اخباراخبار داخلی

به مناسبت روز ملی خلیج‌فارس، تجلیل از موسسه جغرافیایی سحاب

رونمایی از دو کتاب و اطلس نقشه‌های تاریخی خلیج‌فارس

چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت، روز ملی خلیج‌فارس، در محل مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه دو کتاب و یک اطلس نقشه‌های تاریخی رونمایی شد که سابقه و ریشه نام دریای پارس و خلیج‌فارس را به تأکید صدباره و به استناد مدارک متقن از موزه‌ها، کتابخانه‌ها و مراکز تحقیقاتی ایران و جهان به زبان‌های عربی، انگلیسی، فرانسه، آلمانی و… نمایان می‌ساخت. در قلب این رویداد “مؤسسه جغرافیایی سحاب” جای داشت و بارها از بانیان و پژوهشگران و گردانندگان آن سخن به میان آمد و تقدیر شد. استاد محمدرضا سحاب، به معرفی هیات تحریریه، بخش فنی، مترجمان و چاپخانه‌ها و همکاران خودپرداخت که در تدارک اطلس نقشه‌های تاریخی خلیج‌فارس نقش‌آفرین بودند. از محمود ذوالفقاری، مدیر چاپ خجسته و غلامرضا شجاع، رئیس تعاونی لیتوگرافان نیز تقدیر شد. کتاب‌ها و اطلس رونمایی شده:

Atlas the Persian Gulf in Historical Maps

_تاریخ خلیج‌فارس (بنادر و جزایر ایران)، محمدحسین سعادت کازرونی

_نام خلیج‌فارس در تفاسیر قرآن، شهرام جلیلیان

این روزها شایعاتی مبنی درخواست کشورهای حاشیه جنوبی خلیج‌فارس از ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در آستانه سفر به منطقه خاورمیانه، برای تغییر نام خلیج‌فارس، در برخی خبرهای غیررسمی و شبکه‌های اجتماعی شنیده می‌شود. اما همین شایعه و خبر غیر‌رسمی چنان واکنشی در جامعه ایران برانگیخت که توفانی به پا کرد.
این خبر مسخره‌تر از آن است که جدی گرفته شود، ولی در عالم سیاست مبتذل برای خودنمایی و درست کردن مستمسک برای جا انداختن چیزی که با صد من سریش، هم نمی‌چسبد، ممکن است شاهد چنین شیرین‌کاری‌هایی هم باشیم. اقدامی که پیشاپیش مردم ایران در داخل و خارج کشور، به‌ویژه جوانان غیور میهن پاسخ آن‌ را داده‌اند.
اما مهم‌ترین پاسخ، اسناد چندساله تاریخی و حتی چند هزارساله باستانی است که نشان می‌دهد نام دریای پارس یا خلیج‌فارس یکی از کهن‌ترین و پایدار‌ترین نام‌های جغرافیایی در کل تاریخ جهان است.
در چنین شرایطی اهمیت رونمایی از دو کتاب به مناسبت روز ملی خلیج‌فارس به زبان‌های مختلف، اقدامی پرمعناست. همچنین باید از نقش موسسه جغرافیایی سحاب یاد کنیم که چه نقش مؤثری در این زمینه ایفا کرده است.
در مراسم رونمایی این کتاب‌ها در روز ملی خلیج‌فارس در محل موسسه مطالعات خاورمیانه، سخنرانان مطالب جالبی ارائه دادند و از نقش موسسه سحاب تقدیر کردند.

هزینه کلان کشورهای حاشیه خلیج برای جا انداختن نام جعلی

مثلاً دانشگاه بحرین به گفته یکی از سخنرانان با کمک مالی کویت صندوقی برای کمک به پایان‌نامه‌ها و بورسیه‌های دانشگاهی به نام Arab Gulf Fund (AGF) ایجاد می‌کند و در اخبار و انتشارات دانشگاهی و مراکز، بارها نام خلیج عربی را به کار می‌برند و در مکاتبات با دانشگاه‌های مختلف و نامه‌های تشکرآمیز این مراکز آموزشی از حمایت‌های این صندوق نام Arab Gulf آورده می‌شود.
به همین ترتیب به بسیاری مراکز بین‌المللی و دانشگاه‌ها کمک می‌کنند به این شرط که این نام جعلی را در کتاب‌ها و انتشارات و برنامه‌های خود، ذکر کنند.
چنین اقداماتی البته نمی‌تواند نام تاریخی و رسمی و جاافتاده‌ای را که در هزاران برگ سند در سازمان‌های بین‌المللی و هزاران کتاب و نقشه و مکاتبات تاریخی حک‌شده است، تغییر دهد.
در چنین شرایطی چاپ کتاب اطلس نقشه‌های تاریخی خلیج‌فارس، اقدامی بجا و ارزشمند بود. کتابAtlas The Persian Gulf In Historocal Map  مجموعه‌ای ارزشمند است که با حمایت چند شرکت و موسسه منتشرشده‌ است.

دکتر سپهدار انصاری نیک، مدیرعامل پتروشیمی بندر‌ امام به‌عنوان حامی این حرکت ملی، ضمن سخنانی در این مراسم ازجمله گفتپتروشیمی بندر امام نمک‌گیر خلیج‌فارس است. چون از نمک خلیج‌فارس، گاز کلر تهیه می‌کنیم و پس از فرایند معینی به تولیدPVC  می‌انجامد. وی با اشاره به نقش قدرت-سیاست یادآور شد که نقش انرژی را باید جدی گرفت.

نگاهی به موسسه جغرافیایی سحاب

موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب سال ۱۳۱۵ توسط ابوالقاسم سحاب و همکاری فرزندش مهندس عباس سحاب آغاز به کار کرد. این موسسه اولین مرکز نقشه‌نگاری در خاورمیانه بود.
خیلی زود ارتباطات موسسه سحاب با مرکز علمی و تحقیقاتی جغرافیایی برقرار شد و نقشه‌هایی به زبان‌های مختلف تهیه کرد.
این موسسه همکاری خوبی با دانشگاه‌ها و مراکز مختلف در کشور داشته و منابع و نقشه‌های موردنیاز برای بسیاری از پایان‌نامه‌ها را در اختیار آن‌ها قرار داده ‌است.
استاد عباس سحاب سال‌ها به‌عنوان چهره علمی و پژوهشی در علم نقشه و جغرافیا فعالیت داشت. فرزندانش نیز به‌عنوان نسل سوم در کنار او فعالیت داشتند و پس از درگذشت ایشان، راه او را ادامه دادند.
استاد محمدرضا سحاب به‌عنوان نسل سوم عهده‌دار این موسسه شد و تاکنون هدایت این مجموعه را به عهده دارد.در کنار ایشان، نسل چهارم نیز هم‌اکنون امور موسسه را اداره می‌کنند.

 

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا