بانوان، صنعت چاپ و بستهبندی را شکوفاتر میکنند
نه تنها جوانگرایی، بلکه حضور بانوان در صنعت چاپ را باید از ویژگیهای صنعت چاپ مشهد به شمار آورد، روندی که کم و بیش در همه فعالیتهای اقتصادی و در همه شهرها و استانها کشور شاهد آن بودهایم. تا آنجا که سابقه امر در چاپخانه های مشهد نشان می دهد، صهبا سرابیان، دختری از خانواده چاپکار پرسابقه، مدیر و صاحب امتیاز چاپخانه سعدی نو، اولین بانوئی است که این عنوان را به نام خود ثبت میکند. او کارشناس IT است و علاوه بر تجربه و کسب شناخت و مهارت در چاپخانه پدری، دورههای تخصصی چاپ را در ایران و آلمان گذرانده است. حالا او از جایگاه مدیر چاپخانه با ما گفت و گو میکند.
اولین مدیر زن در صنعت چاپ مشهد بودن، چه احساسی دارد؟
احساس خوبی دارم، نه به خاطر اول بودن، بلکه به خاطر وارد شدن در کاری که از کودکی با آن خو گرفته بودم و اشتغال به حرفهای که دوستش دارم و برایش تلاش کردهام.
چگونه از کودکی با چاپ خو گرفتهاید؟
چاپ حرفه خانوادگی ماست. پدربزرگم مدیر چاپ سعدی در مشهد بود و پدرم از مدیران شناخته شده و از مسئولان اتحادیه صنف چاپ مشهد است. از سالهای کودکی و زمانی که دانشآموز بودم، با پدر به چاپخانه میرفتم و بعضی کارهای سبک را انجام میدادم. خیلی به این کار علاقمند بودم ولی به خاطر فضای عمومی جامعه، گویا کسی انتظار نداشت که من برای این حرفه تربیت شوم. علاقه شخصی موجب شد که بسیاری از نکتهها و ریزهکاریهای چاپ را از پدرم فرا بگیرم.
ادامه تحصیل شما در چه رشتهای بود؟
رشته IT را انتخاب کردم و فارغ التحصیل کامپیوتر هستم. اما در دوره دانشجویی نیز ارتباط من با چاپخانه قطع نشد. در واقع قابلیتهایی را که در رشته کامپیوتر و نرمافزار کسب کردم، در چاپ نیز به کارم آمد و موجب تسلط بر نرمافزارهای گرافیک و کنترل کیفیت و مدیریت چاپخانه شد.
در رشته چاپ هم تحصیل کرده اید؟
بله، در دورههای آموزشی که به کمک آقای مهندس سیامک دری در تهران و مشهد برگزار شد شرکت کردم و برای اعزام به آلمان و شرکت در دوره آموزشی پرینت پروموشن انتخاب شدم و سال ۲۰۱۱به مدت یک ماه آنجا دوره آموزشی فشردهای را گذارندم.
هدف این دوره چه بود؟
آموزشهای پرینت پروموشن، در این دوره برای مدرسان رشته چاپ بود واز ما هم تعهد گرفتند که در زمینه آموزش چاپ فعالیت و تدریس کنیم. در این دوره اطلاعات بسیار خوبی در زمینه چاپ، پیش از چاپ، کنترل فایل و پروفایل ماشین چاپ و مدیریت رنگ کسب کردیم.
به ایران که برگشتید، این تعهد را انجام دادید؟
بله، در دانشگاه علمی ـ کاربردی خبرنگاران مشهد، در رشته چاپ و تکمیل و صحافی، زبان تخصصی تدریس کردم. کتاب و منبعی برای تدریس نبود و خودم از کتابها و منابع مختلف، جزوهای تهیه کردم. بیشتر دانشجویان در این کلاسها از میان مدیران چاپخانهها بودند. به هر حال تجربه سخت و چالشی دشوار برای من بود. متأسفانه رشته چاپ در دانشگاه تعطیل شد.
از تجربه عملی و کار در چاپخانه بگوئید، دوره آموزشی پرینت پروموشن به کارتان آمد؟
همان طور که گفتم خیلی وقتها در کنار پدرم، درچاپخانه مینو حضور پیدا میکردم. بعد از آموزش چاپ در آلمان هم درچاپ مینو، بیشتر به کار طراحی اشتغال و اغلب بر کیفیت چاپ نظارت داشتم. گرچه در دوره آموزشی در آلمان، خودمان چند فرم چاپ کرده بودیم ولی در چاپ مینو، تنها برای نظارت و تائید نمونه، پای ماشین حاضر میشدم. البته به تمام فرایند چاپ با ماشینهای دورنگ هایدلبرگ و لترپرس و ملخی اشراف دارم.
