شناسنامههای هنری ایران محروم از حمایت دولتی
سید ناصر میرباقری
مدیر انتشارات فرهنگ و هنر گویا:
در نمایشگاه کتاب، ضمن بازدید وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسؤلان مربوطه، این گلایه را با ایشان مطرح کردم که چرا به کتابهای سنگین و گرانمایه فرهنگ و ادب ایران کم توجهی میشود. ما و ناشرانی که به چاپ کتابهای نفیس میپردازیم، معمولاً نمیتوانیم فضای کافی برای نمایش کارهایمان در اختیار داشته باشیم. در حالیکه این کتابها باید در جای مناسب و درخور این آثار جای بگیرند و دیده شوند. هر برگ آنها یک دنیا ظرافت و کار هنرمندان کشور ماست.
متأسفانه در دادن کاغذ با قیمت مناسب نیز ما همیشه فراموش میشویم؛ ارشاد بابت کتابهای داستانی ترجمه و چاپ چندم، کاغذ در اختیار ناشران میگذارد ولی کتابهای ما را لوکس حساب میکند و هیچ کاغذ یا یارانهای به آن اختصاص نمیدهد. در حالی که مثلاً یک کتاب استاد فرشچیان، از نظر اهمیت هنری و اثر ملی و مسائل فنی کتابآرایی، آمادهسازی و چاپ و صحافی با صد جلد از آن داستانها برابری میکند.
اینها کتابهای تشریفاتی نیستند، بلکه شناسنامه هنر و فرهنگ ایران هستند. چرا برای چاپ چنین کتابهای پرهزینهای باید کاغذ گلاسه را کیلویی سی و چند هزار تومان خریداری کنیم؟
کتاب فرش ایران، شناسنامه اصیلترین هنر و محصول تولید ایران با شهرت جهانی است، نه یک کتاب تشریفاتی. اگر قرار است از تولید داخل حمایت شود، از کتاب فرش ایران هم باید حمایت شود، ولی متأسفانه دیدگاهی منفی نسبت به این کارها وجود دارد و با انگ «تشریفاتی»، آن کتابها و تمام زحمات و هزینههایی که برای آن کشیده شده را نادیده میگیرند؛ نه تعدادی کتاب از ما خریداری میکنند و نه سهمیه کاغذ میدهند.
با این همه، ما پایداری میکنیم و به پشتگرمی مردم فرهنگپرور، تا جایی که بتوانیم با حداقل سود، به تولید این آثار ارزشمند ادامه میدهیم. چون هر یک از آنها گنجینهای از هنر و تاریخ و فرهنگ و ادب ایران را در برابر نسل جوان و محققان و ایران دوستان سراسر جهان قرار میدهد. اما انتظار میرود مسئولان محترم وزارت ارشاد نیز به این آثار فرهنگی و هنری که بخشی از شناسنامه فرهنگی و ملی ما هستند، عنایت بیشتری داشته باشند.