تازه‌هاتازه‌های فناوری

هزاران نفر در نامه‌ای سرگشاده از گالری کریستی خواستند که مزایده آثار هوش مصنوعی را لغو کند

تقریباً ۴,۰۰۰ نفر از جامعه هنری نامه‌ای سرگشاده را امضا کرده‌اند که از کریستی نیویورک می‌خواهد فروش آینده‌ای را که منحصراً به آثار هنری خلق‌شده با هوش مصنوعی (AI) اختصاص دارد، لغو کند. این نخستین حراج از این نوع است که توسط گالری معروف کریستی برگزار می شود. منتقدان نگران‌اند که برنامه‌های مورد استفاده برای خلق برخی از این آثار دیجیتال تولید شده، بر اساس آثار دارای حق نشر (کپی‌رایت) آموزش داده شده‌اند و حقوق هنرمندان را ندیده گرفته است.
کریستی پیش بینی می کند که این حراج بیش از ۶۰۰,۰۰۰ دلار درآمد داشته باشد. آثار این مزایده شامل کارهایی از رفیق آنادول، هارولد کوهن، هالی هرندون، مت درایهرست، الکساندر ربن و کلر سیلور می شود. طبق اعلام کریستی، بیش از ۲۰ اثر در این حراج به نمایش گذاشته شده‌اند. حدود یک‌چهارم این آثارشامل توکن‌های غیرقابل تعویض (NFTs) هستند. سایر آثار مزایده شامل لایت باکس، صفحه‌نمایش‌، مجسمه‌ها، نقاشی‌و کارهای چاپی‌ می شوند. مزایده از ۲۰ فوریه آغاز می‌شود و تا ۵ مارس ادامه خواهد داشت.
تا زمان انتشار این گزارش، نامه‌ای که از کریستی خواسته بود حراج را متوقف کند، ۳,۹۳۶ امضا جمع‌آوری کرده بود. نویسندگان این نامه عمدتاً از مدل‌های هوش مصنوعی مورد استفاده در خلق برخی از این آثار انتقاد دارند، زیرا معتقدند که این مدل‌ها بدون مجوز و بدون رعایت کپی رایت از آثار هنرمندان استفاده کرده‌اند.

متن نامه بدین شرح است:
این مدل‌ها و شرکت‌هایی که پشت آن‌ها هستند، از هنرمندان سوءاستفاده می‌کنند. آن‌ها بدون اجازه یا پرداخت هزینه، از آثار هنری آنها استفاده می‌کنند تا محصولات تجاری هوش مصنوعی بسازند و با همین هنرمندان رقابت ‌کنند. حمایت شما از این مدل‌ها و افرادی که از آن‌ها استفاده می‌کنند، به سرقت گسترده‌ی آثار هنری انسانی توسط شرکت‌های هوش مصنوعی نه تنها زده بلکه دامن زده بلکه به آنها پاداش می‌دهد و بیشتر به آن‌ها انگیزه می‌بخشد.
یکی از آثار موجود در این حراج، «Study 33» اثر سوگوِن چونگ است که قیمت تخمینی آن بین ۲۰,۰۰۰ تا ۳۰,۰۰۰ دلار تعیین شده است.

