نشریه ME Printer به تازگی مصاحبهای اختصاصی با ژان پاسکال بوبست مدیر ارشد اجرایی گروه بوبست انجام داده است. او چهارمین نسل از خانواده بوبست است که اکنون سکان هدایت این گروه بزرگ را در دست دارد، گروهی که سنگ بنای آن در سال ۱۸۹۰ در شهر لوزان سوییس نهاده شده. بوبست سازندهای پر نفوذ در صنایع چاپ، بستهبندی وتبدیلی است و ژان پاسکال بوبست دورنمایی بلندپروازانه برای آینده بستهبندی ترسیم کرده است.
ترجمه این مصاحبه تقدیم خوانندگان ماهنامه صنعت چاپ میشود.
گروه ترجمه
ابتدا باید از فیلم بستهبندی شروع کنیم زیرا فیلم پلاستیکی به موضوعی جنجالی تبدیل شده و بسیاری از شرکت ها در تلاشند مصرف فیلم خود را کاهش دهند. به عنوان مثال شرکت Proctor & Gamble میخواهد تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۵۰ درصد از میزان مصرف فیلم خود را کاهش میدهد. از سوی دیگر فیلم و عملیات تبدیلی روی فیلم که دوستدار محیطزیست نیستند بخش عمدهای از کسب و کار بوبست را تشکیل میدهند. آیا فکر میکنید فیلم بستهبندی آیندهای دارد؟ آیا باید در مورد نقش این ماده مصرفی در بستهبندی تجدیدنظر کنیم؟
بله، تردیدی ندارم. فیلم به خاطر توجه بیشتر به توسعه پایدار در صنایع مختلف تحت فشار است و عامل اصلی آن نیز درک نادرست از فرایند بازیافت است. پلاستیک به خودی خود اگر بازیافت نشود تأثیری مخرب بر محیطزیست میگذارد. خوب حالا در مورد پلاستیک و فیلم بستهبندی، ما باید پلی کربنات و کاغذ را جایگزین این مواد کنیم. ولی برای این کار باید پلی کربنات و کاغذ تحت فرایندهای ویژهای قرار بگیرند تا همان کیفیت و پارامترهای فیلم را داشته باشند. هنوز چنین راهحلی به بازار ارایه نشده است، زیرا باید این مواد مثل فیلم مانعی در مقابل رطوبت و نور باشند تا عمر محصول در قفسه فروشگاه طولانی تر شود. به همین خاطر فیلم فعلاً برای مدت زیادی کماکان به عنوان یکی از گزینههای پرمصرف و پرطرفدار، به ویژه برای مواد غذایی مصرف خواهد شد. ولی ما در حال حاضر سرگرم توسعه و ارائه راهحلهای جدیدی هستیم که به جای استفاداه از چند لایهها که از مواد مختلف تهیه شدهاند، (مثل PET، PP و PE) از یک فیلم تک مادهای یا با قابلیت نفوذناپذیری بالا که راحتتر بازیافت میشوند ـ و ما آن را One Barrier مینامیم ـ استفاده می کنند. هدف ما آموزش افراد و منابع مختلف و همکاری با دولتها به منظور ایجاد یک زنجیره تأمین مبتنی بر استفاده از مواد تکپایه است.
پاسخ من به این سوال شما متأسفانه سیاه و سفید نیست و در عین حال معتقدم فیلم مسلماً آینده خواهد داشت. البته با قابلیت بازیافت بهتر.
در سال ۲۰۲۰ شما یک چشمانداز جدید برای آینده بوبست ترسیم کردید، که براساس آن، کل زنجیره تأمین بستهبندی به یکدیگر پیوند خورده و ارتباط پیدا میکند. این بینش شما طبق گفته خودتان چهارپایه و مبنای اصلی دارد که شامل شبکهپذیری (Connectivity) دیجیتال سازی. (Digitalization)، اتوماسیون (Automation) و توسعه پایدار (Sustainability) میشود و مشتریان شما این اصول را در کسب و کار روزانه خود به کار خواهند گرفت.
