نویسنده: Barney cox / منبع: پرینت ویک / گروه پژوهش
در اوایل ماه فوریه زیراکس اعلام کرد که سرگرم تحقیق و توسعه یک تکنولوژی جدید برای چاپ بستهبندی در لابراتور تخصصی این شرکت (PARC) است همین ادعا باعث شد تا جاروجنجال فراوانی در بگیرد.
استیو هوور مدیر ارشد تکنولوژی زیراکس، پس از اعلام خبری درباره این فناوری که هنوز اسمی برای آن انتخاب نشده است، صحبتهایی کرد که میتواند حتی موجب خجالت بنی لاندا (مبتکر سیستم لاندا) شود. او گفت: برندها مایلند از بستهبندیهایی استفاده کنند که به صورت دیجیتال چاپ شدهاند ولی مواد مورد استفاده از جمله مرکب و تونر گرانقیمت هستند و سطوح چاپپذیر به ویژه فیلم و فویل برای عملیات چاپ دیجیتال چندان مناسب نیستند و مشکلاتی ایجاد میکنند. ما اکنون روی یک تکنولوژی کاملا جدید کار میکنیم که از فناوری جوهرافشان یا الکتروفتوگرافی لیزری استفاده نمیکند. این شیوههای چاپی گرانقیمت هستند و با استفاده از آنها نمیتوان با هزینه کم روی سطوح مناسب بستهبندی چاپ کرد. این اولین بار است که چنین فناوریای عرضه میشود.
با وجود چنین ادعای پرطمطراقی، شرکت زیراکس هیچ اطلاعات دیگری در مورد این فرآیند ارایه نکرده است که بتواند گواهی بر این مدعا باش. خوشبختانه با وجود ادعاهای زیراکس، بدون اینکه نیازی به مشورت بیشتر آنها باشد، میتوان ادعای زیراکس را تجزیه و تحلیل کرد.
آیا حق با زیراکس است؟
آیا تکنولوژیهای موجود جوهرافشان و تونری با محدودیتهای دست و پاگیر مواجهاند و آیا شیوه چاپ دیجیتال بستهبندی ارزانتری وجود دارد که دیگران نتوانستهاند به بازار عرضه کنند؟
مانند بسیاری موارد دیگر این بار هم نمیتوان به این پرسشها پاسخی قطعی و راست و پوستکنده داد. زیرا کسی در تحلیل خود به نکات قابل تإملی اشاره میکند. ولی این ادعا که «دست نگه دارید، روی تکنولوژی دیگر سرمایه گذاری نکنید، زیرا آنچه ما عرضه خواهیم کرد همان راهحل موعود برای چاپ بستهبندی شماست»، کمی زیادهروی بهنظر میرسد.
مدیر بازاریابی اچپی در انگلیس، اندی پایک میگوید: «به عنوان یک چاپکار، اگر همواره در انتظار تکنولوژی جدید بعدی هستید تا روی آن سرمایهگذاری کنید، هرگز نمیتوانید کار خود را شروع کنید.»
یک نقطه شروع مناسب، استفاده از آن چیزی است که در بازار موجود است.
اما فقط مدیران شرکتهای دیجیتالی در این باره اظهارنظر نکردهاند. فرانسوا مارتین مشاور ارشد ارتباطات بوبست میگوید: «صحبت کلی درباره بازار گسترده بستهبندی، نادیده انگاشتن پیچیدگیها و تنوع آن است. بهتر است ابتدا آن را به بخشهای کوچکتر مثل کارتن، فیلم، جعبه و لیبل تقسیم کنیم.»
سهم چاپ دیجیتال در چاپ لیبل
براساس آماری که زیراکس ارایه کرد، در حال حاضر صنعت لیبل بیشتر از دیگر بخشهای صنعتی از تکنولوژی دیجیتال برای چاپ استفاده میکند. در حال حاضر ۲۵ درصد از کل لیبلهای مورد استفاده به صورت دیجیتال چاپ میشوند. ولی در دیگر بخشهای بستهبندی این رقم کمتر از یک درصد است.
