ترجمه آخرین گزارش مؤسسه پژوهشی اسمیترز پایرا دربارۀ بازار جهانی مرکب که در سال ۲۰۱۸ تهیه شده اینک در اختیار خوانندگان ماهنامه صنعت چاپ قرار میگیرد. این مؤسسه از معتبرترین مراکز مطالعاتی آیندهنگر در زمینه صنعت چاپ در جهان به شمار میرود.
تحرکات چشمگیری که در بازار جهانی مرکب درحال رخ دادن است این بازار را تا سال۲۰۲۳ کاملاً دگرگون خواهدکرد. تکنولوژی، تغییرات جمعیتی جهان و تغییر استراتژی برندها در استفاده از بستهبندیهای چاپ شده و دیگر اقلامی که در چاپِ آن، از مرکب استفاده میشود، بازار مرکب را تا سال ۲۰۲۳ با تحولات فراوانی روبرو خواهد کرد. مؤسسه پژوهشی اسمیترز پایرا در جدیدترین گزارش خود با عنوان«آینده بازارهای جهانی مرکب تا سال ۲۰۲۳»
(۲۰۲۳ The Future of Global Ink Markets To) این تحولات را بررسی کرده است.
بازار مرکب و کوتینگ برای صنعت نشر، گرافیک و بستهبندی بسیار بزرگ و متنوع است و از بخشهای متفاوت و فراوانی تشکیل میشود که هرکدام به سهم خود شرایط خاصی دارند.
در سال ۲۰۱۸ بیش از ۴/۳ میلیون تن مرکب و کوتینگ به ارزش ۱/۳۹ میلیارد دلار در سراسر جهان مصرف شد. پایرا پیشبینی میکند تا سال ۲۰۲۳ این رقم به ۶/۳ میلیون تن به ارزش ۷/۴۴ میلیارد دلار برسد که رشدی معادل ۳/۱۴ درصد را نشان میدهد.
دلیل اصلی افزایش قیمت مرکبها و کوتینگ، گذار از تکنولوژی آنالوگ به دیجیتال است. مرکبهای دیجیتال گرانتر از مرکبهای دیگر فرآیندهای چاپی است. از سوی دیگر دغدغههای محیط زیستی و قوانین جدید باعث شده که چاپکاران هرچه بیشتر به استفاده از مرکبهای با ضریب مهاجرت یا نفوذ پایین به محتوای بسته(Low migration) که گرانتر هستند و همچنین مرکبهایی رو بیاورند که در سرعتهای بالای ماشین، کیفیت خود را از دست نمیدهند. مواد اولیه تولید مرکب نیز گرانتر شده که همه این عوامل دست به دست هم داده و باعث افزایش قیمت مرکب میشود. افزایشی که دست کم تا سال ۲۰۲۳ ادامه پیدا خواهد کرد.
تغییرات فناورانه در بازار مرکب
تکنولوژی باعث شده تا کانال ارتباطی بین شرکتها با مصرفکنندگان(B2C) و شرکتها با شرکتها(B2B) دستخوش تغییر و تحول شود.
در حال حاضر ارتباط از طریق اینترنت و موبایل در مقایسه با چاپ، سهم بیشتری از بازار تبلیغات و دیگر روشهای ارتباطی را به خود اختصاص داده است. همین رویکرد، تأثیر فراوانی بر صنعت چاپ انتشاراتی(به ویژه روزنامه)، اسناد و اوراق تراکنشی و کتابهای راهنما (دایرکتوری) گذاشته و تیراژ این محصولات چاپی را تا حد زیادی کاهش داده است.
صنعت تبلیغات بیش از پیش، برای کسب درآمد بیشتر به کانالهای ارتباطی مانند اینترنت رو آورده است.افزایش و تغییر در جمعیت جهان
برخلاف صنعت نشر تقاضای جهانی برای مرکبهای بستهبندی در حال رشد است. دلایل فراوانی برای این افزایش وجود دارد که مهمترین آن رشد جمعیت است.
بر اساس آماری که سازمان ملل متحد ارایه کرده است، جمعیت جهان از ۳۸/۷ میلیارد در سال ۲۰۱۵ به ۸/۸ میلیارد در سال ۲۰۲۵ خواهد رسید.