با این حال سیستمهای گردش کار تمام اتوماتیک سالها است در صنعت چاپ و بستهبندی وجود دارند و هنوز بسیاری از چاپکاران و تبدیلکاران رغبتی به آن نشان نمیدهند. به چه میزان زمان وتلاش نیاز است تا این چشمانداز شما به واقعیت تبدیل شود؟
چشمانداز، یک چشمانداز است و برای اینکه به واقعیت تبدیل شود، شما باید کلیه راهبردها را همسو کرده و هر سال آنها را به کار بگیرید.
خلاصه کنم این چشمانداز از سه اصل اساسی پیروی میکند. اول اینکه این چشمانداز نشان میدهد که بوبست میخواهد روش PDF دوبل (Twin PDF) – را به مثابه راهحلی تضمین شده که سرآغاز آن تولید دو فایل PDF و پایان آن بار کردن محصولات در کامیون است- ارایه دهد.
در این زنجیره دومین اصل دیجیتال سازی بیشتر ماشینها است. منظور از دیجیتال سازی، چاپ دیجیتال نیست. بلکه هدف این است که ماشینها ـ حتی ماشینهای آنالوگ و قدیمی ـ همه و همه بخشی از یک سیستم، گردش کار جامع باشند و تا حد امکان کارها را به صورت اتوماتیک انجام دهند تا از میزان ضایعات کاسته شده، کارکرد و میزان تولید ماشین نیز افزایش پیدا کند.
سومین اصل، نحوه انجام این کارهاست. ما برای پیاده کردن دو اصلی که گفتم از سیستم
Bobst Connect که یک سیستم مبتنی برابر (Cloud) است استفاده میکنیم.
نقطه آغاز ساخت فایل PDF است که وارد سیستم ورودی رایانهای یا DEF (Digital Front End) میشود. این سیستم کل ماشینها را کنترل کرده و به راه میاندازد. جان کلام اینکه همه مراحل از ساخت پی دی اف، تا چاپ، تا دایکات یا دایکات لیزری مثل یک ساعت و براساس فایل PDF عمل میکنند.
این سیستم گردش کار دیجیتال به مشتریان امکان میدهد تا کلیه تجهیزات خود را به یکدیگر پیوند دهند. ما حتی میتوانیم ماشینها را براساس قدمت آنها دیجیتال سازی کنیم. در عین حال نرمافزار ماشینهای ساخت سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۵ را میتوان به آسانی به روز (Update) کرد. ۷ تا ۱۰ سال طول خواهد کشید تا ما به هدف خودمان برسیم. ولی بینش بوبست، از توان و قدرت بالایی برخوردار است. با رسیدن به چشمانداز بوبست میتوانیم میزان تولید وکیفیت کارهای تولیدی مشتریانمان را تا حد زیادی افزایش دهیم.
همه گیری کرونا خیلی از روندها و پیشبینیها را برهم زد و روندهای جدیدی را جایگزین کرد. اگر فرض کنیم پاندمی کرونا هرگز رخ نمیداد آیا تا این حد توجه به توسعه پایدار و حفاظت از محیطزیست در صنایع چاپ و بستهبندی مورد تأکید قرار میگرفت و آیا چشمانداز شما برای صنعت بستهبندی تفاوت میکرد؟
ما این چشمانداز را در سال ۲۰۱۳ طراحی و آماده کردیم. بیش از ۸۰ درصد ماشینآلات ما اهداف این چشمانداز را تأمین میکردند، بهویژه در عرصه ماشینآلات چاپ کمعرض و ماشین چاپ لیبل DM5 این شرکت. ما میتوانستیم در دروپا تحقق چشمانداز خود را عملاً به نمایش بگذاریم. ولی چنین اتفاقی رخ نداد.