با نگاهی به این ارقام میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که استفاده از چاپ دیجیتال در صنعت لیبل اکنون کاملاً جا افتاده است و انتظار میرود سهم بیشتری از این بازار را به خود اختصاص دهد، با این حال هرگز قادر نخواهد بود به طور کامل جایگزین دیگر فرایندهای چاپی شود.
مارتین میگوید: «حتی در صنعت لیبل شما باید نیازهای بخشهای تولیدی و برندهای مختلف را در نظر بگیرید. برای برندهای بسیار بزرگ که میلیاردها لیبل تولید میکنند، تکنولوژی دیجیتال مناسب نیست. در بعضی بخشها نیز زمانی خواهد رسید که فناوری فلکسو دیگر کارآمد نباشد.»
چاپ دیجیتال کارتن
برای چاپ کارتن (مقوای کنگرهای) سازندگان متعددی از جمله بوبست، اینکا، کونیگ
اند بائر و اچپی از سیستم جوهرافشان یا به آب استفاده میکند.
در عرصه چاپ بستهبندی انعطافپذیر، نشانههای امیدوارکنندهای نیز دیده میشود. به عنوان مثال ماشین چاپ دیجیتال یوته کو (Uteco) مدل Sapphire EVO که از فناوری جوهرافشان کداک Prosper استفاده میکند. این دستگاه میتواند روی بستهبندی انعطافپذیر برای مواد غذایی و اسنک و سطوح چاپپذیری چون BOPP، PE، PET و OPA با استفاده از مرکبهای پایه آب و با قیمتی معادل چاپ فلکسو برای تیراژهایی معادل ۲۰ هزارمتر مربع، چاپ کند.
دان دنوفسکی، مدیر توسعه سیستمهای جوهرافشان کداک میگوید: «برای اولین بار فناوری جوهرافشان پایهآب میتواند چاپ یکپارچه با طول عمر بالا روی فیلمهای بستهبندی با سرعت ۱۵۰ متر در دقیقه و یا بیشتر انجام دهد. یک رویکرد سیستمی ارایه کردهایم که برای چاپ فیلم با استفاده از مرکبهای پیگمنتی کداک ساخته شده است.»
کداک ادعا میکند. میزان تولید این فرآیند چهار برابر سیستمهای الکتروفتوگرافیک رنگی، با نصف هزینه آن است.
علیرغم محدودیتهای فناوری تونر و الکتروفتوگرافی مایع و جوهرافشان، این فناوریها جای پای محکمی در فرایند چاپ لیبل، فیلم، جعبه و کارتن برای خود دست و پا کردهاند. در همان حاضر شرکتها مایلند از فناوریهای دیجیتال برای چاپ بستهبندی استفاده کنند.
مارتین میگوید: «کیفیت را در اختیار داریم، ولی سرعت و هزینه پائین را نه. از این جهت من حق را به زیراکس میدهم. ولی موضوع این نیست که فناوری موجود موثر نیست، حتی بحث برسر اصول اقتصادی هم نیست، بلکه مشکل کل هزینه مالکیت دستگاههای دیجیتال است.»
چاپ کارتن بازار آینده چاپ دیجیتال خواهد بود، پس از آن چاپ جعبه و بعد چاپ فیلم. نیازهای صاحبان برند در مقایسه با دیگر بخشها کاملاً متفاوت است.»
با در نظر گرفتن نیازهای بخشهای مختلف، کاربران، مقادیر و تیراژهای موردنیاز و مشتریان، همزمان جا برای فرایندگراور، افست و فلکسو علاوه بر چاپ جوهرافشان تونر و هر فرایند دیجیتال دیگری که در حال توسعه است، وجود دارد. با تحول بازارها، لاجرم نقش فناوریهای چاپی و اهمیت بازاری که هدف قرار میدهند، تغییر خواهد کرد. هیچکدام از این روشها به تنهایی ایدهآل و برای انواع کاربردها مناسب نیستند. ولی در ا نتظار نشستن برای یک فناوری موعود هم باعث عقب ماندن از قافله چاپ خواهد شد.