رشته چاپ در این هنرستان ۶۰ ساله شد
رشته چاپ در این هنرستان ۶۰ ساله شد
بازدید از کارگاه چاپ سیلک اسکرین و دیجیتال
علیرضا عظیمیان؛ سرپرست بخش چاپ هنرستان فنی نمونه دولتی، ماندگار و هوشمند امام صادق (ع) تهران هستم. همچنین کارشناس رسمی دادگستری رشته چاپ و چاپخانه و عضو کانون کارشناسان رسمی دادگستری استان تهران هستم.
در سال ۱۳۷۴ از طریق کنکور سراسری در رشته چاپ دانشگاه شهید رجایی تهران پذیرفته شدم. (ما جزو اولین دانشجویان رشته چاپ بودیم.)
از سال ۱۳۸۴ تا سال ۱۴۰۰ در هنرستان امام صادق (ع) بهعنوان هنرآموز (دبیر فنی) مشغول آموزش هنرجویان چاپ بودم و از سال ۱۴۰۰ تاکنون بهعنوان سرپرست بخش چاپ هنرستان در خدمت جوانان و هنرجویان رشته چاپ هستم.
هنرستان در خیابان ری تهران احداث شده است. مساحت کنونی آن نزدیک به ۷ هکتار است. این مرکز، انبار گندم وزارت کشور بود و کلنگ احداث آن در سال ۱۳۲۴ زده شد. پس از تغییر و تحولاتی در سال ۱۳۴۲ به آموزشگاه رضا پهلوی تغییر نام یافت و سالها تحتنظر مدیران اتریشی اداره میشد و یازده سرپرست ایرانی در رشتههای مختلف آموزشی مشغول بهکار بودند.
قبل از انقلاب، فارغالتحصیلان برتر دختر و پسر هر رشته هنرستان، در کشور اتریش بورسیه شده و ادامه تحصیل میدادند.
در سال ۱۳۵۷ بعد از پیروزی انقلاب اسلامی این هنرستان با نام مجتمع آموزشی امام صادق (ع) به فعالیت خود ادامه داد. و هماکنون تحت پوشش وزارت آموزشوپرورش قرار دارد.
در سال ۱۳۴۲ با دعوت از زندهیاد مهندس بیژن درویش، آموزش چاپ در این هنرستان شروع شد. تاکنون نیز ادامه دارد. همچنین زندهیاد علی میوهنژاد و سایر اساتید شناختهشده دیگر به عشق آموزش جوانان، هنرجویانی تربیت کردند که بعضی از آنان از افراد سرشناس، موفق و کارآفرینان صنعت چاپ کشور هستند. در حال حاضر در مقطع متوسطه دوم آموزش فنی و حرفهای ۹ رشته دیگر در کنار رشته چاپ در این هنرستان آموزش داده میشود.
بخش چاپ دارای کلاس هوشمند برای آموزشهای تئوری، سایت کامپیوتر، کارگاه پیش از چاپ (تاریکخانه و لیتوگرافی)، کارگاه چاپ افست، کارگاه چاپ پد پرینتر، کارگاه چاپ اسکرین، کارگاه چاپ برجسته و گارسههای حروف سربی، کارگاه چاپ فلکسوگرافی و کارگاه صحافی است.
هنرجویان در دوره دوم متوسطه وارد این رشته شده و طی سه سال (پایه دهم، یازدهم و دوازدهم) پس از آموزش دروس تخصصی و عمومی موفق به اخذ دیپلم میگردند.
طبق برنامه درسی شاخه فنی و حرفهای وزارت آموزشوپرورش رشته چاپ در کنار دروس و کتابهای عمومی دارای ۸ عنوان کتاب تخصصی دیگر است. برای سال دهم؛ کتاب دانش فنی پایه، کتاب کارگاهی «لیتوگرافی و کلیشه سازی»، کتاب کارگاهی «تولید به روش چاپ بالشتکی و توری» و برای سال یازدهم کتاب کارگاهی «تولید به روش چاپ افست» و کتاب کارگاهی «اجرای کارهای پس از چاپ» و برای سال دوازدهم کتاب «دانش فنی تخصصی»، کتاب کارگاهی «تولید به روش چاپ رتوگراور و فلکسوگرافی»، کتاب کارگاهی «طراحی و آمادهسازی فایلهای چاپی» آموزش داده میشود.