نرخ توسعه شهری نیز در این دوره از ۹/۵۳ درصد به ۳/۵۸ درصد خواهد رسید. دیگر تغییرات جمعیتی، شامل رشد طبقه متوسط، به ویژه در آسیا و افزایش تعداد افراد مجردی است که صاحب خانه هستند یا در چند سال آینده خواهند شد.
این تغییرات باعث رشد تقاضا برای بستهبندی و سفارشها و بستههای غذایی کوچکتر خواهد شد.
صنعت چاپ در مجموع نیز رشد خواهد داشت ولی در مقایسه با بستهبندی نرخ رشد آن کمتر خواهد بود. این رشد بیشتر مدیون اقتصاد رو به توسعه کشورهای آسیای است که تا حدی کاهش رشد اقتصادی در کشورهای غربی را جبران میکند.
ارزش این بازار با افزایش رشد چاپ دیجیتال که به طور روزافزون بازارهای سنتی افست را به تسخیر درمیآورد، رشد سریعتری را تجربه خواهد کرد.
نمودار I: میزان مصرف مرکب در بخشهای مختلف صنعت چاپ(میلیون دلار)
حجم مصرف مرکبهای بستهبندی در سال ۲۰۱۸، بیشتر از دیگر بخشهای صنعت چاپ بوده است و تا سال ۲۰۲۳ نیز رشد بسیار خوبی خواهد داشت. در سال ۲۰۲۳ بیش از ۸/۴۰ درصد از کل مرکبهای مصرفی در صنعت چاپ در بخش بستهبندی استفاده خواهد شد. در نمودار « I » روندهای مصرف و ارزش مرکبهای مورد استفاده در بین سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۲۳ در صنعت چاپ انتشاراتی، تجاری و بستهبندی نشان داده شده است.
نمودار I I: مقایسه مصرف مرکب چاپ آنالوگ در چاپ دیجیتال بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳(میلیون دلار)
کدام فرآیند چاپ؟
در همه بخشهای صنعت چاپ، تقاضا برای ارایه سریعتر کار، کاهش هزینه انبارداری در زنجیر تولید و توزیع کالا و استفاده از فرآیند شخصیسازی در حال افزایش است.
براساس نمودار «I I» بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳ ارزش بازار مرکبهای دیجیتال ۳ برابر میشود. درعین حال مرکبهای آنالوگ تنها ۴/۱۵ درصد رشد میکند. ارزش بازار مرکبها و کوتینگهای دیجیتال در سال ۲۰۱۸ از کلیه مرکبهای دیگر فرآیندهای صنعت چاپ بیشتر بود و تا سال ۲۰۲۳ سهم آنها از کل صنعت چاپ به ۵۶% خواهد رسید. بین سال ۲۰۱۸ و ۲۰۲۳ چاپ جوهرافشان بیشتر از دیگر فرایندهای چاپی رشد میکند. و تقریباً ۳ میلیارد دلار به ارزش بازار آن اضافه خواهد شد. دلیل عمده آن نیز استفاده هرچه بیشتر از فرآیند جوهرافشان برای کاربردهای بستهبندی و چاپی است.
تحولات در فناوری تولید مرکب چاپ
در میان فرآیندهای چاپ آنالوگ در سطح جهانی، تنها مرکبهای فلکسو، گراور و لترپرس رشد خواهند کرد.
چاپ فلکسو تنها فرایندی است که بین سال ۲۰۱۸ و ۲۰۲۳ در تمام مناطق جهان رشد خواهد کرد. علت این امر نیز افزایش تقاضای مرکب فلکسو برای چاپ بستهبندی و چاپ تجاری است.
بین سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۲۳ مرکبهای پایه آب و یووی و تونر سهم خود را در بازار مرکب افزایش میدهند مرکبهای پایه روغنی و حلالی با کاهش تقاضا مواجه خواهند شد. و این در حالی است که در سال ۲۰۱۳ مرکبهای پایه روغنی بیشترین حجم تقاضا را برای مرکب در سطح جهان داشتند. در سال ۲۰۲۳ این مرکبها کماکان بیشتر از مرکبهای دیگر مورد استفاده قرار خواهند گرفت ولی ارزش بازار تونر(۳/۱۳ میلیارد دلار) و مرکبهای پایه آب(۸/۹ میلیارد دلار) بیشتر از مرکبهای پایه روغنی خواهد بود. کاهش میزان استفاده و ارزش بازار مرکبهای پایه روغنی در نتیجه کاهش تقاضای کلی برای چاپ افست رخ میدهد.