تردیدی نیست که بحران کرونا ما را مجبور کرد راههای جدیدی برای ارتباط با مشتریانمان پیدا کرده و سریعتر تصمیم بگیریم و ما را ترغیب کرد ضایعات خودمان را کاهش دهیم و براساس مبانی توسعه پایدار حرکت کنیم.
با در نظر گرفتن تقاضای روز افزون برای توسعه پایدار، نهادها و سازمانهای نظارتی متعددی که عملکرد شرکتها را در زمینه محیطزیست مورد ارزیابی قرار میدهند از این و آن جا سربرآوردهاند، به عنوان مثال CEFLEX که در حقیقت با همکاری بیش از ۱۶۰ کشور اروپایی و انجمن و نهادهایی که نماینده کلیه زنجیره تأمین بستهبندی انعطافپذیر هستند شکل گرفته است، شما چگونه به اهداف و آرمانهای این تشکلها کمک میکنید؟
در حال حاضر به صورت محدود با CEFLEX همکاری میکنیم. ما تصمیم داریم به سازمانهای بیشتری بپیوندیم. پرسش این جا است که کجا و چگونه باید زمان، انرژی و دانش خود را به کار بگیریم و چگونه میتوانیم مفید باشیم. به همین خاطر در حال حاضر با صاحبان برند و سازندگان مواد در سطوح چاپپذیر همکار میکنیم تا راهحلهای بهتری برای کاربردهای مرکب آبپایه با قابلیت بازیافت ارایه کنیم. در آینده تلاشهای خودمان را در این عرصه که بخشی از استراتژی توسعه پایدار ما است افزایش خواهیم داد. در سال آینده نگاه تازهای به این موضوع خواهیم انداخت. به عنوان یک شرکت پیشگام ما باید مشتریانمان را آموزش داده و به آنها در مورد مزایای هر راهحل توضیح کافی بدهیم. هر نوع بستهبندی اگر به خوبی مدیریت و استفاده شود مزایای خاص خود را دارد. من احساس میکنم این وظیفه ما است تا آگاهی بیشتری در مردم و دولتها ایجاد کنیم.
شما حتما از برنامه عملیاتی کمیسیون اروپا در مورد اقتصاد چرخشی Circular Economy Action Plan of European Commission که در حقیقت سنگ بنای سیاستهای زیست محیطی اتحادیه اروپا است آگاه هستید. براساس این سیاستها ما کنون شاهد آن هستیم که طراحی بستهبندی براساس اصول بازیافت انجام میشود. آیا فکر میکنید عملاً کشورهای اروپایی میتوانند به این اهداف در زمان تعیین شده برسند؟
ما هیچ نفوذی روی دولتها نداریم. ولی جامعه نیاز به قانون و مقررات دارد تا عادات خود را تغییر دهد. زیرا ما دوست نداریم تغییر کنیم. به همین خاطر متأسفانه ارزانترین نوع بستهبندی را انتخاب میکنیم و هیچ تغییری رخ نمیدهد. به عنوان مثال طی ۱۰ سال گذشته مشتریان اروپایی ما مالیات برای بستهبندی فیلمی به خاطر غیرقابل بازیافت بودن آن میپردازند، حالا شما به من بگویید کدام دولت اروپایی قانونی در جهت بازیافت فیلم ارایه کرده است؟ شما باید هوشمند عمل کنید تا بتوانید این کار را انجام دهید. قوانین و مقررات ممکن است مردم را به انجام بازیافت ترغیب کند. به عنوان مثال به خاطر قوانین موجود شیشه و قوطیهای فلزی اکنون حتماً باید بازیافت شوند. موفقیت در این عرصه در گرو قوانین و مسئولیتپذیری است. به عنوان مثال در حال حاضر انواع فراوانی از مرکب با ضریب نفوذ بسیار ناچیز (Low Migration) در بازار موجود است و قوانین مقررات فراوانی در این عرصه وجود دارد. ولی چه کسی آنها را رعایت میکند؟ بنابراین برای مصرف کنندگان شفافیت اهمیت فراوانی دارد.
به تازگی بوبست نمونههای بستهبندی انعطافپذیر ویژهای به نام Generation 02 که خاصیت ضدنفوذ (Barrier) بالایی دارد و از مواد تک پایه (Mono – Material) ساخته شده، عرضه کرده است. بسیاری از سازندگان بزرگ و شناخته شده در عرصه صنایع بستهبندی فیلمی در این پروژه با شما همکاری کردند، آیا ما شاهد پروژههای بیشتری از این دست در آینده خواهیم بود؟ آیا این نمونهها به تولید انبوه خواهند رسید و یا تنها برای ارایه و نمایش کارهایی است که میتوان انجام داد؟
ما سرمایهگذاری سنگینی در ساخت خطوط لامینیت ویژه ساخت این نمونههای آزمایشی برای صاحبان برند، مشتریانمان و سازندگان مواد و سطوح چاپپذیر هزینه کردهایم. در حال حاضر ظرفیت تولید این خطوط تا ۱۰ ماه آینده برای انجام سفارشات پر شده است. همین امر نشان میدهد که در خواست فراوانی برای این نوع بستهبندی در بازار وجود دارد و ما به سرمایهگذاری در این خطوط بستهبندی ادامه خواهیم داد. من مطمئنم تولیدات جدید و بدیعی در این عرصه ارایه خواهد شد. متأسفانه مثل کووید که ماهها برای ساخت واکسن باید صبر میکردیم، یافتن بهترین خواص شیمیایی برای تمام مواد و سطوح چاپپذیر ماهها و حتی سالها به طول میانجامد. ولی بالاخره این تولیدات جدید به بازار ارایه خواهند شد و ما نیز در توسعه آنها سهیم خواهیم بود. با این حال بوبست هیج نفوذی برای تحمیل یک استاندار خاص به دیگران ندارد. پس این برندهای جهانی مثل Proctor & Gamble، پپسی، مارس و دیگران هستند که تصمیم میگیرند از چه موادی استفاده کرده و چه استانداردهایی را رعایت کنند. ما امیدواریم آنها از راهحلی که با همکاری ما ارایه شده استفاده کنند.
تاریخ بوبست با تاریخ بستهبندی گرهخورده است، به نظر شما نقاط عطف و در تاریخ بوبست کدامند و چگونه این نقاط عطف توانستهاند صنایع و بستهبندی را دگرگون کنند؟
در بوبست تولید ارزش بر سه ستون استوار است ـ مردم، خلاقیت و دانش و از سوی دیگر خلق ارزش نیز از لحاظ اقتصادی باید مقرون به صرفه باشد.
سرمایه اصلی بوبست طی یک دهه گذشته ارایه تولیدات سازگار با توسعه پایدار از نقطه نظر مشتریان و ارتباط با آنهاست و البته تولیداتی که مقرون به صرفه نیز و قابل اعتماد نیز باشند. در زمینه نوآوری ما تولیدات مهم و خلاقی به بازار عرضه کردیم ولی تعیین میزان اثر گذاری این تولیدات بسیار دشوار است. ما چندی پیش سیستم (Extended Color Gamut) را برای کلیه برندها و برای کلیه فناوریهای چاپی خود ارایه کردیم و متأسفانه استقبال از آن در بازار بسیار نومیدکننده بود. نتیجه اینکه ما میتوانیم محصول جدیدی ارایه و پیشنهاد کنیم، ولی نمیتوانیم تغییر را تحمیل کنیم.
ما در سراسر جهان راهحلهای متناسب با شرایط و روندهای محلی در هر منطقه جغرافیایی ارایه کردهایم. این کار دشواری است. ولی من فکر میکنم ما تلاش کرده ایم تا پیش از آنکه یک شرکت جهانی باشیم شرکتی منطقهای باشیم و روی روندهای محلی تمرکز کنیم. وامیدوارم همین نزدیکی به مشتریانمان ما را از رقبا جلو بیاندازد.