چالش‌های قانونی و دفاع شرکت‌های هوش مصنوعی

استفاده از آثار هنری دارای حق نشر برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی مولد، که موتور محرکه برنامه‌هایی مانند Midjourney, Stable Diffusion و DALL-E هستند، منجر به شکایت‌های حقوقی علیه شرکت‌های سازنده‌ی این فناوری‌ها شده است. هنرمندان ادعا می‌کنند که آثارشان بدون اجازه و بدون دریافت حق کپی رایت در آموزش این مدل‌ها استفاده شده است. در مقابل، شرکت‌های فناوری با استناد به «استفاده‌ی منصفانه (Fair Use) ادعا می کنند که در برخی موارد اجازه‌ی استفاده از محتوای دارای حق نشر بدون مجوز را می‌دهد.
اد نیوتون‌رکس، مدیرعامل Fairly Trained، یک سازمان غیرانتفاعی که بر شفافیت داده‌ها در هوش مصنوعی نظارت دارد، در پلتفرم X نوشت:
چرا کریستی با فروش این آثار به قیمت ده‌ها یا حتی صدها هزار دلار، این مدل‌ها را تأیید می‌کند؟ درحالی‌که همین مدل‌ها مستقیماً باعث فقر بسیاری از هنرمندانی شده‌اند که آثارشان را دزدیده‌اند؟

واکنش کریستی و دفاع برخی از هنرمندان

این نامه خطاب به نیکول سیلز جایلز و سباستین سانچز، متخصصان هنر دیجیتال در کریستی، نوشته شده است که مسئول برگزاری این مزایده هستند.
یک سخنگوی کریستی در پاسخ به The Art Newspaper گفت:
«هنرمندانی که در این حراج حضور دارند، همگی دارای سابقه‌ی هنری در رشته های مختلف هستند و برخی از آن‌ها در مجموعه‌های معتبر موزه‌ای شناخته شده‌اند. این هنرمندان از هوش مصنوعی برای گسترش بدنه‌ی هنری خود استفاده می‌کنند.
«Emerging Faces» اثر پیندار ون آرمان نمونه‌ای از این آثار است که در آن، دو عامل هوش مصنوعی با همکاری یکدیگر پرتره‌هایی خلق می‌کنند. کریستی در توضیح این اثر اعلام کرد:
یکی از این عامل‌ها از هوش مصنوعی مولد برای تصویرسازی و نقاشی چهره‌ها استفاده می‌کند، درحالی‌که دیگری زمانی که تصویر را به‌عنوان چهره‌ی انسان تشخیص دهد، روند را متوقف می‌کند.
سارپ کرم یاووز، یکی از هنرمندانی که گاهی از هوش مصنوعی در آثارش استفاده می‌کند و اثری از او نیز در حراج کریستی ارایه شده است، دیدگاه متفاوتی دارد. او می گوید که تصور اینکه هنر تولیدشده توسط هوش مصنوعی، سرقت محسوب می‌شود، ناشی از درک نادرست مجموعه داده‌های مورداستفاده در این آثار است.
او نوشت:
بیشتر تصاویر تولیدشده توسط هوش مصنوعی حاصل ترکیب میلیون‌ها—بله، میلیون‌ها—تصویر هستند. بنابراین، هیچ هنرمندی به تنهایی نمی‌تواند ادعا کند که یک تصویر از یک دشت، یک شوالیه‌ی قهرمان، یک گربه یا یک گل، مستقیماً بر اساس اثر او ساخته شده است.
تصاویر تولیدشده توسط هوش مصنوعی از بسیاری جهات الهام انسانی را تقلید می‌کنند—تنها تفاوت این است که این فرآیند را کارآمدتر انجام می‌دهند.

 برای خرید و فروش ماشین‌آلات، تجهیزات و مواد مصرفی کلیک کنید!

آینده‌ی قانون‌گذاری در حوزه‌ی هنر و هوش مصنوعی

با پیشرفت فناوری هوش مصنوعی و ادغام بیشتر آن در زندگی روزمره، قوانین مربوط به حق نشر و استفاده‌ی منصفانه باید خود را با این با این تغییرات همگام کنند. ماه گذشته، دفتر حق نشر ایالات متحده اعلام کرد که هنرمندان می‌توانند آثاری را که با ابزارهای هوش مصنوعی خلق کرده‌اند، ثبت کنند، اما محتوایی که کاملاً توسط هوش مصنوعی تولید شده است هنوز شامل قانون کپی رایت نمی شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
باز کردن چت
1
سلام👋
آیا سوالی دارید که من بتوانم پاسخ دهم؟