هنرجویان، پس از فراگیری آموزشهای پایه و کسب دانش فنی، بهصورت عملی مراحل حساسکردن و تهیه شابلون چاپ اسکرین، مراحل کپی پلیت چاپ افست، حساس و اسیدکاری کلیشههای فلزی چاپ پد پرینتر، طراحی و کار با نرمافزارهای گرافیکی را فرامیگیرند. در بخش چاپ آموزش چاپ چهاررنگ با ماشین تکرنگ چاپ افست GTO، چاپ چهاررنگ با توریهای اسکرین، چاپ پد پرینتر روی قطعات، چاپ فلکسوگرافی با ماشین دورنگ استکرول و مراحل صحافی و ساخت جلد سخت را بهصورت عملی انجام میدهند.
دبیران فنی بخش چاپ، آقایان؛ عروجی، بلندی، میرنعمتینیا هستند. همچنین آقای امیرآبادی؛ استادکار بازنشسته و آقای محمودآبادی؛ بهعنوان دبیر افتخاری، آموزش هنرجویان را به عهده دارند.
این هنرستان بهعنوان قدیمیترین مرکز آموزش چاپ ایران از سال ۱۳۴۲ خورشیدی تاکنون، پیشرو آموزش چاپ در تهران است. شوربختانه طی سالیان متمادی اهمیت و توجه به این مرکز غنی که دارای پتانسیل بالای آموزش است، مورد غفلت قرار گرفته بود اما در دو، سه سال اخیر با تلاش و کوشش فراوان و به لطف دوستان رسانهای و اهالی صنعت چاپ بازدیدهایی از این هنرستان از طرف دفتر چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ ایران، تعاونی مصرف چاپخانهداران و … انجام و پیوند خوبی بین این هنرستان و بدنه صنعت برقرار شد.
همچنین حضور بخش چاپ هنرستان در دو دوره نمایشگاه آینده چاپ ایران IFPEX این پیوند را استحکام بخشید و باعث شد چند تفاهمنامه همکاری بین واحدهای صنعتی و هنرستان تنظیم شود.
بهموجب پیوند صنعت و آموزش، شاهد اتفاقات خوبی برای صنعت و هنرجویان چاپ بودیم از جمله این اتفاقات خوب بهکارگیری فارغالتحصیلان هنرستان در چاپخانهها و واحدهای چاپی، افزایش کیفیت آموزش چاپ، مراجعه اهالی صنعت برای ثبتنام فرزندانشان، افزایش ثبتنام در رشته چاپ هنرستان و … است که بهطور یقین اثرات درازمدت آن بهمراتب باارزشتر خواهد بود.
از بدو تأسیس رشته چاپ، هنرستان بهعنوان هنرستان جوار کارخانه از حمایتهای مالی و تأمین مواد مصرفی شرکت افست برخوردار بود و بزرگوارانی همچون آقای داود شایستهخصلت، نگاهی مثبت و خیرخواهانهای به بخش چاپ هنرستان داشتند که جا دارد از ایشان به نیکی یاد کنم. متاسفانه این حمایتها از سال ۱۳۹۷ از سوی مدیرعامل وقت شرکت افست قطع شد. و مذاکرات ما با شرکت افست تاکنون نتیجهبخش نبوده است.
در پایان لازم است از همکارانم در هنرستان و رسانههای (ایبنا، چاپ و نشر، دنیای چاپ، چاپی پک و مجله وزین صنعت چاپ) و آقایان علیاکبر ابراهیمی، مسعود فرشی فرید، بابک عابدین، محمد حاذقنژاد، سعید کلاری که با کمکهای معنوی خود و تأمین برخی از مواد مصرفی به کیفیت آموزش افزودند، تشکر و قدردانی نمایم.
به امید رشد و بالندگی جوانان و پیشرفت صنعت چاپ کشور
علیرضا عظیمیان