بوبست در خاورمیانه بسیار شناخته شده است کشورهای خاورمیانه تا چه حد برای کسب و کار شما اهمیت دارند؟ آیا این منطقه برای تولیدات شما از رشد خوبی برخوردار است؟
بدون تردید! خاورمیانه یکی از بزرگترین بازارهای ما است، منطقهای وسیع با قابلیتهای فراوان. بازارهای آفریقایی بسیار پیچیدهتر است. ما شعبه بوبست نیجریه را دو سال پیش راهاندازی کردیم. ما همچنان مجبور شدیم به خاطر دلایلی که حتما از آن خبر دارید بازار ایران را ترک کنیم. وضعیت سیاسی، کارکردن در بعضی از کشورها را دشوار میکند ولی تأثیر چندانی در وضعیت بوبست در مجموع نداشته است. در عین حال با وجود مشکلات ما منابع و پرسنل خودمان را در کشورهای خاورمیانه افزایش دادیم و ۱۰ تکنیسین خدماتی را به تیم خود در این منطقه اضافه کردیم. سرمایهگذاری سنیگنی است ولی حضور ما در خاورمیانه پررنگتر خواهد شد.
شما سرمایهگذاری هنگفتی در تکنولوژی دیجیتال کردهاید از جمله این سرمایهگذاریها میتوان به مشارکت تجاری با شرکت SEI Laser برای توسعه هر چه بیشتر سیستمهای برش لیزری و همچنین خرید سهام شرکت سازنده ماشینآلات لیبل و بستهبندی Mouvent AG اشاره کرد. ظاهراً شما تصمیم دارید ماشینآلات جدیدی در زمینه لیبل و ماشینآلات چاپ کم عرض ارایه کنید و برای این کار با شرکتهای دیگر نیز همکاری کنید، بازار لیبل تا چه اندازه برای شما اهمیت دارد؟
ما خیلی دیر وارد عرصه لیبل شدیم. خرید شرکت Gidue در سال ۲۰۱۵ نقطه ورود ما به بازار لیبل بود. ماشین لیبل Gidue از نوع آنالوگ بود. ما به سفرخود در عرصه لیبل ادامه دادیم و در سال ۲۰۱۸ اقدام به خرید Mouvent کردیم و در حال حاضر سرگرم ساخت موتور چاپ دیجیتال برای صنایع لیبل فیلم، و جعبه کارتن هستیم. ما همکاری خودمان را با شرکت SEI Laser توسعه دادیم زیرا میخواهیم کلیه چرخه تولید لیبل در عرصه چاپ رول کم عرض را مدیریت کرده و در اختیار داشته باشیم. ما معتقدیم این سرمایهگذاری ثمربخش خواهد بود و طی پنج سال آینده توسعه پیدا خواهد کرد. امیدواریم در سال آینده بتوانیم تولیدات جدیدی در عرصه لیبل به بازار عرضه کنیم.
کووید باعث رشد سرسام آور بازار تجارت الکترونیکی (e- Commerce) شده است. ما اکنون در مرحلهای هستیم که مصرف کنندگان مایلند به صورت آنلاین خریدهای خود را انجام دهند. تقاضا برای بستهبندی مناسب با ضروریات خرید آنلاین رشد تصاعدی داشته است. برنامه شما برای ورود به این بازار سودآور چیست؟
چشمانداز بوبست پاسخ به این پرسش شما را در خود دارد. زیرا براساس این استراتژی ما قادریم تجهیزات را به یکدیگر پیوند داده و بین آنها ارتباط نرمافزاری برقرار کنیم. این ویژگی باعث کاهش زمان آمادهسازی و قابلیت چاپ در تیراژ بسیار کم و در عین حال با تنوع بیشتر را فراهم میآورد. این تغییر عادت مردم در خرید باعث خواهد شد تا سازندگان مختلف، ماشینآلات متناسب با این روند رویه گسترش را ارایه کنند. امروز بازار بازرگانی الکترونیکی حدود ۱۰ درصد از کل بازار بستهبندی جهانی را به خود اختصاص داده است و هنوز جا برای رشد تا ۲۰ درصد و بیشتر را نیز دارد.
