را مي زند»

وي با اشاره به ضرورت هدف‌مندي سرمايه‌گذاري در صنعت چاپ ضمن بيان اينکه سرمايه‌گذاري بدون برنامه و مطالعه از پيش انجام شده، ممکن است به راهي جز سودآوري ختم شود، تصريح کرد:« کسي که مي‌خواهد ماشين چاپ ليبل بخرد، بايد قبلا بازار آن را پيدا کرده باشد و بر حسب تحقيقي که انجام داده و نتايجي که به دست آورده ماشين متناسب بخرد. در کشورهاي توسعه يافته سرمايه‌گذاران قبل از سرمايه‌گذاري اين کار را انجام مي‌دهند.» وي افزود:« اينگونه نباشد که مثلا  بگوييم همه ماشين ۸ رنگ دارند، ما هم ماشين هشت رنگ بخريم. وقتي سرمايه‌گذاري با اين رويه انجام شود مي بينيم که نه بازار هشت رنگ داريم و نه امکانات توليد با آن ماشين را، و يا اينکه رقابت اينقدر فشرده است که اصلا بازارسودآوري ندارد.»

به گزارش خبرنگار «صنعت چاپ»طبق آنچه که عابديني به عنوان ضرورت‌هاي سرمايه‌گذاري ذکرکرد، يکي از دلايل عدم خودکفايي کامل کشور در بخش ليبل را مي‌توان به موضوع عدم رواج مطالعه پيش از سرمايه گذاري مربوط دانست. بر اين اساس اگر سرمايه گذار، بازاري را که قصد فعاليت در آن دارد،( در اينجا منظور حوزه ليبل است) کاملا بشناسد، بي‌شک خواهد دانست که کشور در چه قسمت هايي از اين بازار وابسته به واردات است. لذا روي آن قسمت سرمايه گذاري خواهد کرد. با افزايش شمار اين افراد و گسترش اين رويه به تدريج بر شمار سرمايه گذاري‌هاي دقيق تر و به ميزان انطباق اين سرمايه گذاري ها با استانداردهاي جهاني افزوده مي شود. با ادامه اين روند، از وابستگي در حوزه ليبل کم و صنعت چاپ ليبل کشور به سوي خودکفايي پيش مي رود. ذکر اين نکته ضروري است که بسياري از کارشناسان همواره از ضعف و عدم شفافيت در آمارهاي مختلف کشور و نبود نقشه راه قابل اتکايي که بر مبناي آمارِ سرمايه گذاري و نيازها ترسيم شود، انتقاد داشته اند و رسيدن به سرمايه گذاري مطلوب در هر حوزه توليدي را منوط به شفافيت در آمارهاي مختلف مربوط به آن حوزه دانسته اند. عابديني در خصوص چگونگي آمارهاي سرمايه گذاري در صنعت چاپ عنوان کرد:
« متاسفانه در کشور ما در تمامي بخش ها آمار درست و حسابي وجود ندارد و صنعت چاپ هم از اين قضيه مستثني نيست. تا قبل از اينکه مجله « صنعت چاپ» آمارهاي سرمايه گذاري ماشين آلات و محصولات صنعت چاپ را به طور مشخص و دسته بندي شده ارائه کند، اين آمارها همگاني نبود و بنابراين بسياري فقط با توجه به اظهارنظرهاي پراکنده اقدام به سرمايه گذاري مي کردند.» وي ضمن ترغيب خبرنگار ما به ادامه ارائه و تجزيه وتحليل آمارهاي سرمايه گذاري در صنعت چاپ اظهار کرد:« وقتي چاپخانه دارمطلع باشد در کجاي بازار قرار دارد و وضعيت آن قسمت بازار چگونه است، هيچ گاه غافلگير نخواهد شد. اينکه بداند آن بخش از بازار اشباع  يا نزديک به اشباع است و يا هنوز نياز زيادي به سرمايه گذاري در آن هست، او را در مقابل يک تصميم علمي و آگاهانه قرار مي دهد. اما وقتي از سرمايه گذاري هايي که در اطرافشان صورت مي‌گيرد بي خبرند، نتيجه اين مي شود که در بعضي بخش ها افزون بر نياز کشور توليد مي شود و در بخشي ديگر محتاج واردات هستيم.» وي با بيان اين مطلب نتيجه گيري کرد:« پس واردات ليبل کشور کاملا به ناتواني چاپخانه داران بر نمي‌گردد بلکه با سرمايه‌‌گذاري‌هاي  ناکارآمد هم ارتباط دارد.»

در پايان اگر مي گوييم در ايران بسياري منتظرند ببينند ديگران چه ماشيني ميخرند تا از آن پيروي کنند، اشاره اي تلويحي داريم به اينکه ايراني ها در بسياري از موارد بر موج اعداد و ارقام سوار مي شوند!. ممکن است اين پرسش به ميان آيد که: “اينکه آمارهاي واردات ماشين آلات به طور خام و بدون تحليل در اختيار عموم قرار گيرد، آيا اين خطر را نخواهد داشت که چاپخانه داران فقط از روي ميزان عددي به حوزه‌اي که تعداد ماشين وارد شده بيشتر است جذب شوند.با  توجه به علاقه اي که ما ايراني ها به موج سواري داريم؟” از اين رو ماهنامه «صنعت چاپ» هر چند شماره يکبار، اقدام به تحليل هاي کارشناسانه اي مي کند تا مشخص شود دلايل افزايش، کاهش، ثبات  شمار واردات ماشين آلات و محصولات چاپي چيست.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
باز کردن چت
1
سلام👋
آیا سوالی دارید که من بتوانم پاسخ دهم؟