خوشبختانه روش کار من در چاپخانه مینو و کنترل کیفیت موجب شد بعضی از مشتریان به خاطر تضمین کیفیت کارشان به چاپخانه ما پایبند شوند.
تلاش دارم که آموزههای پرینت پروموشن را در عمل اجرا کنم. همکاران لیتوگراف میگویند شما تنها کسی هستی که همراه کارهایی که میفرستی، پروفایل هم ارسال میکنی.
چطور شد که چاپخانه اختصاصی خود را راه اندازی کردید؟
بعد از ازدواج با همسرم که او هم فارغالتحصیل IT است، او هم به چاپ علاقمند شد و سال ۹۸ تصمیم گرفتیم، چاپخانهای تأسیس کنیم. خوشبختانه با کمک و راهنمایی پدرم، کارها خوب پیش رفت. اسم این چاپخانه را “سعدی نو” گذاشتیم که به نوعی یادآور چاپ سعدی هم باشد، چاپخانهای که پدربزرگم تأسیس کرده بود.
در چاپ سعدی نو، کارهای طراحی و نظارت چاپ و کنترل کیفیت را من انجام می دهم و کارهای مالی و مدیریت داخلی، با همسرم است.
چاپخانه سعدی نو چه ماشینآلاتی دارد؟
دو ورقی چهاررنگ هایدلبرگ، دو ورقی دورنگ هایدلبرگ و نیز دستگاه لترپرس و جعبه چسبان و ۳ دستگاه سلفون واتربیس و ۲ دستگاه برش.
چاپخانه شما چه ویژگیها و مزیتهایی دارد؟
از نظر ماشینآلات امتیاز خاصی نداریم، اما با توجه به دانشی که در دورههای پرینت پروموشن کسب کردهام. روش کار تعریف شدهای داریم. سعی میکنیم با همین ماشینها بتوانیم کیفیتی مطابق ماشینهای نو ارائه دهیم. سرویس به موقع ماشینآلات، تأمین موادمصرفی مرغوب و بهویژه کنترل فایلهای مشتریان و رفع اشکالات آن ها و سرانجام نظارت بر چاپ را باید از ویژگیهای این چاپخانه به حساب آورد. ناگفته نماند که در اغلب موارد از نظرات کارشناسی پدرم بهرهمند بودهایم و گرچه ایشان تمایلی به درگیر شدن در کار چاپخانه ما ندارد، بارها او را به اینجا میکشانیم و از راهنماییهایشان بهرهمند میشویم.
برخورد مشتریان با شما چطور است؟
مشتریان اوائل قدری گارد داشتند ولی حالا مرا به عنوان مدیر چاپخانه خیلی خوب میپذیرند. ما از سال ۹۹ اولین مشتریان را جذب کردیم، حالا مشتریانی ثابت داریم و سفارش بعضی کارخانههای مهم را نیز چاپ میکنیم. فکر میکنم بررسی فایلهای ارسالی از طرف مشتریان و رفع اشکالات آنها، اولین چیزی است که بر ارتباط آنها با چاپخانه تأثیر میگذارد و اعتماد آنها به چاپخانه ما جلب میشود.
آیا نمونه کار شاخصی دارید که ارائه دهید؟
به گمان من، کارها همیشه باید با کیفیت استاندارد چاپ شوند و کارهای نفیس با شاخصهای بالاتر تولید شوند. اما در پاسخ به پرسش شما باید بگویم که یکی از کارهای ما (بستهبندی کیک قنادی)، جایزه بیستمین جشنواره ملی چاپ را در سال ۹۹ برای چاپ سعدی نو به ارمغان آورد.
حالا صحبت از جشنواره شد، بد نیست یادآور شوم که من در سال ۹۴ در هیأت داوری کیفیت چاپ درجشنواره صنعت چاپ عضویت داشتم.
آیا شما به عنوان اولین مدیر زن در صنعت چاپ مشهد، زنان را به همکاری جلب کردهاید؟ چند پرسنل دارید؟ و چند تا از آنها زن هستند.
قصد جلب همکاران خانم را دارم ولی در عمل موفق نشدهام و فعلاً تنها یک نفر پرسنل خانم داریم. خودم راغب هستم که خانمها بیشترجلب شوند. اما به هر حال چاپخانه کار سنگینی است. انشاءالله در آینده در بخش سفارشات بانوان بیشتری را به همکاری دعوت خواهیم کرد من امیدوارم، بانوان مشهد، به زودی در صنعت چاپ درجایگاه مدیر چاپخانه و سرپرست و ناظر فنی و کارمند واپراتور خبره، نقش خود را ایفا کنند. دختران و بانوان ایران استعداد و قابلیتهای ارزندهای دارند که در صنعت چاپ و بسته بندی شکوفا خواهد شد.