برای انجام سفارشات آنلاین کارتنها براساس تقاضا در ابعاد و اشکال مختلف ساخته میشوند و برخی از مشتریان آنلاین انتظار دارند در ظرف کمتر از دو ساعت کالا را تحویل بگیرند. چاپخانهداران باید قادر باشند. عملیات چاپخانه و تجهیزات خود را برای پاسخگویی به مشتریان آنلاین مدیریت کنند. چالش اصلی برای مشتریان ما جایگزین کردن تجهیزات فعلی خود با تجهیزات مدرنتر طی ۵ تا ۱۰ سال آینده و دیجیتالسازی آنها است.
شما تصمیم گرفتهاید دیگر حضور فیزیکی در نمایشگاهها نداشته باشید. و به جای آن تولیدات و خدمات خود را به صورت مجازی معرفی و تبلیغ کنید و مجموعهای از رویدادهای مجازی را نیز در این چارچوب برگزار کردهاید. آیا فکر میکنید این سیاست شما جواب داده و یا هنوز بهترین راه ارتباط با مشتری، ملاقات رودرو است؟
ما در نمایشگاه حضور فیزیکی خواهیم داشت ولی ماشین به نمایش نمیگذاریم. به جای آن ما مشتریانمان را دعوت میکنیم تا در سالنهای فناوری (Technology Lounge) حضور پیدا کنند. تردیدی نیست همه دوست دارند ماشینها را در حال کار ببینند. خود من یک مهندس مکانیک هستم و به همین خاطر عاشق دیدن ماشینهای در حال کار هستم. ولی آوردن یک ماشین ۵۰ تا ۱۰۰ تنی به یک نمایشگاه برای چهارروز و صرف انرژی فراوان به نفع محیطزیست نیست. ما نمیتوانیم خود را یک شرکت طرفدار حفاظت
از محیطزیست معرفی کنیم و در عین حال خلاف آن عمل کنیم. ما روی مراکز فنآوری خود (Technology Centers) در اروپا، آسیا و آمریکا سرمایهگذاری میکنیم و از مشتریانمان دعوت میکنیم از این مراکز دیدن کرده و با مجموعه گستردهای از تولیدات زیر یک سقف آشنا شوند. تنها مناطقی در جهان که در نمایشگاهها ماشین به صورت محدود به نمایش میگذاریم چین و جنوب غربی آسیا است. احتمالاً رقبا از این تصمیم ما به نفع خود استفاده میکنند.
شما از چین صحبت کردید. چین اکنون برای بسیاری از سازندگان دنیای چاپ و بستهبندی اهمیت حیاتی پیدا کرده است. سازندگان بزرگ صنعت چاپ از جمله هایدلبرگ در چین کارخانه دارند و سرمایهگذاری چشمگیری در آنجا کردهاند. آیا فکر میکنید چین به مشتری شماره یک شما تبدیل خواهد شد؟ و آیا ما شاهد ساخت ماشینآلات بوبست در چین خواهیم بود؟
اگر ۱۰ سال پیش این پرسش را از من میکردید میگفتم بله، شاید، ولی امروز پاسخ من منفی است زیرا چین در حال حاضر به خاطر تنشهای سیاسی با اروپا و آمریکا ریسک بزرگی به حساب میآید پس ما باید ریسک را به حداقل برسانیم. ما در چین مراکزی داریم و سیاستهای تولیدی قدرتمندی در چین برای کشور چین داریم. تولیداتی که درچین عرضه میکنیم برای چین است. ما میخواهیم درچین با رقبا دست و پنجه نرم کرده و توسعه پیدا کنیم. ولی استراتژی گروه بوبست، تولید تجهیزات در اروپا است و کارخانههایی در برزیل و هند نیز داریم. چین بازار خاصی است و یکی از بزرگترین رقبای ما مجموعههای تولیدی بزرگی در این کشور راهاندازی کرده است. ولی من احساس میکنم این تصمیم بیشتر ناشی از سهم عمدهای است که چینیها دراین شرکت دارند.
شما در سراسرجهان مراکز آموزشی و فناوری به نام (Competence Centre) دارید. نقش این مراکز چیست و آیا در آینده تصمیم ندارید یکی از این مراکز در یکی از شهرهای خاورمیانه مثلاَ دوبی ایجاد کنید؟
(خنده). ای کاش میتوانستیم! ساخت و راهاندازی این مراکز نیاز به سرمایهگذاری هنگفت، منابع بسیار و دانش سرشار دارد. امروز نمیتوانم به این پرسش شما پاسخ دهم زیرا هنوز دراین مورد تصمیم گیری نکردهایم.
بسیاری از چاپخانهداران در کشورهای خاورمیانه از تجهیزات بوبست استفاده میکنند. برخی از این تجهیزات بسیار قدیمی هستند. ولی چاپخانهداران از آنها راضیاند و نیازی به تعویض آنها ماشینآلات نمی ببینند. چگونه میتوانید این چاپخانهداران را تشویق کنید تا تجهیزات پیشرفته کاملاً اتوماتیک و نو بوبست را بخرند.
خوب من ترجیح میدهم رقیب من یک ماشین کهنه بوبست باشد تا ماشین چینی (خنده!). از سوی دیگر نسل جدید چاپکاران و تبدیل کاران مسلماً نیاز و اهمیت شبکه و دادهها (data) را درک میکنند و من مطمئنم ماشینآلات قدیمی قادر نیستند پاسخگوی تحولات و تغییرات بنیادین فعلی باشند. راهحلی که ما به عنوان مثال از طریق ماشینآلات جدیدمان ارایه میکنیم تا ۸۵ درصد از چشمانداز ما را محقق کردهاند و در عین حال قیمت آنها کاملاً مقرون به صرفه است. به همین خاطر من اعتقاد دارم مشتریان ما به تدریج به سوی فناوریهای نوین گام برخواهند داشت زیرا باید به بقای خود ادامه دهند. ماشینآلات باید بتوانند با ضروریات e-commerce هماهنگ باشند. فرایند وب به چاپ (web- To – Print) 10 تا ۱۲ سال پیش هیچ اهمیتی نداشت ولی امروزه در آمدی معادل ۵۰۰ میلیون دلار تنها در اروپا ایجاد میکند. شرکتهای جدیدی که دیروز وجود خارجی نداشتند امروز قدعلم کردهاند. و مطمئنم در کشور شما نیز این چنین است. راهحل دیگری که ما عرضه میکنیم بازسازی اساسی واورهال (Overhaul) ماشینآلات قدیمی است.
به تازگی ما با مجموعهای از چند شرکت کوچک که در امر بازسازی تخصص دارند، همکاری جدیدی را آغاز کردهایم که ماشینآلات فلکسو و دایکات را بازسازی اساسی میکنند. ما کل سیستم برق ماشین را بهینه و مدرن میکنیم ولی قطعات و تجهیزات مکانیکی را تعویض نمیکنیم. از این طریق مشتریان میتوانند در قبال یک هزینه ناچیز دست کم ماشین قدیمی خود را به سیستم گردش کار متصل کنند. شما نمیتوانید ماشینی را که در دهه هفتاد میلادی ساخته شده و هنوز به خوبی کار میکند، از سر تا پا اتوماتیک کنید ولی میتوانید این ماشین را به سیستم دانلود گردش کار لینک کنید و برخی از اندازهگیریها را انجام دهید. ما این خدمات را اکنون به مشتریان خودمان عرضه میکنیم. ما میدانیم ۵۰ درصد از مشتریانمان خواهان خرید ماشینآلات نو و ۵۰ درصد خواهان اورهال هستند. به همین خاطر ما در این عرصه سرمایهگذاری کردهایم.